Aláírták a bérmegállapodást

2021. november 16. 08:16
2021. november 15-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai aláírták azt a megállapodást, amely a jövő évi legkisebb munkabér és a jövő évi garantált minimum szabályozásáról szól. Ez, a korábbi híreknek megfelelően 200 ezer, illetve 260 ezer forint lesz. 
Aláírták a bérmegállapodást

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának megállapodása a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről valamint a bérnövelési ajánlásról

Letölthető innen 

http://medosz.hu/irattar_kategoria/ber_-_szja

 

1. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának megállapodnak arról hogy 2022. január 1. napjától a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi bruttó összege 200 000 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 260 000 forintra emelkedik.

2. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 2.§. (1) bekezdésében meghatározott adómérték 2022 január 1 napjától 13 százalékra csökken ugyanezen időponttól a szakképzésről szóló 2019 évi LXXX törvény 107.§. (1) bekezdésében meghatározott 1,5 százalékos mértékű szakképzési hozzájárulás megszűnik.

3. A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző gazdálkodók 2022. január 1. napjától a korábbi kedvezményekkel azonos kedvezményt érvényesíthetnek. 

4. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 21. §. (1) bekezdésében meghatározott adómérték 2022. január 1. napjától 10 százalékra csökken. 

5. A felek ajánlásként fogalmazzák meg, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2022-ben is tovább emelkedjen a bérek reálértéke. A felek minden vállalkozást annak saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbér-emelésre ösztönöznek akképp, hogy az e Megállapodásban hivatkozott adócsökkentésekből származó megtakarításaikat béremelésre fordítsák.

 

2022. évben fennmarad a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben rögzített helyi iparűzési adókedvezmény.

A jelen Megállapodás megkötését követően a Felek megkezdik egy új – lehetőség szerint több évre szóló – megállapodás előkészítését, melynek részét képezi a kötelező bérminimumok megállapítására vonatkozó új módszertan kidolgozása is.

A Kormány továbbra is elkötelezett marad az élőmunka közterheinek további csökkentése mellett a mindenkori termelékenység és versenyképesség, valamint a gazdasági növekedés függvényében, illetve a költségvetés teherbíró képességére tekintettel.

A nehéz helyzetben lévő ágazatokat a kormány gazdaságpolitikája továbbra is kiemelten kezeli.

Budapest 2021. november 15.

 

Aláírók: Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Munkástanácsok Országos Szövetsége, Magyar Szakszervezeti Szövetség,

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. 

Kapcsolódó cikkek

Szabadság kiadása során mire ügyeljünk?

2022. június 07. 09:25
Munkaidőkeretben elszámolt dolgozó 18-án este 22 órakor kezdte a munkát, és 19-én 4 órakor fejezte be. Be volt osztva 19-én estétől is, de szabadságot akar kivenni. Kiadható-e neki 19-ére a szabadság? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Baj lehet az Audinál a cafeteria miatt - megszólalt a szakszervezet

2018. november 15. 07:29
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elutasította a vállalat jövő évre vonatkozó bérajánlatát. Az érdekképviselet november 9-én átadott bérkövetelési csomagjában a munkáltatóénál lényegesen nagyobb alapbér-emelést javasol, továbbá a béren kívüli juttatások megnövelését követeli. Az Audi legutóbbi ajánlata alapján a cafeteria-keret változatlan maradna, így szerintük az adóváltozásokból eredő hátrányokat egy az egyben a munkavállalókra terhelnék, ami nettó bérkiesést okozna náluk.