apanapOK

2020. október 22. 12:26
Apanapot! címmel kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata azért, hogy a magyar kormány is fogadja be és érvényesítse az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelvét, miszerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell biztosítani az apáknak. Ezt a rendszert a magát családbarátnak valló kormány annak ellenére sem ültette még át a hazai gyakorlatba, hogy az irányelv kidolgozásában, s elfogadásában is közreműködött. A MASZSZ Nőtagozata a szakszervezetek mellett felkér minden civil szervezetet, amely szintén családbarátnak vallja magát, hogy csatlakozzon a hazai bevezetést követelő kampányhoz.
apanapOK

 

Legalább 10 „apanapot” az apáknak!

Az Európai Parlament és az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelve szerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell biztosítani az apáknak. Ezt az irányelvet a magyar kormány annak ellenére sem ültette át a hazai gyakorlatba, hogy saját magára „családbarátként” hivatkozik, és hogy az irányelv kidolgozásában, s elfogadásában maga is közreműködött.

A „családbarát kormány” a mai napig nem lépett az Európai Parlament és az Európai Tanács pontosan egy éve megszavazott, a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelvének hazai gyakorlatba ültetéséről.  

Elfogadhatatlan, hogy az a kormány, amelyik Európa „legcsaládbarátabb” kormányaként hivatkozik önmagára, az előzetes egyeztetések ellenére sem hajlandó alkalmazni azt az irányelvet, amelynek kidolgozásában egyébként maga is közreműködött.

A hivatkozott 2019/1154 irányelv – egyebek között – arról is rendelkezik, hogy a gyermek születése után járó apaszabadság mértékét az Unió országaiban minimálisan 10 napban kell megállapítani. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Az apaszabadság Magyarországon jelenleg csupán 5 napban van meghatározva, és árulkodó, hogy sok munkaadó annak ellenére sem adja ki ezeket a napokat, hogy az azzal kapcsolatos költségeket teljes egészében megtéríti számára az állam.

A „családbarát kormány” reakciója elfogadhatatlan: a kimondottan családbarát irányelv azonnali gyakorlatba ültetése helyett annak elhallgatását választotta – ezzel friss szülők tízezreit fosztotta már meg eddig is a lehetőségtől, hogy kihasználják az irányelv ratifikációja után járó kedvezményeket. Teszi ezt annak ellenére, hogy többször is egyeztettünk – magas szinten is – a kormányzattal, ahol – ezek szerint – láthatóan nem élveznek prioritást a családbarát intézkedések.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata el akarja érni, hogy a Kormány tegyen azonnali lépéseket az irányelv hazai gyakorlatba ültetéséért, hogy az apaszabadságok mértékét minimálisan 10 munkanapban határozza meg. Ennek érdekében a MASZSZ Nőtagozata elindítja az apanapok rendezéséért folytatott kampányát: követeljük, hogy a családbarát kormány legalább az általa is elfogadott irányelv szerint minimálisan járó 10 nap apaszabadságot biztosítsa az újszülöttek után az apáknak.

A fenti okokból kifolyólag a MASZSZ Nőtagozata elindítja Apanapot! elnevezésű kampányát, amelyhez minden olyan szervezet együttműködését kérjük, amely magát szintén családbarátnak vallja. Meggyőződésünk, hogy az irányelv ratifikációjával a kormány nem késlekedhet tovább, és hogy széleskörű társadalmi összefogással el tudjuk érni céljainkat.

A vonatkozó 2019/1554 irányelvet itt olvashatja.

 

A kezdeményezés fő oldala https://apanapok.hu/

„A fizetett apaszabadság napjainak növelése pénzben mérhető pozitív hatással van a gazdaságra. Ma már tudományos tény, hogy ha az apák több időt tölthetnek újszülött gyermekükkel, az a későbbiekben csökkentheti olyan mentális zavarok kialakulásának esélyeit, mint az alkoholizmus vagy a depresszió, márpedig ezek a kórképek nagyon sokba kerülnek az ellátórendszernek. Éppen ezért indítottunk petíciót a legalább 30 apanap bevezetésének érdekében, amit szerintünk neked is alá kellene írnod.

Tegyél te is a boldogabb magyar családokért, és írd alá a 30 apanapért indított petíciónkat! “

Kérjük, amennyiben egyetértesz a kezdeményezéssel, támogasd és írd alá a petíciót.

Petíció elérhető itt: https://szabad.ahang.hu/petitions/legyen-nalunk-is-30-apanap-az-apukaknak

Közzétett videómegjelenések (Hercegh Mária):  

http://www.atv.hu/videok/video-20201022-peticio-indult-hogy-jarjon-30-nap-szabadsag-az-apaknak-a-gyermek-szuletese-utan    (ma (2020.10.22.) reggeli megjelenés)

valamint

 

 

Kapcsolódó cikkek

Tényleg négynapos munkahetet vezetnek be a finnek?

2020. január 09. 08:38
Idehaza is nagyot futott egy Sanna Marin finn kormányfőnek tulajdonított állítás, miszerint Finnország bevezeti a négynapos munkahetet és a hatórás munkanapokat. Mindez egy nemzetközi félreértés története – olvasható az urbanlegends.hu oldalán.

Dunaferr: hamis iratokkal akarják elfoglalni a gyárat

2021. április 20. 08:11
Küszöbön a bérgyártás