Az adózás megkönnyítése és ésszerűsítése a cél

2018. február 09. 08:40
2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen papírmentessé váljon – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet csütörtöki egri vezetői értekezletén. Úgy vélte, már lemérhetők a hivatal szemléletváltásának első komoly eredményei.
 

Varga Mihály hangsúlyozta: az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010 és 2017 között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke. 
– Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik – mondta.

A miniszter szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei. Hozzátette, a kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen. Felidézte: az utóbbi időben számos intézkedés született ennek jegyében, így az adóhivatal idén már a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül.

Varga Mihály megjegyezte, a NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést, ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak. A közigazgatás elektronizálásával és egyszerűsítésével pedig mintegy 700 milliárd forintot spórolhatnak összességében a vállalkozások. Szólt arról is: a jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be „élesben" a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti. 
– A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a NAV teljesen papírmentessé váljon – fogalmazta meg a célokat a tárcavezető.

Az idei kihívásokat sorolva Varga Mihály kiemelte: a hivatalnak el kell érnie, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több – összesen 14 ezer milliárd forint – folyjon be az államkasszába, miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A bérköltség 18 ezer forinttal nőhet

2018. július 25. 09:05
A Liga Szakszervezetek szerint a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok gátat szabnak a jövedelmek növelésének - írja az MTI.

MNKH: tovább bővül a magyar élelmiszerek exportja Kínába

2016. június 08. 08:21
Újabb négy magyar élelmiszeripari cég jelenhet meg a kínai piacon, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével a közelmúltban mintegy 100 millió forint értékben exportáltak édességeket és bort, és a szállítások a jövőben folyamatosak lesznek - közölte az MNKH az MTI-vel.