Akár tüntetnek is...

2017. március 28. 07:56
Az MVM Zrt. csak 7,5 százalékos bérfejlesztést javasol a következő 3 évre, annak ellenére, hogy a kormány korábbi ígéretei az állami vállalatok munkavállalóinak számára akár 30 százalékos bérfejlesztésről szóltak. Tóth Andrea Gál Rezsőt, az az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökét kérdezte okokról és következményekről. 

- Gál Rezsőt, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökét kérem, hogy foglalja össze a probléma lényegét.
- Gyakorlatilag két hónapja eredménytelen tárgyalásokat folytatunk. Látszólag a tárgyalóasztal másik oldalán a munkáltató képviselői ülnek, lényegében viszont dr. Seszták Miklós miniszter a vitapartnerünk, s közvetítője, az általa irányított vagyonkezelő. Az álláspontok viszonylag egyszerűek. A szakszervezet három évre 30% béremelést kér, melyet a többi állami tulajdonú vállalat már meg is kapott. Ezúton is kifejezem elismerésemet: bátor és régóta várt, korrekt lépése volt ez a kormánynak. Számunkra viszont ennek csak kicsivel több mint a felét kínálja az illetékes miniszter.

- Rosszul teljesített az MVM csoport 2016-ban?
- Túlteljesítette a tervét. Büszkeséggel mondom még azt is, hogy pl. a paksi atomerőmű működése óta a legnagyobb teljesítményt hozta, és európai mértékkel mérve kiemelkedő műszaki és biztonsági mutatók mellett. Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilvánosan is megköszönte ezt, hozzátéve, maga részéről mindent el fog követni annak érdekében, hogy két számjegyű legyen a béremelés.

- Akkor nem értem. Hol a probléma?
- Mi sem értjük. Csak a válasszal szembesülünk. A vagyonkezelő azért akarja a felét adni, mert szerintük túl sokat keresünk.

- Sokat keresnek?
- Minden relatív. Mihez hasonlítsam mondjuk egy reaktor operátor jövedelmét? Azért mondom ezt, mert nekem is ez a végzettségem. A 2016-os sikerévben az alapbér átlaguk 352 ezer forint volt. Ahhoz, hogy valaki irányíthassa a reaktort, a diplomán túl még sokévi tapasztalat és számtalan hatósági vizsga kell. Komoly felelősség van a vállukon.
Aki még nem érezte a gépházban, micsoda erő dübörög a talpa alatt, el sem tudja képzelni.

Igen, de a keresetük ennél azért magasabb volt, nem?
- Igen, kaptak a műszakba járásért műszakpótlékot. 30% sugárveszélyességi pótlék is járt. Néha túlórát is kellett vállalni. Nem panaszkodtak, de tudták, hogy a szlovák, vagy a cseh, vagy szlovén kollégáik jobban kerestek.A kezük alatt karácsony este is ment a 4x500 MW.

- Kanyarodjunk vissza a tárgyalásokhoz. Mit léptek?
- Mintha egy mókuskerékben taposnánk. Meguntuk. Írtunk leveleket – kettőt is ( az első 2017.02.03. , a második 2017.03.03.) – az illetékes miniszternek. Annyi írásos válasz sem jött, hogy megkaptuk, vizsgáljuk. Csak az üzenet a vagyonkezelőtől: sokat kérünk. A dolognak van némi bája: a Magyar Közlönyben megjelent, és a kormányhatározat listáján ott van a MNV Zrt.150 milliós, adóforintból származó saját bértámogatási igénye, ők megkapják a 30%-t. Bár nem értem, hiszen az általunk befizetett osztalékból futná az ő béremelésükre is.
A napokban segítségkérő levelet írtunk Miniszterelnök Úrnak. Még bizakodunk a számunkra kedvező intézkedésében. Tény, hogy a 2017. március 24-i NFM bejelentés nem tett minket boldoggá. Ismét megüzenték a sajtón keresztül, hiába ígértek korábban 30%-t, nekünk nem lesz.

- Mit várnak a Miniszterelnöktől?
- Nyilván személyesen nem ér rá velünk foglalkozni, de csak kiadja valakinek, akinek van szeme. A miénket meg az is csípi, hogy a közvetlen tulajdonosunk csak velünk szűkmarkú, ha az MVM Csoportnak valahova támogatást kell fizetni, hamar megjön az ukász. Meg nem erősített hírek szerint csak tavaly decemberben 4,5 milliárd forintot kellett fizetni egy gazdasági társaságnak, hogy az olimpiai rendezést reklámozza Magyarországon. Sokkal több pénz megy el ilyen helyekre, mint a bérvitánk összegére.

- Mit terveznek lépni?
- Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni… De a nyomaték kedvéért március 31-én elmegyünk tüntetni az NFM elé. Megvan bennünk az elszánás, s megvan a rendőrségi engedélyünk a budapesti Fő utca lezárására is. Azt tervezzük, hogy a végén ajándékokat is átadunk a miniszter úr számára, akinek nincs ideje elolvasni a politikustársainak a nyilvános ígéreteit az állami vállalatok 30% bérfejlesztéséről, mert egyfolytában a kisvárdai stadion építésével van elfoglalva. Nemrégiben (a Kisvárda-Szolnok NB II meccs szünetében) nyilatkozta ezt az örömhírt: Seszták miniszter bemutatta a másfélmilliárdos stadion látványterveit. Igaz, ami igaz, impozáns stadion lesz, a paksi pálya kismiska ehhez képest. A nyugdíjasaink adománygyűjtő akciót indítottak a kisvárdai stadion építéséhez. Józsi, a legjobb turbinaszerelő, azt javasolta, hogy menjünk Kisvárdára „kommunista szombatot” csinálni. Figyelmezettem: na de Józsi bácsi, ilyet már nem mondunk, esetleg „innovatív roadshow”-t. Lapáttal. A 2017. március 31-i budapesti tüntetésre viszünk magunkkal egy ajándék benzinmotoros áramfejlesztőt is a miniszter úr számára, mert mi nem szeretnénk, hogy az esetleges villamosenergia-ipari sztrájk miatt leálljon a kisvárdai stadion építkezése. Ott áramnak lenni kell!

- Sztrájk is lesz?
- A munkáltatókkal már tárgyalunk az esetleges sztrájk szakmai részleteiről 2017. március 28-án délután is lesz egy újabb tárgyalás. A szakszervezeti álláspont szerint a termelők termeléscsökkentést hajtanak végre, a szolgáltatói területen pedig a sztrájk idejében nem szolgáltatnak, vagy csak korlátozott mértékben. Álláspontunk szerint pl. Pakson100 MW-os leterhelést akarunk szervezni. De ez még odébb van…

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Változtak az állami földek bérbeadási szabályai

2013. augusztus 04. 18:16
A rendelet péntektől hatályos, így a már meghirdetett, de még nem értékelt pályázatokra is vonatkozik.

Polip és lazac egy penészes hűtőházban

2016. szeptember 26. 08:41
Több mint 2,5 tonna lejárt, jelöletlen és ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csomagolással is foglalkozó vecsési hűtőházat üzemeltető vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.