Az adózás megkönnyítése és ésszerűsítése a cél

2018. február 09. 08:40
2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen papírmentessé váljon – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet csütörtöki egri vezetői értekezletén. Úgy vélte, már lemérhetők a hivatal szemléletváltásának első komoly eredményei.
 

Varga Mihály hangsúlyozta: az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010 és 2017 között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke. 
– Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik – mondta.

A miniszter szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei. Hozzátette, a kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen. Felidézte: az utóbbi időben számos intézkedés született ennek jegyében, így az adóhivatal idén már a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül.

Varga Mihály megjegyezte, a NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést, ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak. A közigazgatás elektronizálásával és egyszerűsítésével pedig mintegy 700 milliárd forintot spórolhatnak összességében a vállalkozások. Szólt arról is: a jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be „élesben" a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti. 
– A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a NAV teljesen papírmentessé váljon – fogalmazta meg a célokat a tárcavezető.

Az idei kihívásokat sorolva Varga Mihály kiemelte: a hivatalnak el kell érnie, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több – összesen 14 ezer milliárd forint – folyjon be az államkasszába, miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a nagy fogás! - Lecsapott a halkommandó

2016. május 31. 08:08
Egy mázsa fagyasztott, jelöletlen kősüllőt foglalt le egy zalaegerszegi halboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ÁHSZ kiemelt feladata az orvhalászok és az általuk illegálisan zsákmányolt hal és haltermékek értékesítőinek leleplezése. Ennek érdekében egy év alatt csaknem 7000 horgászt és 136 halárusító helyet ellenőriztek a szakemberek.
 

A magyar tojás jó tojás!

2016. október 28. 12:23
Teljes biztonsággal fogyaszthatók és jó minőségűek a magyar termelésből származó étkezési tojások – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) annak kapcsán, hogy szalmonellával fertőzött lengyel tojások kerültek az európai piacra.