Zöldségek: megjósolhatatlan, hogy lesz-e tavaszi árrobbanás

2023. február 23. 11:54
Május végéig nem lesz túlkínálat, mert az időjárás és a költségek világszerte átrendezték az ültetést és a szedést.
Véglegesen búcsút inthetünk az olcsó élelmiszerek időszakának. Naponta találkozhat a fogyasztó azzal, hogy az árak jelentősen megemelkedtek, s most éppen hiába kedveznek a piaci folyamatok az alapanyagárak csökkenésének, ezt nem biztos, hogy a vásárlói árak is azonnal követik - írja a novenyvedoszer.hu
Zöldségek: megjósolhatatlan, hogy lesz-e tavaszi árrobbanás
Kevesebb műtrágyát használnak a termelők
A DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor szerint nem lehet arra számítani, hogy bármelyik mezőgazdasági, vagy élelmiszeripari terméknél nagy árzuhanás következne be.
 
Elmondta, hogy a nagyobb szántóföldi gabonanövényeknél visszarendeződések indultak el, mert a tavalyi év utolsó negyedében az ukrán gabona megjelenésével az árak mérséklődtek, ami érzékenyen érintette a hazai, jó minőségű gabona kilátásait is. A műtrágyát forgalmazók is tapasztalják ennek a következményeit, hiszen visszafogottabb lett a termelési kedv, kevesebb műtrágyát használnak a termelők. Ugyanez a folyamat tapasztalható a gáznál is: a kevesebb használattal lejjebb ment az ára, így ezek a hatások változtatják a többi inputanyagok árát is – most éppen lefelé - mondta az elnök.
 
Változik az inputanyagok ára
Nagypéter Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a gabonaféléknél és a kertészetekben használt műtrágya nem ugyanaz. Most javarészt a nitrogénalapú műtrágyák ára csökkent jelentősen, viszont a zöldségtermesztésben használt foszforigényes műtrágyák ára nem csökkent olyan mértékben.
 
"A termelők annak érdekében, hogy ne kockáztassák a termést, tudatosan próbálják a készleteiket megtartani, mert – mint mondják, ebben a bizonytalanságban még a drágább is jobb, mintha semmi sincsen. A termeléshez tehát ezekkel az árakkal kell számolniuk. Amikor azt halljuk a hírekben, hogy csökkent az inputanyagok ára, annak a kedvező hatását nem azonnal, hanem később érezzük meg. Jó példa erre az, amikor ezek az árak már 2021 őszén emelkedtek, de a hatását csak egy év múlva éreztük, mert a rövidebb és hosszú távú szerződések voltak érvényben, amelyek a korábbi, kedvezőbb árak alapján köttettek" – összegezte a kialakult helyzetet Nagypéter Sándor.
 
Fólia, üvegház, termálvíz adhat biztonságot a termelőknek
Az időjárás pillanatnyilag kedvez a szabad ég alatt nevelt zöldségeknek és gyümölcsöknek. Ami igazi biztonságot adhat a termelőknek, az a fólia és az üvegház, valamint az ország bizonyos területein (főleg a Dél-Alföldön) a termálvíz.
 
Nagypéter Sándor a zöldségek árával kapcsolatban nem szeretett volna konkrét összegek jóslásába bocsátkozni.
 
"Május végéig nem lesz túlkínálat, mivel az időjárás és a költségek átrendezték az ültetést és a szedést világszerte, a harmadik világban – Észak-Afrikában – az időjárás például alaposan megtizedelte a paprikát, de a spanyoloknál, a franciáknál és a hollandoknál a gázár és szintén az időjárás befolyásolja a kilátásokat. Ezért nem lehet pontosan megmondani, hogy hogyan változnak az árak tavasszal. Az pedig egyelőre csak a sajtóban megjelent felvetésként értékelhető, miszerint „óriási gyümölcs- és zöldségárrobbanás előtt állunk"" - mondta.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tönkreteszi a termelőket a külföldről importált dió

2023. december 05. 13:34
Egy átlagos családban elképzelhetetlen a karácsony diós bejgli nélkül. Idén azonban a legtöbb diófa csalódást okozott a tulajdonosának legalábbis Tolnában. Most nem csak a dióburok-fúrólégy okozott gondot, hanem a tavaszi fagy is. És ha ez nem lenne elég, a maradék termést nehéz értékesíteni, ugyanis a hazai termelőket az olcsó ukrán és kínai dió szinte kiütötte a piacról.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.