Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.

Neuro-agilitás

A neuro agilitás az érzékek, és különböző agyi régiók egyetlen összehangolt rendszerként történő optimális működtetését, az agyi elektrokémiai impulzusok optimális szintű továbbítását és feldolgozását jelenti, új, változó - és akár magas stresszt okozó, információs túlterheltségű - körülmények között is. Ez dr André Vemeulen dél-afrikai agykutató professzor definíciója, aki a neuro-agilitás szókombinációt és a tesztet megalkotta 30 éves kutatói munkája eredményeként.

A neuro-agilitás az agyban játszódik, a rugalmasság mércéje a külső ingerekre adott megfelelő idejű reakció megítélése tekintetében, ez a gyors kapcsolás és változtatás képessége. 

A neuro-agilis emberek gyorsan tanulnak új készségeket, képesek hozzáállásukat és viselkedésüket rugalmasan, a körülményeknek megfelelően változtatni és elfelejtik azokat a szokásokat és viselkedési mintákat, amik már nem szolgálják őket.

Miért fontos a neuro agilitás?

Ma, napjainkban 30-szor több információt dolgozunk fel, mint 20 éve. Ezért fontos, hogy egyszerűbben tegyük ezt, különben agyunk túlterheltség áldozata lesz. A balesetek, sérülések 80-90%-a emberi hibára vezethetők vissza. Tehát fontos, hogy jobban csináljuk a dolgainkat. 10 éven belül a jelenlegi munkakörök 60-70%-a feleslegessé válik. Tehát gyorsabban kell változtatnunk, alkalmazkodnunk és tanulnunk, mint azelőtt. Ebben az évezredben az agyi teljesítmény lesz a siker elsődleges meghatározó tényezője. Az ismétlődő, nagy adat tömeg feldolgozását és nagy számú variációk megvizsgálását igénylő munkákat átveszi a mesterséges intelligencia, amellyel ezen a területen nem leszünk képesek versenyezni. 

Azokon a területeken viszont, ahol a külső ingerekre, hatásokra kell spontán válaszokat adni, anélkül, hogy nagy számú adatot feldolgozni és elemezni tudnánk, ott az emberi agy még előnyben van. A kreativitás, a komplex gondolkodás, dinamikusan változó tartalmak feldolgozása, érzelmek olvasása, az mind az emberi agy használatára szorul. Ez az emberi gondolkodás folyamata, amikor a hangsúly a gyors helyzetfelismerésen, a változás lényegének meghatározásán és a változtatás végrehajtásán van.

Mérés után fejlesztés

Ahhoz, hogy valami fejleszthető legyen először mérni kell azt.

A neuro-agilitás teszt méri a neurológiai felépítésünk (neuro-design) 7 összetevőjét és 6 mozgatóerejét, ami hozzájárul - és ezeken a pontokon fejleszthető - az agyi fittséghez. A neuro-design mutatja meg azt, hogy milyen mintázatot követve működik a gondolkodásunk, milyen működési preferenciáink vannak. Ennek a működésnek a rugalmassága jelenti a neuro-agilitást. A teszt a neuro-design 7 alapvető tényezőjét méri: 

• Relatív agyfélteke-használat preferenciája és rugalmassága (jobb/bal),
• Kifejező, vagy értelmező/befogadó/reflektáló működés rugalmassága
• Racionális/emocionális működés rugalmassága
• 4 agyfélteke működési preferencia
• Agyi és érzékelési információfeldolgozás rugalmassága
• Érzékelési preferenciák és rugalmasságuk
• Intelligencia preferencia rugalmassága
A neuro design flexibilitás mértékéből lehet következtetni az agyi fittségre, amelyet 6 mozgatóerővel (driver) lehet karbantartani és fejleszteni.
 

 

Carole GaskellCarole Gaskell

 

6 mozgatóerő az agyi agilitáshoz

Változatos fizikai gyakorlatok, megfelelő táplálkozás, kellő hosszúságú alvás, stresszmentes életmód, pozitív hozzáállás, gondolkodásmód, és fontos érteni az agyi működésünket, a preferenciáinkat a rugalmas alkalmazás/átkapcsolás, és az igényelt fejlesztés szempontjából. 

A fizikai mozgás legtöbb fajtája, ami magasabb szintű agyi koordinációt igényel, az idegrendszert is tornáztatja. (Ilyen lehet a tánc is!) Az agytornának pedig számtalan formáját ismerjük, ilyenek pl. a keresztrejtvények és minden olyan tevékenység amikor a gondolkodásra, érzékszerveink teljes kihasználására, érzelmi és kognitív képességeink együttes működtetésére van szükség. A helyes, az agynak szükséges vitaminokat (Omega 3) tartalmazó táplálkozás, és az elegendő alvás magáért beszél. A pozitív attitüdön még sok embernek dolgoznia kell, de tudatosan, akár coaching segítségével az is elérhető.

Mi az előnye a neuro agilitásnak az üzleti világban?

A World Economic Forum 2020-ra adott előrejelzése szerint az első három legfontosabb jövőbeni képesség a komplex probléma megoldás, a kritikus gondolkodás és a kreativitás lesz. Ezekhez a képességekhez szükségünk van az agyunkra és ezek csak a neuro-agilitás növelésével fejleszthetők. Százmilliárdnyi aktív agysejtünk határtalan potenciált jelent. Használni kell őket. Ismert az agyi plaszticitás; az agy bármilyen idős korban képes változni, fejlődni, de tornáztatnunk kell, hogy a kívánt "kapcsolást" minél gyorsabban tudja végrehajtani, hogy agilis legyen. Agilitás a tanulás terén, az egyén boldogulása szempontjából, a folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben változó munkaerőpiacon elengedhetetlen. 

Ez biztosítja a versenyelőnyt a jövőben.

Von Bartheldné Ábri Judit MA, MCC 
coach, CHN alapító

Dr. Gogolák Zoltán
coach, szervezetfejlesztő

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Immár szépen keresnek az audisok, máris dübörög a győri üzem

2019. január 31. 08:42
Ismét elindultak szerda este a gyártósorok az Audi győri üzemében, a dolgozók sztrájkja véget ért. A szakszervezet jelentős béremelést harcolt ki.

Az ESZSZ az EU pénzügyi szabályainak megváltoztatásáért

2021. február 18. 11:30
Az Európai Szakszervezeti Szövetség egy európai koalíció részeként 2021. február 17-én nyilvánosságra hozott levelében arra kéri az Európai Unió vezetőit, hogy vessenek véget a világjárvány idején bevezetett pénzügyi megszorításoknak. A dokumentumot több magyarországi szakszervezet, így a LIGA Szakszervezetek is aláírta.