Agrártámogatások: így lehet tájékozódni a kincstárnál

2018. január 25. 09:40
Az úgynevezett ügyfél-tájékoztatási rendszer (ÜTR) mutatja meg a kifizető ügynökségként működő Magyar Államkincstárnál (MÁK) az ügyfelek támogatási és kifizetési igényléseit, illetve a hozzájuk kapcsolódó döntéseket és támogatási összegeket. Itt lehet megtekinteni az egyes ügyek részleteit.

Az ÜTR használatához ügyfélkapus beazonosításra van szükség, de lehetőség van arra is, hogy az ügyfél helyett meghatalmazottja járjon el. A beazonosítást követően elérhetővé válik az ügyfél összes, MÁK-nál indított agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos ügye. Számos szűrőfeltételt és rendezési lehetőséget használva, bármilyen ügy részleteit meg lehet tekinteni. Mindezek mellett a vidékfejlesztési támogatásoknál az ügyek állásán kívül a projektszintű összesített adatokat is feltüntetik – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A rendszerbe belépve elsőként a bejelentkezett ügyfél adatai láthatók. A különböző szűrőfeltételek megadásával az „ügyek listájában” felsorolt kérelmek között lehet keresni vonalkód, intézkedési csoport, jogcím és státusz alapján. A státusz mezőben a támogatási kérelmek állapotait - „feldolgozás alatt”, „jóváhagyott”, „elutasított”, „visszavont” is látni lehet.

Ha az „ügyek listájában” a felhasználók rákattintanak az egyik kiválasztott sorra, egy új ablak nyílik meg, az „ügyhöz tartozó kérelmek” címmel. Ha valaki még részletesebben tudni szeretné valamely támogatási vagy kifizetési kérelem adatait, akkor az ügyhöz tartozó kérelem kiválasztott sorára rálépve a „kérelem adatai” jelennek meg, ahol az általános adatok, a pénzügyi teljesítés, a kérelem események és a kifizetési adatok válnak láthatóvá. 

A főoldalon az ügyek mellett található a „folyószámla adatok” fül, ahol több évre visszamenőleg látható az összes megtörtént kifizetési és a jelenlegi támogatási összegek listája. Az itt látható adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, mivel az egyes jogcímekhez kapcsolódó döntések tartalmazzák a hivatalos információkat.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Harcolnak a tisztességtelen kereskedők ellen

2016. december 14. 08:56
Az EU tagállamok tárcavezetői politikai állásfoglalást fogadtak el a gazdálkodók ellátási láncbeni helyzetének erősítéséről, és a tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorításáról. Kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő évben tegyen olyan javaslatot, amely uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Mikor jutnak pénzhez a gazdák?

2017. május 08. 07:52
Egyre gyorsuló ütemben zajlik az agrártámogatások kifizetése, a gazdák 97 százaléka már megkapta az alaptámogatást, a zöldítés után járó összeget pedig 92 százalékuknak fizette ki eddig az államkincstár – írja a Magyar Idők pénteki száma. A múlt heti, összesen 20,6 milliárd forint után ezen a héten további 10 milliárd kerülhet a termelők számlájára.