Ahol a Trabantot is kihímezik

2024. január 22. 15:12
A Bükkalja és az Alföld találkozásánál elterülő Mezőkövesdnek még Mátyás király adott pecsétet és városi rangot, nem véletlen, hogy Matyóföld szíve büszkén őrzi, ápolja hagyományait.
Ahol a Trabantot is kihímezik
A gépmúzeum közönségkedvence a „matyóhímzéses”  Trabant - Fotó: Irházi János
 
Gyógyhely
Mezőkövesd nevét legtöbben a Zsóry Gyógy- és Strandfürdővel kapcsolják össze, amely csendes, nyugodt környezetben 22 kül- és beltéri medencével, wellnessrészleggel, csúszdaparkkal várja a pihenni vagy gyógyulni vágyókat a városközponttól három kilométerre.
A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Fotó: Tourinform Mezőkövesd
 
A szomszédságában a közelmúltban átadott új kemping igényesen megépített, jól felszerelt faházaival pedig tovább szélesítette a gyógyhely szálláslehetőségeit.
 
Matyók és gépek
Két csobbanás között, mondhatni, kötelező felfedezni Matyóföld értékeit, hiszen a matyó örökség 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi örökség védettségi listájára. Az egykori Korona Szálló épületében kialakított Matyó Múzeumban aprólékosan megismerhetjük a matyó népművészetet, az itt élő emberek sok évszázados, izgalmas történetét. Folytassuk sétánkat a skanzenszerű Hadas városrészben, amelynek bejáratát egy faragott kapu jelzi.
A Kisjankó Bori emlékház a Hadas városrész egyik éke - Fotó: Irházi János
 
Az elnevezés arra utal, hogy annak idején az egymással rokon családok „hadakban” éltek. A régi településszerkezetet őrző utcácskák 150-200 esztendős parasztházaiban ma alkotóműhelyek működnek – köztük Mézeskalács tájház, Bútorfestő alkotóház, Kisjankó Bori emlékház, Tűzzománcos ház –, de rendszeresen szerveznek itt hagyományőrző programokat is.
Közel 2700 kiállítási tárgyával egyedülálló Magyarországon a gépmúzeum - Fotó: Irházi János
 
Magyarországon egyedülálló a körülbelül 2700 kiállítási darabból álló Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, amelyet feltétlenül idegenvezetéssel érdemes körbejárni. Láthatók itt 19. századi, állati erővel hajtott járgányok, későbbi, korszerűbb traktorok, erőgépek, van egy külön Volánbusz-terem, de a fő sláger a „matyóhímzéses” Trabant.
 
Két keréken
Aki aktívabb mozgásra vágyik, pattanjon nyeregbe: a Mezőkövesd–Bogács–Cserépfalu–Bükkzsérc között kiépült 20 kilométeres kerékpárút biztonságos kirándulást szavatol a gyönyörű tájakon, sőt a bogácsi fürdőben akár meg is lehet mártózni. Kerékpár a mezőkövesdi Tourinform-irodában bérelhető.
A matyó örökség 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi örökség védettségi listájára - Fotó: Tourinform Mezőkövesd
 
A kalóriapótlásról a hagyományos, laktató matyó ételek gondoskodnak, a régi receptekből sokat őriznek a helyiek. Jellemző a vidéken a tepertős vagy túrós pogácsa, a füstölt sonka, a savanyú káposztával és kenyérlepénnyel tálalt kacsacomb, vagy a borjú-, birkapörkölt savanyúsággal, tormával.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatósági fókusszal szerveznek egészségturisztikai szakmai konferenciát

2023. február 15. 14:38
Az Utazás Kiállításon keretében több társrendezvényt is lehetőségünk lesz meglátogatni. Egyik ezek közül az egészségturizmus konferencia, melyet február 24-én, a Hungexpo A pavilonjában tartanak majd 11 órától, fókuszában pedig a fenntarthatóság áll majd.
Február 23-26. között rendezik idén a 45. Utazás Kiállítást, valamint vele egy időben a 31. Budapest Boat Show-t a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a Balaton körüli kerékpáros turizmus, egy különleges tesztpálya, a megújult Városliget és az egzotikus Madagaszkár lesz a középpontban.
 

„Békebeli” hangulatú hegyi porta

2023. április 12. 11:24
„Az, hogy gazdálkodó lettem, és hogy mindig vonzódtam a mezőgazdaság felé, egész biztosan genetikailag kódolva van bennem. Ezért alakítottam ki Türjén az Öreghegyi porta nevű birtokot, ami nemcsak kikapcsolódást jelent nekem, hanem szakmai tudnivalókat nyújt a hozzám betérőknek” - mesélte tudósítónknak Keresztes János nyugalmazott agrármérnök.
 
A Zala megyei Türje festői zártkerti részében van a hagyományos gyümölcster­mesztéssel foglalkozó háztáji gazdaság. A kilátás pazar, a távolban hegyek szegélyezik a panorámát, csend van és nyugalom, természetközeli környezetben és jó levegőben van része a gazdáknak és látogatóiknak.