Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.

Neuro-agilitás

A neuro agilitás az érzékek, és különböző agyi régiók egyetlen összehangolt rendszerként történő optimális működtetését, az agyi elektrokémiai impulzusok optimális szintű továbbítását és feldolgozását jelenti, új, változó - és akár magas stresszt okozó, információs túlterheltségű - körülmények között is. Ez dr André Vemeulen dél-afrikai agykutató professzor definíciója, aki a neuro-agilitás szókombinációt és a tesztet megalkotta 30 éves kutatói munkája eredményeként.

A neuro-agilitás az agyban játszódik, a rugalmasság mércéje a külső ingerekre adott megfelelő idejű reakció megítélése tekintetében, ez a gyors kapcsolás és változtatás képessége. 

A neuro-agilis emberek gyorsan tanulnak új készségeket, képesek hozzáállásukat és viselkedésüket rugalmasan, a körülményeknek megfelelően változtatni és elfelejtik azokat a szokásokat és viselkedési mintákat, amik már nem szolgálják őket.

Miért fontos a neuro agilitás?

Ma, napjainkban 30-szor több információt dolgozunk fel, mint 20 éve. Ezért fontos, hogy egyszerűbben tegyük ezt, különben agyunk túlterheltség áldozata lesz. A balesetek, sérülések 80-90%-a emberi hibára vezethetők vissza. Tehát fontos, hogy jobban csináljuk a dolgainkat. 10 éven belül a jelenlegi munkakörök 60-70%-a feleslegessé válik. Tehát gyorsabban kell változtatnunk, alkalmazkodnunk és tanulnunk, mint azelőtt. Ebben az évezredben az agyi teljesítmény lesz a siker elsődleges meghatározó tényezője. Az ismétlődő, nagy adat tömeg feldolgozását és nagy számú variációk megvizsgálását igénylő munkákat átveszi a mesterséges intelligencia, amellyel ezen a területen nem leszünk képesek versenyezni. 

Azokon a területeken viszont, ahol a külső ingerekre, hatásokra kell spontán válaszokat adni, anélkül, hogy nagy számú adatot feldolgozni és elemezni tudnánk, ott az emberi agy még előnyben van. A kreativitás, a komplex gondolkodás, dinamikusan változó tartalmak feldolgozása, érzelmek olvasása, az mind az emberi agy használatára szorul. Ez az emberi gondolkodás folyamata, amikor a hangsúly a gyors helyzetfelismerésen, a változás lényegének meghatározásán és a változtatás végrehajtásán van.

Mérés után fejlesztés

Ahhoz, hogy valami fejleszthető legyen először mérni kell azt.

A neuro-agilitás teszt méri a neurológiai felépítésünk (neuro-design) 7 összetevőjét és 6 mozgatóerejét, ami hozzájárul - és ezeken a pontokon fejleszthető - az agyi fittséghez. A neuro-design mutatja meg azt, hogy milyen mintázatot követve működik a gondolkodásunk, milyen működési preferenciáink vannak. Ennek a működésnek a rugalmassága jelenti a neuro-agilitást. A teszt a neuro-design 7 alapvető tényezőjét méri: 

• Relatív agyfélteke-használat preferenciája és rugalmassága (jobb/bal),
• Kifejező, vagy értelmező/befogadó/reflektáló működés rugalmassága
• Racionális/emocionális működés rugalmassága
• 4 agyfélteke működési preferencia
• Agyi és érzékelési információfeldolgozás rugalmassága
• Érzékelési preferenciák és rugalmasságuk
• Intelligencia preferencia rugalmassága
A neuro design flexibilitás mértékéből lehet következtetni az agyi fittségre, amelyet 6 mozgatóerővel (driver) lehet karbantartani és fejleszteni.
 

 

Carole GaskellCarole Gaskell

 

6 mozgatóerő az agyi agilitáshoz

Változatos fizikai gyakorlatok, megfelelő táplálkozás, kellő hosszúságú alvás, stresszmentes életmód, pozitív hozzáállás, gondolkodásmód, és fontos érteni az agyi működésünket, a preferenciáinkat a rugalmas alkalmazás/átkapcsolás, és az igényelt fejlesztés szempontjából. 

A fizikai mozgás legtöbb fajtája, ami magasabb szintű agyi koordinációt igényel, az idegrendszert is tornáztatja. (Ilyen lehet a tánc is!) Az agytornának pedig számtalan formáját ismerjük, ilyenek pl. a keresztrejtvények és minden olyan tevékenység amikor a gondolkodásra, érzékszerveink teljes kihasználására, érzelmi és kognitív képességeink együttes működtetésére van szükség. A helyes, az agynak szükséges vitaminokat (Omega 3) tartalmazó táplálkozás, és az elegendő alvás magáért beszél. A pozitív attitüdön még sok embernek dolgoznia kell, de tudatosan, akár coaching segítségével az is elérhető.

Mi az előnye a neuro agilitásnak az üzleti világban?

A World Economic Forum 2020-ra adott előrejelzése szerint az első három legfontosabb jövőbeni képesség a komplex probléma megoldás, a kritikus gondolkodás és a kreativitás lesz. Ezekhez a képességekhez szükségünk van az agyunkra és ezek csak a neuro-agilitás növelésével fejleszthetők. Százmilliárdnyi aktív agysejtünk határtalan potenciált jelent. Használni kell őket. Ismert az agyi plaszticitás; az agy bármilyen idős korban képes változni, fejlődni, de tornáztatnunk kell, hogy a kívánt "kapcsolást" minél gyorsabban tudja végrehajtani, hogy agilis legyen. Agilitás a tanulás terén, az egyén boldogulása szempontjából, a folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben változó munkaerőpiacon elengedhetetlen. 

Ez biztosítja a versenyelőnyt a jövőben.

Von Bartheldné Ábri Judit MA, MCC 
coach, CHN alapító

Dr. Gogolák Zoltán
coach, szervezetfejlesztő

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon ki! Legyen az „Egészséges munkahelyek” kampány partnere most

2016. július 12. 09:31
Szervezete széles közönség előtt szeretné népszerűsíteni a vállalati társadalmi felelősségvállalást és a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet, és hasonló szellemiségű nemzetközi csoportokkal kíván hálózatot építeni?

Húsvéti üzenet

2017. április 13. 10:14
Áldott békés húsvéti ünnepet kíván a MÉDOSZ!