Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 27. 08:56
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásakor egészségártalom nem valószínűsíthető.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.

A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer. Az 1333/2008/EK rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelésében szorbinsavra és kálium-szorbátra 3 mg/ttkg/nap ideiglenes megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapított meg. Ez azt jelenti, hogy maximálisan ilyen mennyiségben, hosszútávon (egy életen át), rendszeresen (naponta) fogyasztva egészségi kockázattal nem kell számolni.

Az érintett aszalt sárgabarack szorbinsav tartalma 1211 mg/kg. Az ADI értéket az adott szorbinsav tartalmú sárgabarackból egy 60 kg testtömegű felnőtt naponta, rendszeresen 15 dkg fogyasztásával érné el. A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval az ADI érték alatt van.

Az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás?

2017. március 13. 08:39
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Megszavazták az adótörvényeket: kinyírták a cafeteriát, több pénz jut a családoknak

2018. július 24. 08:41
A parlament pénteken elfogadta az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot. A jogszabályt 131 igen szavazattal, 33 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá az MTI szerint, ami a 15 százalékos személyi jövedelemadót nem módosítja, és marad a 9 százalékos társasági adó is. A családi adókedvezmény ugyanakkor bővül: a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik, és 5 százalékra csökken az UHT és az ESL tej áfája. Mindeközben gyakorlatilag "megszüntették" a cafeteriát: a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású elem, megszunik az eddig készpénzben kifizetheto 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.