Az ágazatok együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia

2016. június 13. 08:08
Több ágazat és szaktárca együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia, amely a firenzei egyezményben foglalt célok megvalósítását mozdítja elő Magyarországon - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, egy nemzetközi szakmai tanácskozáson. Az Európai táj egyezmény 17. műhelykonferenciáját 35 ország képviselőinek résztvételével tartják.

Fazekas Sándor  ismertette: a tájstratégiával összefüggő munkát a Földművelésügyi Minisztérium koordinálja. A stratégia a védelem-kezelés-tervezés rendszerére épül. Központi eleme a társadalmi felelősségvállalás a helyi, az országos és a nemzetközi szintű együttműködésben, illetve a tájak határokon és ágazatokon átnyúló védelme, kezelése és tervezése lesz.

A tájegyezmény Magyarországon 2008-ban lépett hatályba, elősegíti a természeti és az épített környezet megóvását és fenntartható hasznosítását - emlékeztetett.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A miniszter tájékoztatása szerint a kitűzött célokat és feladatokat a Munkaprogram az Európai Táj Egyezmény végrehajtására című dokumentum rögzíti. A munkaprogram kiemelt feladatként határozza meg a magyar tájstratégia megalkotását, amit várhatóan még az idén elfogad a kormány. A prioritások között van a hazai tájak egységes értékelési szempontrendszerének kidolgozása, a magyar tájak új, tájkarakter alapú osztályozása is.

Az eredmények sorából Fazekas Sándor kiemelte, hogy az Országgyűlés tavaly júniusban elfogadta a 2015-2020. közötti időszakra szóló 4. Nemzeti Környezetvédelmi Programot.

A miniszter a jelenlévők figyelmébe ajánlotta  a konferencia helyszínén megrendezett "Táji örökségünk megőrzéséért" című vándorkiállítást. Ez az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, valamint a magyar pályázati rendszer eddigi győztes pályaműveit és a 12 pályázó ország bemutatkozását ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára arról beszélt, hogy a magyar emberek számára a táj az egyik legfontosabb érzelmi és értelmi megtartó közeg, meghatározza a magyarság identitását.

Az NFM a kezdetektől szerepet vállalt a Táj Egyezmény hazai tárcaközi koordinációs feladataiban - emelte ki. Elmondása szerint a szaktárca különösképpen két térségre - a Balatoni kiemelt üdülő körzetre és a Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidékre - koncentrál, a fejlesztések szempontjából ugyanis ezek kapcsolódnak össze leginkább a tájvédelemmel.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára megfogalmazása szerint a táj abban különbözik a természettől, hogy beletartoznak az ember és az ember alkotta művek is. Az észlelhető táj az ember és a természet, valamint az egyén és társadalom, továbbá az országok és a nemzetek között is hidat jelent - idézte az Európai Táj Egyezmény tájmeghatározását a helyettes államtitkár. Jelezte: ezért az építészek, tájépítészek, urbanisták folyamatosan részt vesznek a tájegyezmény céljainak megvalósításában, az egyezmény ugyanis a fenntarthatóságról szól.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Megegyeztek a lovagrendek: az erdélyi párlat is lehet pálinka

2018. január 23. 11:23
Nem teszik ma lehetővé az uniós előírások, hogy az Erdélyben előállított párlatok címkéin is használni lehessen a pálinka megnevezést. A napokban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy Magyarország az erdélyi névhasználatra jogi megoldásokat keres. A Magyar Pálinka Lovagrend decemberben megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, és mindkét lovagrend tagjai betartják a pálinkával kapcsolatos, mindenkor érvényes törvényi előírásokat.

Ha nem öl meg, inspirálhat is? - új munkavédelmi módszerek

2018. augusztus 01. 07:56
A bekövetkezett munkabalesetek és azok statisztikái csupán egy jéghegy csúcsát jelenítik meg, de sok esetben a kapcsolódó vizsgálatok is csak részben derítenek fény arra, hogy valójában mi történt. A rejtőzködő kockázatok, a valódi okok legtöbbször rejtve maradnak. A megelőzés lehetőségeinek kiaknázására viszont világraszóló megoldások születtek. A legfrissebb, az idei év első felére vonatkozó, inkább a kedvezőtlen irányba mutató munkabaleseti adatok tükrében bíztató, hogy éppen a magyar munkavédelmi szakemberek fejlesztenek ki és alkalmaznak nemzetközi érdeklődést kiváltó munkavédelmi módszertanokat.