Átlag feletti Ausztria 2023-as gabonatermése

2023. augusztus 30. 12:39
Günter Griesmayr, az Agrarmarkt Austria (AMA) vezérigazgatója, a hagyományos betakarítási körképet adó sajtótájékoztatón ismertette, hogy a kiszámíthatatlan időjárás és a klímaváltozás kihívásai ellenére az osztrák gazdák átlagon felüli gabonatermést produkáltak.
Átlag feletti Ausztria 2023-as gabonatermése
Az idei gabonatermés (kukorica nélkül) 3,2 millió tonna körülire becsülhető, és a magasabb hektáronkénti hozam és az extenzív művelési terület miatt meghaladja az előző évi szintet. Az előre jelzett össztermelés (kukoricával) idén meghaladja az előző évit, 5,5 millió tonnával.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy az őszi kalászosok termőterülete évek óta bővült a csökkenő nyári kalászos területek rovására.
Ennek fő oka a téli nedvesség jobb kihasználása, az ősztől a következő nyárig tartó lényegesen hosszabb vegetációs periódus, valamint a nyári hőség elkerülése.
Günter Griesmayr, az Agrarmarkt Austria vezérigazgatója, Christian Gessl AMA piaci szakértője és Lorenz Mayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke ad tájékoztatást a 2023-as osztrák gabonatermésről
Günter Griesmayr, az Agrarmarkt Austria vezérigazgatója, Christian Gessl AMA piaci szakértője és Lorenz Mayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke ad tájékoztatást a 2023-as osztrák gabonatermésről
Fotó: AMA
 
Idén Ausztriában az ökológiai területek nagysága +7365 ha-ral meghaladja az előző három év növekedését. Ennek eredményeként idén 21%-ra emelkedett az osztrák termőföldek ökológiai aránya.
 
A kenyérgabona nagyobb betakarítása javítja a malomipar és a sütőipar amúgy is jó ellátottságát. Ausztriában 2023-ban 1,4 millió tonna kenyérgabona kerül piacra. A malomipar 810 000 t körüli kereslete így kényelmesen fedezhető a saját termelésből.
 
Lorenz Mayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az általában jó termés ellenére a regionális viharok, például Karintiában azt mutatják, hogy az egész év munkáját rövid időn belül tönkreteheti a heves esőzés, jégeső vagy vihar.
 
Christian Gessl, az AMA piaci szakértője ismertette, hogy a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb előrejelzései szerint a világ 2,297 milliárd tonnás gabonatermelése meghaladja az előző évit (+1,7%), az ukrajnai konfliktus okozta nehéz helyzet ellenére is meghaladja a korábbi, 2021/2022-es rekord mennyiséget. Az előrejelzések szerinti 2,306 milliárd tonnás fogyasztás meghaladja a termelést, ami azt jelenti, hogy a készletek némileg csökkenni fognak a kereskedelmi szezon végén.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/AMA/agrarjournalisten.at
 

Kapcsolódó cikkek

Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.

Lehet élni őseink tudása szerint – ez a magyar házaspár bizonyítja!

2024. március 19. 15:54
Egy szerszámkovács és egy ökológiai gazdálkodásra szakosodott kertészmérnök, kézműves pék szerencsés találkozásából született meg a Kisszékelyi Tájműhely.