Aláírták a bérmegállapodást

2021. november 16. 08:16
2021. november 15-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai aláírták azt a megállapodást, amely a jövő évi legkisebb munkabér és a jövő évi garantált minimum szabályozásáról szól. Ez, a korábbi híreknek megfelelően 200 ezer, illetve 260 ezer forint lesz. 
Aláírták a bérmegállapodást

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának megállapodása a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről valamint a bérnövelési ajánlásról

Letölthető innen 

http://medosz.hu/irattar_kategoria/ber_-_szja

 

1. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának megállapodnak arról hogy 2022. január 1. napjától a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi bruttó összege 200 000 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 260 000 forintra emelkedik.

2. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 2.§. (1) bekezdésében meghatározott adómérték 2022 január 1 napjától 13 százalékra csökken ugyanezen időponttól a szakképzésről szóló 2019 évi LXXX törvény 107.§. (1) bekezdésében meghatározott 1,5 százalékos mértékű szakképzési hozzájárulás megszűnik.

3. A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző gazdálkodók 2022. január 1. napjától a korábbi kedvezményekkel azonos kedvezményt érvényesíthetnek. 

4. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 21. §. (1) bekezdésében meghatározott adómérték 2022. január 1. napjától 10 százalékra csökken. 

5. A felek ajánlásként fogalmazzák meg, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2022-ben is tovább emelkedjen a bérek reálértéke. A felek minden vállalkozást annak saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbér-emelésre ösztönöznek akképp, hogy az e Megállapodásban hivatkozott adócsökkentésekből származó megtakarításaikat béremelésre fordítsák.

 

2022. évben fennmarad a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben rögzített helyi iparűzési adókedvezmény.

A jelen Megállapodás megkötését követően a Felek megkezdik egy új – lehetőség szerint több évre szóló – megállapodás előkészítését, melynek részét képezi a kötelező bérminimumok megállapítására vonatkozó új módszertan kidolgozása is.

A Kormány továbbra is elkötelezett marad az élőmunka közterheinek további csökkentése mellett a mindenkori termelékenység és versenyképesség, valamint a gazdasági növekedés függvényében, illetve a költségvetés teherbíró képességére tekintettel.

A nehéz helyzetben lévő ágazatokat a kormány gazdaságpolitikája továbbra is kiemelten kezeli.

Budapest 2021. november 15.

 

Aláírók: Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Munkástanácsok Országos Szövetsége, Magyar Szakszervezeti Szövetség,

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. 

Kapcsolódó cikkek

A 200 ezer forintos minimálbért elfogadták a szociális partnerek

2021. szeptember 15. 09:57
 2021. szeptember 14-én, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán azt elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen jövőre, a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban a munkáltatói oldal felvetette, hogy azt két lépcsőben kellene végrehajtani, első alkalommal jövőre, majd 2023. január 1-jétől. 

Munkabér átutalása rossz bankszámlaszámra

2021. május 31. 08:32
Hogyan kaphatja vissza a rossz bankszámlára utalt munkabért a munkáltató, ha a munkavállaló tévesen adott meg egy élő, nem a munkavállalóhoz tartozó számlaszámot? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.