Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 27. 08:56
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásakor egészségártalom nem valószínűsíthető.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.

A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer. Az 1333/2008/EK rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelésében szorbinsavra és kálium-szorbátra 3 mg/ttkg/nap ideiglenes megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapított meg. Ez azt jelenti, hogy maximálisan ilyen mennyiségben, hosszútávon (egy életen át), rendszeresen (naponta) fogyasztva egészségi kockázattal nem kell számolni.

Az érintett aszalt sárgabarack szorbinsav tartalma 1211 mg/kg. Az ADI értéket az adott szorbinsav tartalmú sárgabarackból egy 60 kg testtömegű felnőtt naponta, rendszeresen 15 dkg fogyasztásával érné el. A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval az ADI érték alatt van.

Az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Megalapozott gyanú: olasz maffia van a szlovák mezőgazdaságban

2018. március 05. 08:00
an Kuciak (27) szlovák oknyomozó riportert és kedvesét (27) február közepén lőtték le, miután túl közel merészkedett a tűzhöz, azaz feltárta a szlovák kormány és a dél-olasz maffia összefonódását.

Kiégett remények, felperzselt európai földek

2018. augusztus 23. 11:32
Rég nem látott hőség és aszály sújtotta a nyár folyamán Nyugat- és Észak-Európát, amely nem egy esetben teljesen felkészületlenül érte az arrafelé máshoz szokott gazdákat. Egy-egy melegebb nyár persze az óceáni éghajlaton is előfordul, és voltak már aszálykárok arrafelé is, de idén a sarkkörön túl is meghaladta a hőmérséklet néhol a 30 fokot, a norvég tengerpart a dél-francia strandokra hasonlított.