Állítsuk meg a taglétszámcsökkenést! – Beszámoló az ETUI „Szakszervezeti megújulás” képzéséről

2024. március 06. 13:35
A szakszervezeti taglétszám évtizedes csökkentést mutat Európa-szerte, amely sürgős és hatékony lépéseket igényel minden tagállamban – egyebek között ez volt a kiindulópontja az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) 2024. február 14-16-a között tartott képzésének, amelynek témája a taglétszámcsökkenési krízis lehetséges megoldásainak feltérképezése, bemutatása volt. A Brüsszelben tartott rendezvény házigazdái az ETUI mellett az olasz CGIL és CISL, valamint a lengyel OPZZ szakszervezeti szövetségek voltak.
Állítsuk meg a taglétszámcsökkenést! – Beszámoló az ETUI „Szakszervezeti megújulás” képzéséről
A taglétszámcsökkenés különösen erősen érinti Közép-Kelet-Európát, ahol a szakszervezetiség a marginalizálódás felé tendál. A csökkenés ugyanakkor nem jellemez minden szervezetet, számos ágazatban találunk a mai napig olyan szerveződéseket, amelyek képesek megtartani, növelni és aktivizálni tagságukat. A nyilvánvaló nemzeti sajátosságok figyelembevétele mellett is van tehát értelme a nemzetközi tapasztalatcserének – többek között ez is fontos „vonala” volt a képzésnek.
A tréning nyitányaként a résztvevők a taglétszám-csökkenés hátterét ismerhették meg, amely a különböző európai munkaügyi rendszerekben eltérő formában és mértékben is jelentkezhet, valamint a szakszervezetek által adott válaszok is egészen különbözőek. A magyarországihoz hasonló rendszerben működő OPZZ-nek például sikerült megállítania a tagcsökkenés régóta általános trendjét. A tudatossá tett tagtoborzást, tagszervezést többek között egy részletes, évente kétszer frissítésre kerülő adatbázis is segítette, amely közvetlenül a tagokról, illetve a munkahelyi alapszervezetekről ad átfogó képet. Hasonló adatbázissal dolgozik az olasz CGIL és a holland FNV is. Utóbbi szervezet az adatbázis használatával azt is feltérképezte, milyen okból hagyják el a tagok a szakszervezetet. A felmérésből kiderülő legfőbb okokra, úgy mint a tagdíjbefizetés elfelejtése, a nyugdíjba vonulásra, valamint a tagság feleslegesnek gondolására válaszul a szervezet specifikus intézkedéseket hozott, így létrehoztak egy automatikus tagdíjfizetési rendszert, változtattak a nyugdíjba vonulással kapcsolatos rendszeren, illetve kampányokkal, képzésekkel aktivizálják tagjaikat. Emellett a szervezet hangsúlyt fektet a tagságban kevésbé jelen lévő fiatalok, nők, valamint atipikus foglalkoztatású dolgozók bevonására. Mindez abból a belátásból fakad, hogy a tagcsökkenés megállításának nem elég hatékony eszköze a meglévő tagságra koncentrálni, ahhoz elengedhetetlenül szükséges a tagszervezés, tagtoborzás előtérbe helyezése.
 
 Gondoljuk újra!
 
A rendezvényen emellett hangsúlyos volt a szakszervezetek által nyújtott szolgáltatási paletta újragondolása. Noha szakszervezeti szolgáltatások alatt legtöbbször olyan - a tagsággal járó egyéni -  előnyökre gondolunk, mint az olcsóbb mobilelőfizetés vagy éppen a kereskedelmi láncoknál használható kedvezménykártya, a tagcsökkenés megállításában célravezetőbb lehet a szolgáltatások stratégiai és kollektív formái felé fordulni. Ilyen kollektív és stratégiai forma lehet a tagok számára ingyenes képzések szervezése, amelyek célja kifejezetten a munkahelyi szervezésre történő felkészítés. Másfelől bizonyos egyéni szolgáltatások (például jogsegély) nyújtásával a szakszervezeti mozgalomba bevonhatók lehetnek olyan marginalizált csoportok is, amelyek tagjai számára nem lehetséges a kollektív védelem kiharcolása (például kölcsönzött munkaerő, platformok által foglalkoztatottak). Az online platformok által alkalmazottak megszervezésére irányuló zöld mezős olasz és spanyol kezdeményezések is egyéni szolgáltatásnyújtással kísérlik meg első lépésben a tagi bázis kialakítását. Ezek az egyéni szolgáltatások ugyanakkor nem a végcélt jelentik, hanem előszobái a szervezőmunkának és a kollektív védelem kivívásának.
A képzésen ezeken túl szó esett még a hosszabb távú szakszervezeti stratégiaalkotás szükségességéről, valamint a digitális eszközök alkalmazásának jelentőségéről, zárásként pedig az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) EP-választásokra való felkészüléséről hallhattak rövid beszámolót a résztvevők.
 
forrás: szakszervezet.net

Kapcsolódó cikkek

Jön a digitális állampolgárság

2023. október 19. 17:18
Jövő július és szeptember között indul el a Digitális állampolgárság program, így az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobilba költözik - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ma Budapesten.

A lakástakarék kiütheti a Prémium Magyar Állampapírt!

2023. szeptember 07. 18:06
Az állampapír egyeduralma megszűnni látszik: havi rendszerességű megtakarítás esetén a jelenleg elérhető legjobb lakástakarék-konstrukciót választva 8 éves időtávon közel dupla akkora nyereségre tehetünk szert, mint az inflációkövető állampapírral. Ez egy havi 50 ezer forintos megtakarításnál kb. 709 ezer forint többlethozamot takar. Most részletesen bemutatjuk, milyen számítások állnak ennek az eredménynek a hátterében.