Agrártechnológiai tudástranszfer átadási lehetőségekről is tárgyalt brazil partnerével Nagy István agrárminiszter

2019. október 18. 08:04
Fernando Silveira Camargo a brazil Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszer-ellátási Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkára hivatalos látogatásra utazott hazánkba. Az államtitkárt csütörtök délután az agrártárca vezetője is fogadta, aki köszönetét fejezte ki azért, hogy a brazil hatóságok egyszerűsítették az exportbizonyítványok engedélyeztetésének folyamatát, így a magyar áruk könnyebben megjelenhetnek a brazil piacon.

Nagy István elmondta, hogy Magyarország együttműködő partnerként felajánlja tudományos bázisát, a minőségi mezőgazdasági termékek előállításának terén rendelkezésre álló értékes ismereteit, ami alkalmassá teszi hazánkat arra, hogy nemzetközi viszonylatban is érdemi hozzájárulást biztosítson az élelmezéssel kapcsolatos kérdések megoldásához.


A megbeszélésen szóba került, hogy a brazil mezőgazdasági kutatóintézet kész magyar kutatókat fogadni rövid időszakokra az intézmény országos hálózatában, és nyitott közös projekteket indítani magyar társszerveivel. A lehetséges együttműködés területei: édesvízi haltenyésztés, erdészet, paprikatermesztés, szakemberképzés, bor és mangalica promóció, de az öntözés is kiemelt szerepet kap -sorolta az agrárminiszter.


A felek arról is tárgyaltak, hogy egy, a vetőmagtermesztés, mintakertek terén létesítendő közös brazil-magyar együttműködéssel helybe tudják vinni a segítséget Afrikába, elősegítve ezzel a nehéz élelmezésügyi helyzetben lévő országok mezőgazdasági termelésének hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint a népesség helyben tartását.

(AM Sajtóiroda) kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjak: a kormány szembemegy gyakorlatilag az egész társadalommal

2022. február 07. 09:01
A nyugdíjminimum hatása mégis jelentős

A SZÉP-kártyát és a készpénzt választották a dolgozók

2019. április 23. 08:48
A korábbi sokszínű cafeteria-palettán ma egyértelműen a SZÉP-kártya és a pénzkifizetés a két meghatározó elem.