Átalakulóban a világ: utazás a fenntartarható jövő felé

2020. november 30. 09:06
„Átalakulóban a világ: utazás a fenntartható jövő felé” címmel tartotta 10 éves ünnepi tanácskozását a mezőgazdasággal, az élelmezésbiztonsággal és az éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi kutatási kezdeményezés (FACCE JPI). Magyarország 2019 óta tagja a 24 tagországot tömörítő együttműködésnek, amelynek célja az Európai Kutatási Térség megerősítése.
Átalakulóban a világ: utazás a fenntartarható jövő felé

Több mint 450 regisztrált résztvevő előtt, a virtuális térben zajlott a három részből álló magas szintű konferencia. Az Agrárminisztérium képviseletében Juhász Anikó helyettes államtitkár az előttünk álló kihívásokról, az átalakuló agrárpolitikáról és a szükséges kutatási és innovációs igényekről beszélt. Megerősítette, hogy Magyarország csakúgy, mint a BIOEAST kezdeményezés keretében részt vevő többi tagország is, elkötelezett a kutatási és innovációs képességek fejlesztésében Ehhez azonban arra is szükség van, hogy azok a programok, amelyek ma főleg a kiváló nyugat-európai műhelyek véleményét veszik figyelembe, nyitottak legyenek a kelet-európai problémákra, a megoldásra váró kérdésekre, alakítsunk közösen egy sokkal befogadóbb kutatási rendszert.

A szekcióbeszélgetések résztvevői kiemelték az európai társadalmi kihívásokat, ideértve a legfontosabb kutatási kérdéseket, a korábbi tudományos eredmények bemutatásán keresztül felvetették a lehetséges megoldásokat, és a nemzeti és európai döntéshozók bevonásával meghatározták a tudományos-szakpolitikai prioritásokat. A FACCE JPI az elmúlt 10 évben 18 kutatási kezdeményezésen keresztül 121 projekt, 260 millió euró, 850 kutató, több mint 600 publikáció mozgósításában vett részt. A tagországok közös megegyezéssel olyan kutatási programokat dolgoznak ki, amelyeket egymagukban nem, vagy csak nehezen tudnának elvégezni, így közös költségvetéssel és egymás szakértőinek bevonásával oldanak meg közös problémákat.

Tagságunk óta magyarországi intézetek az elmúlt két évben e kezdeményezésen keresztül több Horizont 2020 projekt konzorciumába kerültek be, például a talajegészség és az agroökológia témájában. Mára közös pályázati felhívások kialakításában is részt veszünk, különösen aktívak vagyunk azokon a tématerületeken, ahol a tervezett kutatások hozzájárulhatnak a kiemelt szakpolitikai programjaink sikeres kidolgozásához és végrehajtásához.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Sok a baj a viharokkal – még az aratás is leállt

2020. július 28. 07:44
Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az MTI-vel.

Nagy István: stabil növekedési pályára állt a magyar mezőgazdaság

2020. március 04. 08:23
Nagy István agrárminiszter nyitotta meg az Agrárium 2020 konferenciát, mely a Portfolio Csoport szervezésében, ismert szakemberek részvételével mutatta be az ágazat idei évét jellemző legfontosabb változásokat és tudnivalókat. A tárcavezető amellett, hogy ismertette az ágazat tavalyi eredményeit, beszámolt a kormány ez évi legfontosabb, mezőgazdaságoz érintő kezdeményezéseiről is.