Árad a Rába: többen otthonukban ragadtak, gát épül az óvodánál, mentik az állatokat

2024. június 10. 15:26
Pornóapátiban többen nem tudták elhagyni az otthonukat, a jáki óvodánál gátat építenek, Gasztonyban pedig már mentik az állatokat.
Árad a Rába: többen otthonukban ragadtak, gát épül az óvodánál, mentik az állatokat
Megduzzadtak a patakok és a folyók vizei Vas vármegyében – az elmúlt napok esőzései megtették a hatásukat. Rendkívüli közleményt adott ki az Országos Vízügyi Igazgatóság is a Rába menti esetleges árvíz veszélye miatt. Éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, de a védekezéshez kérik a körmendi lakosság segítségét is. 16–17 órára várható a Rába tetőzése Körmendnél.
 
A legfrissebb Rába folyó menti adatok alapján Pornóapátiban több ember nem tudja elhagyni az otthonát, mert a falut elöntötte a víz és csak Nárai felől lehet megközelíteni – írja a Vaol.
 
Komoly gondokat okoznak az elmúlt napok esőzései: megduzzadtak a patakok és a folyók vizei Vas vármegyében. A délelőtti órákban 
 
  • víz alá került Horvátzsidányban a Hideg utca,
  • a jáki óvodánál gátat építenek, 
  • Gasztonyban pedig mentik az állatokat.
többen
Állatokat mentettek Gasztonyban
Nagy Miklós, Gasztony polgármestere tájékoztatta a portált, hogy vasárnap kora este a Vörös-patak elkezdett visszafolyni. A társuló belvíz miatt a település alsó része víz alá került. Ha így megy tovább, akkor az elektromos hálózatot is eléri a víz, ami pedig áramkimaradást okoz. Megfeszített munkával védekeztek a Pinka-patak menti falvak lakói is. Közel hétezer homokzsákot raktak ki – mondta Krancz Tamás vaskeresztesi polgármester a Vaolnak. Pornóapátiban több ember nem tudta elhagyni az otthonát. A falut elöntötte a víz és csak Nárai felől lehet megközelíteni – írja a Vaol. A vízügy minden esetben biztosít műszaki segítséget, ahogy ma délelőtt ez a Vas vármegyében lévő Pornóapátiban is megtörtént.
Körmenden ismét lezárták a régi Rába-hidat
Lezárhatják a Rába-hidat Körmendnél
Körmenden is rendkívüli közleményt adott ki az Országos Vízügyi Igazgatóság. A folyó az éjszaka folyamán nem érte el azt a szintet, aminél a városban található Rába-hidat le kellett volna zárni. Azonban az esti órákban a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körül várható a vízszint. 
 
A nap során folyamatosan ellenőrzik a vízszintet, és amennyiben az megköveteli, azonnal lezárják az átkelőt és megtörténik annak „lesúlyozása” is.
VAOL - Jön a víz! - egyre nagyobb az árvízvédelmi készültség Vasban
Várják az önkénteseket, civil szervezeteket, a Rábán aluli városrész lakóit a régi Rába-híd Halász csárda felőli oldalánál. A Rábától induló kerékpárúton szükséges nyúlgát kiépítésénél számítanak a segítségükre – olvasható Körmend honlapján.
 
Délután 16–17 órára várható a Rába tetőzése Körmendnél
Akár 530 centiméter is lehet a vízszint. Körmend polgármestere 480 centiméteres vízállásnál elrendeli a híd lezárását és lesúlyozását, mert nem akar kockáztatni – hangsúlyozza a Vas Vármegyei Hírportál.
 
Riasztást adtak ki az egész vármegyére, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat – mutat rá a HungaroMet.
 
Az ország egész területéről összesen csaknem 400 vízügyes szakembert mozgósított a vízügy, aki a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készített elő a közel 2,5 km hosszú nyúlgát kiépítéséhez.
 
Az ország területén jelenleg 912,4 km hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 km-en a legmagasabb, vagyis III. fokú. A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 cm-t csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás. Baján még ma, Mohácsnál pedig holnap várható a tetőzés.
Most tetőzik az árhullám Budapestnél: ilyen magasan van a Duna - Blikk
Egyhavi eső zúdult le, ma rekordvízszint jöhet
Az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb árhullám vonult le a Rábán, a most érkező újabb víztömeg ezért már nem tud beszivárogni az átnedvesedett talajba, miután az előre jelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter hullott le hirtelen a folyó vízgyűjtőjére felhőszakadásként. Hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő eső hullott, ami előbb patakokon – mint a Pinka, Strém, Lapincs – okozott rendkívüli vízszintemelkedéseket, az elmúlt órákban pedig már magán a Rábán is.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Közeledik a határidő, mutatjuk, hogy mit kell tudnod a gépjárműadóról

2023. február 15. 13:48
Milyen járművek után kell fizetni gépjárműadót, hogyan és meddig?
 
Hamarosan érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Az adó első részletét 2023. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni.
 
Azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, határozatot kapnak, akiknek viszont változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

2023. március 16. 11:28
Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.
Az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nincs olyan nemzedék a mai modern Magyarországon, amely ne ismerné a 48-as ifjakat, Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, Széchenyit, Jókai nevét, a 12 pontot vagy a Talpra magyart.