Átadták a Duna huszadik magyarországi hídját

2024. június 07. 13:08
Kalocsa és Paks között épült.
 
A három évvel ezelőtti alapkőletétel után június 6-án délelőtt átadták a Duna magyarországi szakaszának huszadik hídját. Az építmény Tomori Pál nevét viseli.
Átadták a Duna huszadik magyarországi hídját
A Kalocsa–Paks új Duna-híd kivitelezése 2021 februárjában kezdődött. A beruházás során a kivitelező az új híd alépítményei – beleértve az alapozást is – és felszerkezetei készítése során közel 28 ezer köbméter betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet tömege pedig meghaladja az ötezer tonnát. 418 kilométer hosszúságú feszítőkábelt szereltek be a szerkezetbe, a vízépítési műtárgyakba és pillérvédelembe pedig 82 300 tonna beépített kő került.
 
Ahogy korábban megírtuk, az új hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő a korábbi 55 percről hozzávetőlegesen 15 percre csökken.
 
A Tomori Pál Duna-híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

M9: mérföldkőhöz ért Magyarország leghosszabb autópályájának megvalósítása

2024. június 06. 13:00
Jó hír érkezett a hányattatott sorsú, páratlan magyar autópálya megépítéséről. Most egy 57 kilométeres rész tervezése kezdődik meg az M9-en.
 

Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon

2023. május 05. 14:11
Bár a tavalyi aszály elijesztette őket, idén újra költ az énekes hattyú az Ipoly mocsaraiban.
 
Miután 2021-ben két pár is fészkelt, a tavalyi szárazságban eltűntek az énekes hattyúk az Ipoly-menti mocsarakból. Szerencsére idén tavasszal újra megjelentek, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei április közepén rájuk is bukkantak a Nagy-sziget élőhelyrekonstrukciós területen. A meglelt hattyúpár 6 tojást őriz fészkében, írta meg a Turista Magazin.