Aratás előtt

2023. június 23. 13:42
A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Juhász Zsolt műsorvezető kérdezte Mátrai Zoltán Somogy vármegyei gazdálkodót és Szigli Zoltánt az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezetőjét tapasztalataikról a számtóföldi növények állapotáról.
 
Szőlősgyörökön azt mértük, hogy eddig idén annyi csapadék esett, majdnem 400 mm, mint tavaly egész évben – ezt mondja Mátrai Zoltán Somogy vármegyei gazdálkodó.
Aratás előtt
Az elosztása sem volt rossz, ennek ugye az az eredménye, hogy nem lehet rámenni a területre, és bár a most aratandó növény, az árpa, az már az egészségügyi várakozási időn belül van, most már nem lehet permetezni, tehát ilyenkor nagyon gomba veszélyes helyzet van. Attól fél a gazda, izgul, hogy nehogy valamilyen üszög, vagy fuzárium gomba elkapja a terményt, mert nem lehet már ilyenkor vele mit csinálni. Most izgulunk, hogy süssön a nap, és ne legyen nagyon pára, hogy ne tudjon terjedni a gombabetegség. Ugye a korai árpáknak a betakarítása, mi azt számoltuk otthon, nagyon szépen telítődnek a szemek, a szemek már a teljes érettség állapotában vannak. Még mindig látunk zöld zászlós leveleket, még lehet, hogy három hét, mire az aratás lesz, tehát ha nem figyeltek rá, hogy legyen gomba elleni kalászvédelem, akkor ott nagy baj lesz.
 
Mátrai Zoltán. Fotó: agrotrend.hu
 
Tehát a csapadék amennyire áldás, annyira az utolsó pillanatban átok is lehet, nem csak amiatt, hogy nem lehet a földre rámenni, hanem aki a kellő növényvédelmet nem adta meg, ott komoly gondok lehetnek majd a minőségben.
 
Ez biztos, a gabonaféléknél is. A szőlő most virágzik, sok helyen már elvirágzott, és már a pici kis bogyók látszanak, ott ugyanez a helyzet, hogy rá kellene menni a területre, de annyi csapadék esett mostanában, hogy az elmúlt héten nálunk több mint hetven mm esett Fonyódon, volt két olyan nap, amikor fele-fele leesett, ami külön probléma. A szőlőbe például nem lehet kimenni most növényvédelmi munkákat végezni. A héten nagyon reméljük, hogy napsütéses idő lesz és menni fog.
 
Ami a kapásnövényeket illeti, ott nem is annyira a gombavédelem, hanem a gyom elleni védekezés a probléma, kapálni, vagy vegyszeres gyomirtással. A napraforgó viszont akkora, hogy lassan csillagbimbóssá válik, úgyhogy ott már nincsen semmi helye a kapának a területen.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérést készített a magtárak helyzetéről, ami szerint azoknak a fele még tele van gabonával. Ezeknek ilyenkor már nem kellene ott lennie. Kicsi a kereslet, a gabonaárak is alacsonyak. Erről Mátrai Zoltán a következőket mondja.
 
Nagyon rossz a világpiaci helyzete a kamarának, annak ellenére, hogy azt látjuk, hogy Nyugat-Európában sok helyen aszály van, nincs piaci ára. Ha azt nézzük, hogy hatvan forint most a búzának a kilónkénti átvételi ára, azért, ha hét tonna búzát aratnak, az 420 ezer forint árbevétel hektáranként. Az önköltség ennél egy kicsit magasabb, már a gabonánál is, a repcéről pedig jobb nem is beszélni. Ott 600 ezer forint alatt nem áll meg semmilyen önköltség. A gabonánál 4-500 ezer Forint, attól függ, hogy mikori beszerzésű műtrágyával szórták meg. Szerintem mindenki örül, ha majd nullára kijut vele. Az idei év ilyen szempontból nem lesz a legjobbak között, ez biztos.
 
Fejér vármegyében is hasonló gondokkal küzdenek, de a minőségben ott is bíznak a gazdálkodók. Szigli Zoltán az Isztiméri Bakony Kft. ügyvezetője a következőket mondta.
 
Péter Pál napján kevés esetben szoktunk aratni az Észak-Dunántúli részen, de Péter Pál után néhány nappal elkezdjük mi is az aratásokat, árpáinkkal, illetve utána a búzákkal. Az idei év jó termésátlagokat fog tudni nekünk adni.
 
Bár a tavalyi év után már tényleg az ember napokra sem mer jósolni. Kifejezetten segített az eső, sőt már azt mondhatjuk, hogy az esőből sok is volt egy kicsit de azt szoktuk mondani, a vantól nem kell félni, úgyhogy örültünk az égi áldásnak. Természetesen ez a növényvédelmet valamilyen módon azért befolyásolta. A tavalyi esztendő után sokan féltek a kukoricáktól, illetve a napraforgót is ide sorolhatnánk. Józan paraszti ésszel gondolkodva, illetve a vetésforgókat, egyéb szabályokat betartva természetesen meg kellett tartanunk ezeket a növényeket is. Az idei év, aki kukoricákat, napraforgókat vetett, eddig nem panaszkodhat, és ha minden jól megy, és a továbbiakban is jól alakul, megmarad ez a csapadékos időjárás, akkor nem fognak rossz terméshozamokat prognosztizálni ezen növények vonatkozásában sem. És talán, amikor odaérünk, akkor magasabb árakon tudunk értékesíteni. A tavalyi év tükrében még nehezebb, hiszen kihatással van még a tavalyi év is az agrárgazdálkodókra.
 
forrás:agrotrend.hu / Kossuth Rádió

Kapcsolódó cikkek

Ha pályáznál mezőgazdasági üzemek fejlesztésére, akkor erről tudnod kell

2024. március 01. 15:51
Így kell kiszámítani, az árbevétel mekkora hányadát adja a mezőgazdasági tevékenység.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

2023. április 05. 12:46
Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. E cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is.