ALMÁSKERTEKET TÉPÁZOTT MEG A HÉT VÉGI IDŐJÁRÁS

2017. szeptember 19. 10:15
Megkímélte a mezőgazdaságot a hét végi vihar, a Magyar Időknek nyilatkozó szakemberek szerint csupán lokális károkat okozott a nagy szél és az özönvízszerű eső. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a gyümölcsösökben egyedül az alma- és körteültetvényeken okozhatott gondot a vihar, a szél ugyanis több helyen leverhette a terményt a fákról. Pontos adataik azonban még nincsenek arról, hogy hol mekkora kiesést okozott az ítéletidő, a károk felmérése jelenleg is tart. Ennél szerencsésebbek a zöldségtermesztők, nekik ugyanis még előnyt is jelentett az esőzés.

– Ahol korábban nagy volt a szárazság, ott most jól jött a csapadék. A talaj fellazulásával könnyebb lesz betakarítani a zöldségeket – jegyezte meg. A hagymafélék 60-70 százaléka már a raktárakban van, ahogyan a paprikafélék és az ipari paradicsom betakarítása is folyamatban van, a gyökérzöldségeket pedig most kezdik felszedni a gazdálkodók. – A csapadékos időjárás miatt ugyan egy-két napra fel kell függeszti a munkát, ez azonban nem okoz nagyobb problémát az ágazatban – mondta Ledó Ferenc.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A hosszan tartó esők ronthatják a termés minőségét

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke lapunk kérdésére elmondta: a viharok csak azokon a területeken okoztak gondot, ahol a központjuk volt, az eső viszont lassítja az aratást. A napraforgó betakarítása a felénél jár, a csapadékos időjárás miatt azonban a tervezettnél két-három nappal később fejeződhetnek be a munkálatok. – Ha mindennap lehetne aratni, gyorsabban végezhetnénk a munkálatokkal, ősszel azonban már elég kiszámíthatatlan az időjárás – emelte ki. Így vélhetően október elejére végezhetnek a betakarítással a gazdák. A sok csapadék a termény minőségét is ronthatja, a mostani, átmeneti esőtől azonban nem várnak nagyobb terméskiesést.

– A gombabetegségek terjedése egyelőre még nem veszélyezteti az állományt, de ha megjön a hosszan tartó esős időjárás, akkor már veszélybe kerülhet a termés – mondta. Bár a minőséget még nem rontja a mostani eső, a gazdák költségeit tovább növeli az időjárás. Minél több csapadék éri a növényeket a betakarítás előtt, annál több energiát kell a szárításba fektetni az aratás után.

A napraforgó mellett a kukorica betakarítása is zajlik, eddig a korai érésű táblákon aratták le a terményt a gazdák, ez az országos termőterület 10-15 százalékát teszi ki. – Az eddigi eredmények szerint egy hektárról átlagosan hat tonna került le, ezek alapján azonban még nem érdemes következtetéseket levonni – mondta Vancsura József.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ágazati egyensúlyra törekszik a kormány

2017. május 02. 07:52
A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a hajdúnánási kihajtási ünnepségen mondott beszédet, amivel reményt adhat a hazai állattenyésztőknek.

A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.