Jön a digitális állampolgárság

2023. október 19. 17:18
Jövő július és szeptember között indul el a Digitális állampolgárság program, így az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobilba költözik - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ma Budapesten.
Jön a digitális állampolgárság
Rogán Antal egy konferencián közölte, felhasználói oldalról azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert akkor az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát. Ráadásul egy gombnyomással rendezheti a fizetnivalóit az állam felé, egy központi mobilalkalmazáson keresztül.
 
Rogán Antal elmondta, arra számít, hogy
 
JÖVŐRE KEVESEBB MINT 1 MILLIÓ, 2025-BEN VISZONT MÁR 3-5 MILLIÓ FELHASZNÁLÓJA LESZ A PROGRAMNAK.
Útban a
A fejlesztés alapelve, hogy minden, az állammal kapcsolatos adatnak végső soron az állampolgár a tulajdonosa, ezért az állampolgár rendelkezik arról, hogy adatait felhasználhatják-e.
 
Arra is kitért, hogy az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz: az egyik az életesemény alapú, a másik pedig az e-Papír. Utóbbit a mostani rendszerhez képest teljes körűen megújítják. Az életesemény alapú ügyintézésről elmondta, hogy abban a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függnek össze, ezért ezt a kettőt a tervek szerint már 2025-ben elérhetővé teszik. A fejlesztés lényege, hogy az ügyintézés egy gombnyomással elindítható, ezt követően pedig a szükséges dokumentumokat az állam szerzi be.
Indul a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program ⋆ mínuszos.hu
A digitális állampolgársággal összefüggő törvényi szabályozásokat novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek - mondta Rogán Antal, aki szeretné, ha a jogszabályt még december közepéig elfogadnák, és jövőre hatályba léphetne. Közölte, 2024-ben jelenik meg a Digitális állampolgár mobil alkalmazás, ez biztosítja az állam központi elérését. Első lépésben mindenkit megkeresnek, aki fent van az ügyfélkapun, hogy töltse le ezt a mobil alkalmazást.
 
Azzal számol, hogy 2025-ben már minden 10 ezer feletti esetszámú ügy digitálisan intézhető lesz, ahogy az életesemények közül a születéssel és az autóátírással összefüggő ügyek is. Továbbá elkezdődik a piaci szereplők bevonása is, hogy egy banki ügy vagy biztosítás intézésénél is használni tudják ezt a központi mobil alkalmazást.
 
A digitális állampolgárság az államot is kötelezi arra, hogy digitális állam legyen. Versenyelőnyt fog jelenteni a magyar gazdaság minden ágazatának - fogalmazott Rogán Antal.
 
Digitális gazdaság épül
Épp ma délután írtunk arról, hogy úton vannak a digitális nyugták is, mely a digitális gazdaság egy szintén fontos építő eleme lehet. Ezzel szemben a kormányzat készpénz melletti, semmiből feltűnt minikampánya érdekes intermezzo volt.
Mindeközben a bankszektor egy új digitális javaslatcsomagot tervez bemutatni a következő hetekben, erről Becsei András, az OTP lakossági vezérigazgató-helyettese november 7-ei Banking Technology rendezvényünkön árul el további részleteket. Az előadás címe "Digitális állampolgárság - digitális banki ügyintézés: a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatai".
 
forrás:portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Amíg a gép nem érez, a jó értékesítőnek nincs félnivalója

2023. július 17. 13:39
Nincsenek könnyű helyzetben azok a hazai vállalkozások, amelyek fennmaradása, sikere jelentős mértékben az értékesítőik munkájának hatékonyságán múlik. A potenciális vevőkre zúduló információáradatban, élesedő versenyben kell megtalálniuk azokat a megoldásokat, módszereket, amelyekkel a meglévő ügyfelek megtartása mellett új megrendelőket is meg tudnak szólítani termékeikkel, szolgáltatásaikkal.

Tizennégy kategóriában díjazták Magyarország zöldinnovációit a MATE-n

2023. július 03. 13:31
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében idén került megrendezésre az első Zöldinnovációs és Energiahatékonysági E-Expó, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöldinnovációkat. A felhívásra beérkezett közel 60 pályázatot 14 kategóriában értékelték a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek.
A magyar gazdaság számos olyan termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a környezeti lábnyom mérséklése révén szolgálják a klímacélok hosszú távú megvalósítását. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai, a klímacélokat azonban csak a különböző szegmensek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni.