ÁTADTÁK A BUSÓ KÖZÖSSÉGI HÁZAT MOHÁCSON

2023. február 17. 11:28
A valódi értékeket nem vitrinbe zárva, hanem a hétköznapokban és az ünnepek alkalmával egyaránt megélve lehet fenntartani, megőrizni, illetve a mai világ, a mai ember szája-íze szerint formálni - jelentette ki V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a busó közösségi ház átadóján, csütörtökön, Mohácson.
 
ÁTADTÁK A BUSÓ KÖZÖSSÉGI HÁZAT MOHÁCSON
A miniszterelnöki biztos kiemelte, egyáltalán nem véletlen, hogy a mohácsi busójárás, mint maszkos télűző szokás, a nemzeti értékeink csúcsán, a Hungarikumok Gyűjteményében helyezkedik el és került fel az UNESCO Szellemi kulturális örökség listájára.  Hozzátette, a mohácsiak akkor őrzik meg és teszik élővé a hagyományokat, ha továbbra is megmarad a maszkok formája, világa és a hozzá kapcsolódó egész gondolatkör.
 
V. Németh Zsolt kifejtette, az értékmegőrzés lényege az, hogy megerősítse az identitásunkat és összekapcsoljon bennünket. Erre kiváló terepe ez a most felavatott kultúrkikötő is, melyet 3 millió forinttal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatott. A miniszterelnöki biztos fontosnak tartja, hogy a busó közösségi házba minél többen jöjjenek el és kapcsolódjanak ki, de ami lényeges, hogy itt ne csak kikapcsolódjanak, hanem be is kapcsolódjanak. Őrizzék és becsüljék meg az ilyen kisebb, intimebb tereket, mert ez igazán az alkotás  terepe, ahol másokat és magunkat is gazdagíthatjuk a kultúra átadásával, a beszélgetésekkel, a hagyományőrzéssel - tette hozzá.
 
Hangsúlyozta, a világ változik, és természetes velejárója, hogy mi is változunk, így változnak szokásaink, hagyományaink is. A mi feladatunk, hogy az európai és a magyar életmódnak megfelelően, értékeinket megtartva segítsük a változást – zárta gondolatait.
 
forrás: kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában

2023. szeptember 06. 14:37
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) meglepetésszerű helyszíni vizsgálatot hajtott végre a Booking.com budapesti irodájában, ami a magyar online szállásfoglalás piacával kapcsolatos furcsaságok miatt vált szükségessé. A GVH vizsgálati jogosultságait a versenytörvény alapján, bírói engedéllyel használhatja.

Közösségi megemlékezéssel készül március 15-re a Budapest Brand

2023. március 09. 14:00
Budapest 150.évfordulóján az idei márciusi 15-i ünnepre a Budapest Brand nZrt. több szempontból is különleges eseményekkel készül a Városháza parkban: lesz tematikus plakátkiállítás, utcaművészeti installáció és közös óriás LEGO-kokárda építés is.
 
Budapest már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt is sokszínű város volt, a harcokban lakói példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, ki-ki a saját lehetőségeihez mérten tett hozzá a forradalom ügyéhez - írja a Budapest Brand sajtóközleményében.