Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét
2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.

Mindez egyértelművé teszi: folytatni kell Magyarországon az ágazat fejlesztését, hogy az élelmiszerbiztonság a lehető legkisebb külpiaci kitettség mellett, válsághelyzetekben is erős legyen - mondta a pénzügyminiszter.
Varga Mihály megjegyezte: ehhez a kapacitások bővítésén túl a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság növelésére is szükség van, melyekhez a kormány számos esetben járult hozzá az elmúlt időszakban.
A Pénzügyminisztérium kedden, az MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forint összértékű beruházásával Hatvanban Magyarország legnagyobb kapacitású kenyér, péksütemény és finompékáru gyártóüzeme jött létre. A fejlesztés 260 új munkahelyet teremt.

A 70 alvállalkozót foglalkoztató és mintegy 350 üzlettel rendelkező, magyar tulajdonú családi vállalat ezzel az egyetlen olyan sütőipari vállalkozás, mely szinte országos lefedettséggel értékesíti friss termékeit.
Az eseményen Tóth József Péter alapító-tulajdonos közölte: a kormány 6,7 milliárd forintos támogatásával és jelentős önerő mellett bankhitel segítségével 2 év alatt épült fel a 20 ezer négyzetméter alapterületű hatvani üzem.
A beruházással céljuk a több mint 30 éve működő társaság nemzetközi versenyképességének erősítése, emellett a hazai piacon 2-3 éven belül a teljes országos lefedettséget biztosító üzlethálózat kiépítése – fűzte hozzá.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Magyar Paradicsom Napja Mórahalom, 2023. június 2.
2023. május 22. 13:54
Az idén is megrendezi hajtatott paradicsom szakmai napját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényen négy szekcióban tárgyalják az ágazatot érintő legfontosabb kérdéseket, mint a növényegészségügy, technológiai innovációk, energiaügy, beruházás és innovációk. Az érdeklődőket június 2-án várják a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba (Röszkei út 1.)
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.