Annyira eladósodtak a magyar kórházak, hogy osztályokat kell leállítani

2024. március 22. 15:14
A kórházak tartozása február végén meghaladta a százmilliárd forintot, amely komoly gondokat okoz az orvostechnikai beszállítóknak. Az érintett szereplők szerint olyan rossz az adósághelyzet, hogy amiatt már ideiglenesen kell lezárni kórházi osztályokat.
Annyira eladósodtak a magyar kórházak, hogy osztályokat kell leállítani
Az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) tájékoztatója szerint az egészségügyi intézmények lejárt tartozása február végén meghaladta a százmilliárd forintot, ami miatt ideiglenesen kórházi osztályok zárnak be – számolt be a Szabad Európa.
 
A kormány tavaly év végén az egészségügy 130 milliárdos tartozásából kilencvenmilliárdot rendezett, de januárban ismét 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya. Rásky László, az OSZ főtitkára elmondta, hogy az egészségügyi kormányzat többször ígéretet tett az adósság rendezésére, de ez a mai napig nem történt meg. Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára szerint a beszállítók többsége lejárt kintlévőségének a feléhez sem jutott hozzá, miközben a szállítóknak határidőre teljesíteniük kell a szerződésben vállaltakat, valamint a jogszabályi kötelezettségeket, például az áfa befizetését.
 
Rásky László bejelentette, hogy az orvostechnikai beszállítókat képviselő szakmai szervezetek az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a beszállító cégek tapasztalatai alapján az intézmények sok esetben nem rendezik a késedelmi kamatokat. Már tavaly szeptemberben is hangoztatta, hogy szerinte a kormányzati narratívába nem fér bele, hogy nyilvánosan beismerjék a problémákat, de egyértelmű, hogy műtétek maradnak el a személyzet, az eszközök és műszerek hiánya miatt is.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria Kisokos

2023. december 06. 16:31
2023. december 6-án megjelent Fata László Cafeteria Kisokos - 2024. című kiadványa, amely alcíme  „Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához”.

Miért okoz a magas inzulinszint álmatlan éjszakákat?

2023. február 16. 16:03
Legtöbben túl keveset tudunk a hormonokról és arról, hogyan szervezkednek, mennyi mindent irányítanak a testünkben. A hormonok hatásainak megismerése nélkül pedig nagyjából gombostűhegynyi esélyünk lesz megérteni magunkat.
Testünkben több száz különféle hormon termelődik és próbál rendet tartani. Amikor öntudatlanul bezavarunk az életükbe, akkor nem csak a hormontermelő szerveink sorsát nehezítjük meg, hanem lényegében magunk alatt vágjuk a fát.