Akcióhét a szabályos foglalkoztatásért

2020. szeptember 28. 10:02
Az Európai Munkaügyi Hatóság a 2020. szeptember 21. napjával kezdődő héten tartja meg összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni kampányát „Week of Action” néven. A magyar munkavállalók is ellenőrizhetik, hogy saját munkaviszonyuk bejelentése szabályosan megtörtént-e.
Akcióhét a szabályos foglalkoztatásért

A munkaügyi hatóság tájékoztatási, felvilágosítási tevékenységének ellátása során több esetben felmerült az a kérdés, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolásokon túl vagy azok hiányában milyen módon tudja ellenőrizni korábbi munkaviszonyainak fennállását. A korábbi munkajogviszonyok könnyen áttekinthetően, időrendben felsorolva szerepelnek az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványban. Az említett igazolvány a gyakorlatban tb-kiskönyv néven is ismert.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet 37. § (1) bekezdése értelmében a biztosított az új biztosítási jogviszony létesítésekor átadja a foglalkoztatónak az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (a továbbiakban: OEP igazolvány). A munkaviszony megszűnésekor a foglalkoztató köteles a munkaviszony megszűnésének tényét bejegyezni az igazolványba és azt a munkaviszony megszűnésének napján átadni a kilépő munkavállalónak. Normál esetben tehát a korábbi munkajogviszonyok az OEP igazolványban szerepelnek. A munkaviszonyok lekérdezésére azonban a személyes ügyfélkapun keresztül is lehetőség van.

https://magyarorszag.hu oldalról elérhető ügyfélkapus bejelentkezést követően az „Összes ügyleírás" alatt a „Biztosítotti jogviszony lekérdezés” választásával a rendszer továbbirányítja az adatokat kezelő, https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp oldalra. A lekérdezés alapján a munkavállaló megtekintheti valamennyi, korábban bejelentett biztosítási jogviszonyát, és a megjelenő adatok között ellenőrizheti a munkáltató nevét és nyilvántartási számát, a munkaviszony fennállásának időtartamát, valamint a FEOR számot. A lekérdezés eredménye szükség szerint számítógépre, egyéb adathordozóra lementhető. Amennyiben a valós adatokhoz képest eltérés tapasztalható, annak tényét a munkavállaló a szolgáltatási felületen elektronikus úton azonnal jelezheti.

Amennyiben fenti ellenőrzés után a munkavállaló azt tapasztalja, hogy munkaviszonyának bejelentése nem történt meg, úgy a munkáltató és a munkavégzési hely megjelölésével bejelentést tehet személyesen vagy írásban a foglalkoztatás helye szerinti Kormányhivatalnál, mint elsőfokú munkaügyi hatóságnál, melyek elérhetőségei:

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/elerhetosegek

A fentieken túl a biztosítotti jogviszonnyal összefüggő járulékfizetés ellenőrzése is lehetséges az ügyfélkapu használatával az alábbi módon: Belépés az Ügyfélkapun – Összes ügyleírás – EBEV szolgáltatások – Ügyintézés indítása – Lépjen be az Ügyfélkapun! – Szolgáltatások – Járulékadat kivonat – Új lekérdezés Amennyiben a munkavállaló ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkezik, úgy a lakóhelye szerint illetékes adóigazgatóságtól kérhet tájékoztatást a foglalkoztató által teljesített járulékfizetésről. Elektronikus ügyintézés keretében a társadalombiztosítási egyéni számla is megtekinthető. A társadalombiztosítási egyéni számláról szóló kivonaton a bevallott nyugdíjjárulék összege mellett a foglalkoztató megjelölése és a munkaviszony részletezése nem szerepel.

A kivonat a következők szerint kérdezhető le:

Belépés az Ügyfélkapun – Összes ügyleírás – Társadalombiztosítási egyéni számla – Ügyintézés indítása – Kivonat megtekintése – Lépjen be az Ügyfélkapun! – TAJ szám

A munkaügyi ellátásokkal kapcsolatos ügyintézés során a járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálya részéről elfogadható igazolások tekintetében azonban a munkavállalónak célszerű közvetlenül eljárásra illetékes szervezeti egységhez fordulni. A lakcím szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályainak elérhetőségei a https://jarasinfo.gov.hu oldalon megtalálhatóak.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az érett munkaerő - aki az ötven-pluszosokat mellőzi, az a tapasztalatot mellőzi

2019. június 12. 07:54
Vezessük csak be minél előbb ezt a kategóriát a munkaerőpiacon, mert bizony itt az ideje! Nem azért, mert régóta jelen vannak már a képviselőik, csak eddig nem nevezték őket nevükön. Nem is csak azért, mert ők is megérdemlik a médiafigyelmet, nemcsak az új generációk. Hanem mert ha nem tudatosítjuk, hogy micsoda értéket jelenthetnek a munkaerőpiacon, akkor a figyelmen kívül hagyásukkal veszteség éri a céget, aki nem vette fel őket. Még csak nem is kereste őket - pedig jól tudjuk: aki keres, az talál.

Aggasztó, ami a magyar munkahelyeken történik: így szipolyozzák ki a dolgozókat észrevétlenül

2022. április 05. 10:03
Az energiavámpírok bárhol felbukkanhatnak és észre se vesszük, de a negatív kisugárzásukkal minket is képesek magukkal rántani. Az pedig kifejezetten kellemetlen tud lenni, hogy ha az egyik munkatársunkra jellemző ez az attitűd, hiszen heti öt napot és napi nyolc órát az irodában töltünk, ahol koncentráltan kéne tudnunk dolgozni. De mit is tudunk tenni ezek ellen az emberek ellen anélkül, hogy konfrontálódnánk velük?