Újra nő a sztrájkveszély a Lufthansa-csoportnál

2024. január 18. 15:50
A Lufthansánál újra nő a munkabeszüntetések veszélye. A Verdi szakszervezet csütörtökön kezd bértárgyalásokat a vállalattal.
A Lufthansa-cégcsoportnál úgy kezdődött az új év, ahogy a régi befejeződött: pilótasztrájkkal az egyik vállalatnál. A Discover szabadidős légitársaság dolgozóinak szenteste előtt egy nappal lezajlott, ötórás figyelmeztető sztrájkja után a múlt héten a belga Brussels Airlines pilótáinak a munkabeszüntetése miatt kellett több járatot törölni.
Újra nő a sztrájkveszély a Lufthansa-csoportnál
A cégcsoport légitársaságainak utasai további kényelmetlenségekre is felkészülhetnek, a bértárgyalások ugyanis nehéznek ígérkeznek.
 
A Lufthansa-csoport mintegy 25 ezer fős földi személyzete pedig – Németország egyik legnagyobb munkavállalói csoportjaként – január 18-án kezdi meg a tárgyalásokat. Súlyuk vitathatatlan, a követeléseik pedig erősek: 12,5 százalékos béremelés, a túlórák megszüntetése keleten, valamint magasabb műszakpótlékok és inflációs kompenzáció. A Verdi szakszervezet tárgyalásvezetője, Marvin Reschinsky a vállalati mozgósításra tekintettel már az első fordulóban ajánlatot vár a munkáltatótól. De legkésőbb a második fordulóban, január 23-án be kell nyújtania a cégcsoportnak az ajánlatot.
 
A Verdi szerint az alkalmazottak már több helyen tettek sztrájkígéretet. A szakszervezet legkésőbb március közepéig szeretné lezárni a tárgyalásokat, különben elkerülhetetlennek tartja a sztrájkokat.
 
A cégcsoport újra meg újra szembesül bonyolult felépítésének hátrányaival. Az anyavállalaton és a németországi leányvállalatokon belül különböző szakszervezetek működnek, ezek mindegyike a saját kollektív szerződésével hozakodik elő, és esetenként éles versenyben áll egymással. Ehhez jönnek még a külföldi leányvállalatok, így a cégbirodalom valamelyik pontján szinte mindig van sztrájk – olvasható a dpa híre a Die Zeit online kiadásában.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Mobilmentes étkezéshez ingyenes gyerekmenü jár öt fővárosi étteremben

2023. március 16. 13:07
Negyedszerre rendezik meg a „Mobil Off, Élmény On" hetet a budapesti VakVarjú éttermekben március 20-26-a között. Ha a család minden tagja az étkezés alatt az asztal közepén található lezárt dobozba helyezi el kikapcsolt mobiltelefonját, akkor a 14 év alatti gyerekek ajándékba kapják a menüt.
„A VakVarjú étteremcsalád immár negyedik alkalommal rendezi meg a „Mobil Off, Élmény On" elnevezésű mobilmentes hetet március 20-26-a között, aminek apropója pont az, hogy kiszakadjunk ebből a virtuális élettérből és újra megtanuljunk egymásra figyelni.

Húsz kilométeres teljesítménytúrával eredhetünk a Gyermekvasút nyomába

2024. március 13. 18:25
A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton március 15-én tartják a hagyományos „Gyermekvasút nyomában” 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát.