Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 27. 08:56
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásakor egészségártalom nem valószínűsíthető.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.

A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer. Az 1333/2008/EK rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelésében szorbinsavra és kálium-szorbátra 3 mg/ttkg/nap ideiglenes megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapított meg. Ez azt jelenti, hogy maximálisan ilyen mennyiségben, hosszútávon (egy életen át), rendszeresen (naponta) fogyasztva egészségi kockázattal nem kell számolni.

Az érintett aszalt sárgabarack szorbinsav tartalma 1211 mg/kg. Az ADI értéket az adott szorbinsav tartalmú sárgabarackból egy 60 kg testtömegű felnőtt naponta, rendszeresen 15 dkg fogyasztásával érné el. A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval az ADI érték alatt van.

Az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

MOSZ: a magyar mezőgazdaság „ne a támogatások lenyúlásáért folyó verseny terepe legyen”

2014. június 23. 14:40
A MOSZ, mint a legális, foglalkoztató, adófizető agrárgazdasági vállalkozások érdekképviselete megdöbbenéssel értesült Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában a meghallgatásán elhangzott agrárgazdaságot érintő bejelentéseiről. Miniszter úr többek között kifejtette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény birtokmaximumához kívánja igazítani a kormány az Európai Unióból származó földalapú támogatásokat, azaz a törvényben megfogalmazott 1200 hektár (kivételes esetekben 1800 hektár) felett területalapú támogatást nem kívánnak nyújtani. Azt is megdöbbenéssel hallottuk, hogy a vidékfejlesztési támogatások igénybevételéből ki kívánják rekeszteni a „csak növénytermesztéssel foglalkozó gazdákat”.