AM-ÁLLAMTITKÁR: EGYSÉGES UNIÓS TÁPÉRTÉKJELÖLŐ RENDSZERRE VAN SZÜKSÉG

2022. december 12. 09:44
Zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölések túlkínálata, ezért az Európai Bizottság (EB) bevezetne egy harmonizált rendszert (FOPNL), amelyet Magyarország is támogat - közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
 
Nobilis Márton a Táplálkozás, életmód, testmozgás Platform (TÉT) szakmai fórumsorozatán hangsúlyozta, hogy az új tápértékjelölési rendszer nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszereknek, és kialakításánál figyelembe kell venni az egyes tagállamok étkezési kultúráját. Hozzátette azt is, az új rendszer nem vezetheti félre a fogyasztókat, az egységes belső piac és az egyenlő verseny érdekében kell működnie és önkéntesnek kell lennie.
AM-ÁLLAMTITKÁR: EGYSÉGES UNIÓS TÁPÉRTÉKJELÖLŐ RENDSZERRE VAN SZÜKSÉG
(Nyitóképünkön Dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár)
A minisztérium a TÉT Platformmal közösen, mintegy 4000 magyar háztartás bevonásával kutatást végzett, amelynek eredményei segítséget nyújthatnak az optimális uniós szabályozás létrejöttéhez - jegyezte meg.
A felmérésből kiderült, hogy a magyar fogyasztók árérzékenységük ellenére is keresik a minőségi élelmiszereket, és nagy figyelmet fordítanak az élelmiszerek cukor- és szénhidráttartalmára. A kutatás - összhangban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalataival is - egyértelműen rámutatott a fogyasztói tudatosság növekedésére. A jelenlegi szabályozást sokan hasznosnak tartják, bár a betűk láthatóságát a termékeken javítanák, és szükség lenne a feltüntetett információk értelmezésének elősegítésére - mondta.
Fazekas Ildikó, a TÉT Platform Egyesület elnöke is arról beszélt, hogy a fogyasztók sokszor nem értik a jelöléseket, ezért fontosnak nevezte az edukációt ezen a területen.
A reprezentatív kutatás 3288 háztartás bevonásával készült, a megkérdezett fogyasztók 44 százaléka volt elégedett a címkéken feltüntetett információkkal, 88 százalékuk könnyen tudja értelmezni azokat, 62 százalék veszi figyelembe a tápanyagtartalmat, és 44 százalék úgy gondolja, hogy könnyen tudja értelmezni a feltüntetett tápanyagérték jelentését.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webinárium

2024. március 28. 13:44
Technológiai fejlesztések támogatása.
 
2024. április 11-én az élelmiszeripari pályázatok lesznek az online konferenciánk témája.
 
A webinárium időpontja: 2024. április 11., 09:00 óra

Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom

2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.