Alig kezdődött el a viharszezon, máris 1,7 milliárd forintot fizettek ki károk miatt

2024. június 06. 12:51
Beázásokról, jégverésekről, felhőszakadásokról, villámcsapásokról érkeztek bejelentések.
 
A biztosítók több mint 1,7 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékoltak a kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 16 ezer bejelentés érkezett – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) június 5.-én, szerdán.
Alig kezdődött el a viharszezon, máris 1,7 milliárd forintot fizettek ki károk miatt
A bejelentések száma negyedével volt több, mint a tavalyi hasonló időszakban, amikor a kifizetések és tartalékolt összegek az egymilliárd forinthoz közelítettek.
 
A szövetség jelezte, hogy az adatokban még nincsenek benne a legutóbbi hétvége viharkárai, amelyek már a júniusi statisztikákban jelennek meg, illetve nincsenek benne a mezőgazdasági és az ipari létesítményekben, valamint a közintézményekben keletkezett károk.
 
A bejelentések számát leginkább május 17-25-i, valamint a május 31-i viharok, beázások, jégverések, felhőszakadások, villámcsapások növelték. Leginkább Budapest, valamint Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád, Vas, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, főként Dunakeszi, Érd, Eger és a Tápióság térsége volt érintett.
A Mabisz felidézte, hogy tavaly a viszonylag nyugodtabb május után a júniusi és az augusztusi időjárás is súlyos károkat okozott; a négy viharhónap után 13 milliárd forintnál állt meg a biztosítói károk összege, ami évtizedes rekordot döntött meg.
Több mint 1,7 milliárd forintos kárösszeggel indult a viharszezon - Kis  szines - Hírek - KaposPont
Június első napjainak viharjelentései, valamint az árvízi előrejelzések alapján idén is további nehéz hónapok előtt állnak a biztosítók – tették hozzá.
 
A májusi, százezer forint feletti átlagkár nagyjából megfelel a tavalyinak, ugyanakkor 20-40 százalékkal haladja meg a néhány évvel korábbiakat, ezt főként a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségek okozzák. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az ügyfelek ne váljanak alulbiztosítottakká – közölte a biztosítók szövetsége.
Több mint 1,7 milliárd forintos kárral indult a viharszerzon
A Mabisz felhívta a figyelmet, hogy a kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzék el a károsultak, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképeket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EU újabb törvényjavaslattal kívánja zöldíteni a teherautókat

2024. május 14. 17:07
Brüsszel kibocsátásmentessé tenné a fuvarozást. A teherautóknak emiatt 2040-ig át kell állnia a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra.
 

Emeli a béreket a Spar

2023. január 03. 12:27
A Spar megegyezett a szakszervezetekkel a béremelés mértékéről, a kereskedelmi tevékenységet végző munkatársak elérhető legalacsonyabb alapbére a próbaidőt követően bruttó 330 ezer forint, ami 16%-os emelésnek felel meg.
 
2023. január 1-jétől a Spar hálózatban kereskedelmi tevékenységet végző munkatársak elérhető legalacsonyabb alapbére a próbaidőt követően bruttó 330 ezer forint, derült ki a cég közléséből. Azt nem írja a cég, hogy mekkora az emelés mértéke, de a tavalyi közlésben látható 285 ezer forint alapján ez 16% körüli emelést jelent. Vagyis a Spar a minimálbér emelésének a mértékével növelte a dolgozók fizetését.