Agrármunka vár a közmunkásokra

2019. június 27. 08:31
A kormány folyamatosan csökkenti a közfoglalkoztatottak számát, sok településen már azt utcák rendben tartására és az elkezdett programok befejezésére sincs ember, mégis új mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot hirdetett meg az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - írja a Népszava

A minisztériumot vezető Nagy István bő egy hete jelentette be, hogy a „vidéki közfoglalkoztatási lehetőségek bővítésére és a helyi mezőgazdasági termelés elősegítésére” minden korábbinál nagyobb szabású program indul, amelyben 500 helyen összesen 1400 hektár állami föld kerülhet 5 évre ingyenes önkormányzati használatba. 

Bármivel foglalkozzanak is a közmunkások egy településen, a bérük olyan kevés, hogy abból egy család nem tud megélni. A teljes munkaidőben dolgozók képzettségük függvényében nettó 54 300 és 70 800 forint között keresnek, utoljára 2016-ban kaptak pár száz forintos emelést - mondta a Népszavának a Közmunkás Szakszervezet elnöke, Vécsi István.

A 2013-ban 126 ezer fővel indult közfoglalkoztatás csúcsa 2016 volt, amikor a létszám meghaladta 223 ezret. Azóta folyamatosan csökken a közmunkások száma, 2017-ben 179 ezren, tavaly már csak 135 ezren voltak, az utolsó idei adat az áprilisi, amikor 104 117 közfoglalkoztatott volt az országban. 

A Belügyminisztérium tavalyi felmérése szerint a közmunkások nagyjából 15 százaléka képes állást szerezni a paci szférában is. Azok, akik kikerülnek a rendszerből, jó eséllyel "láthatatlanok" lesznek a statisztika számára és nem tudnak elhelyezkedni. 

Népszava / hrportal.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Súlyos látlelet a magyar munkavállalókról: a legtöbbjük fáradt, alvászavaros, kilátástalan

2021. június 11. 08:07
Az egyre aktuálisabbá váló kiégés kérdéskörét járta körül a Portfolio HR Revolution 2021 konferenciájának IV. szekciója. Az előadások után a panelbeszélgetésen az elmélet után a inkább a gyakorlati oldaláról esett szó, és ennek köszönhetően oldottabb is volt a légkör, a hangnem, ami viszont nem azt jelenti, hogy ne kulcsfontosságú témákról folyt volna a diskurzus. A kiégés problémájával foglalkozó szakemberek széles palettáját vonultatta fel a konferencia: ült a színpadon orvos, pszichológus, döntésmentor, coach és tréner is. Az eredeti kérdés, a téma úgy szólt, Mi fán terem a produktív munkavállaló? - és a válaszok számos érdekes aspektusait tárta fel a kerekasztal.

Megsínylette a gerincünk a home office-t

2021. szeptember 29. 08:32
A megkérdezettek 7 százaléka váll-, csípő- és térdproblémákra is panaszkodott