Ausztriában akár százezer eurós támogatást kaphatnak a vendéglátósok

2024. január 10. 16:46
Alsó-Ausztriában 2024 elejétől - egy gasztronómiai és turisztikai csomag részeként - lehet igényelni a „helyi vendéglátó kultúra fellendítését" ösztönző támogatást. Összesen 4 millió euró áll rendelkezésre. Egy vendéglátás területen tevékenykedő vállalkozás akár 100 ezer eurós támogatást is kaphat.
Ausztriában akár százezer eurós támogatást kaphatnak a vendéglátósok
A tartományi kormányzat „célzott finanszírozással kíván hozzájárulni a helyi vendéglátókultúra erősítéséhez" – nyilatkozta a konstrukció ismertetésekor Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartományfőnöke. „A klasszikus alsó-ausztriai fogadós szakma régóta nyomás alatt van. Az elmúlt 25 évben Alsó-Ausztriában minden harmadik étterem bezárt" – ismertette a támogatás okait Mikl-Leitner a vendéglátó-csomag bevezetése alkalmából – írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakember.
 
A „vendégasztal-prémium" alapja a tiroli modell lesz, amelyet ősszel mutatott be az ottani kormányzat. Azokon a helyeken, ahol veszélyben van a helyi vendéglátós tradíció továbbvitele, egyszeri 10 000 eurós támogatást adnak a közösség egyetlen fogadójának tovább üzemeltetéséhez vagy átvételéhez.
 
Az előfeltétel a „regionális étel- és italkínálat" biztosítása lesz.A közlemény szerint Alsó-Ausztriában a támogatási volumen legnagyobb részét a vendéglátó- és panziók, fogadók korszerűsítését és vonzóbbá tételét szolgáló tartományi pénzalap biztosítja. A támogatás mértéke a beruházási volumen legfeljebb 20 százaléka lehet. Támogatás igényelhető például új vendégkertre, az étteremi berendezés megújítására, vagy energiatakarékos konyhai eszközök cseréjére.
 
A turisztikai és szabadidő-iparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások, azaz éttermek vagy fogadók, valamint kempingvállalkozások és egyéb magánszálláshely szolgáltatók pályázhatnak támogatásra január 1-jétől.
 
A pályázatokat Alsó-Ausztria tartomány gazdaságfejlesztési portálján keresztül a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2024 végéig lehet benyújtani.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Magyarország vár: A béke szigete Tatán

2023. július 18. 16:17
A tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában izgalmas kultúrtörténeti utazásra hív minket az újjászületett tatai Esterházy-kastély. A császárok látogatására emlékeztető, évszámos kapun keresztül lépjünk be együtt az Esterházy család tatai rezidenciájába!

Romjaiból született újjá ez a parasztház: ilyen álomszép porta lett közel 10 millióból

2022. december 07. 13:09
Verbovszki Dániel gondolt egy nagyot a feleségével, és megvásároltak a közel 3000 négyzetméteres portát Háromhután 2020-ban, gyönyörű természeti környezetben a Zemplén szívében. Az egyik kis parasztházat helyreállították, hogy később múzeumként működhessen, a nagyobbikat pedig lakóházként újítják fel a saját és a gyerekeik örömére, hiszen ideális a barátságos falusi lakóhely, a jó levegő az egész családnak, amit helyi lakosokként eddig is megtapasztalhattak.