Az ágazatok együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia

2016. június 13. 08:08
Több ágazat és szaktárca együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia, amely a firenzei egyezményben foglalt célok megvalósítását mozdítja elő Magyarországon - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, egy nemzetközi szakmai tanácskozáson. Az Európai táj egyezmény 17. műhelykonferenciáját 35 ország képviselőinek résztvételével tartják.

Fazekas Sándor  ismertette: a tájstratégiával összefüggő munkát a Földművelésügyi Minisztérium koordinálja. A stratégia a védelem-kezelés-tervezés rendszerére épül. Központi eleme a társadalmi felelősségvállalás a helyi, az országos és a nemzetközi szintű együttműködésben, illetve a tájak határokon és ágazatokon átnyúló védelme, kezelése és tervezése lesz.

A tájegyezmény Magyarországon 2008-ban lépett hatályba, elősegíti a természeti és az épített környezet megóvását és fenntartható hasznosítását - emlékeztetett.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A miniszter tájékoztatása szerint a kitűzött célokat és feladatokat a Munkaprogram az Európai Táj Egyezmény végrehajtására című dokumentum rögzíti. A munkaprogram kiemelt feladatként határozza meg a magyar tájstratégia megalkotását, amit várhatóan még az idén elfogad a kormány. A prioritások között van a hazai tájak egységes értékelési szempontrendszerének kidolgozása, a magyar tájak új, tájkarakter alapú osztályozása is.

Az eredmények sorából Fazekas Sándor kiemelte, hogy az Országgyűlés tavaly júniusban elfogadta a 2015-2020. közötti időszakra szóló 4. Nemzeti Környezetvédelmi Programot.

A miniszter a jelenlévők figyelmébe ajánlotta  a konferencia helyszínén megrendezett "Táji örökségünk megőrzéséért" című vándorkiállítást. Ez az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, valamint a magyar pályázati rendszer eddigi győztes pályaműveit és a 12 pályázó ország bemutatkozását ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára arról beszélt, hogy a magyar emberek számára a táj az egyik legfontosabb érzelmi és értelmi megtartó közeg, meghatározza a magyarság identitását.

Az NFM a kezdetektől szerepet vállalt a Táj Egyezmény hazai tárcaközi koordinációs feladataiban - emelte ki. Elmondása szerint a szaktárca különösképpen két térségre - a Balatoni kiemelt üdülő körzetre és a Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidékre - koncentrál, a fejlesztések szempontjából ugyanis ezek kapcsolódnak össze leginkább a tájvédelemmel.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára megfogalmazása szerint a táj abban különbözik a természettől, hogy beletartoznak az ember és az ember alkotta művek is. Az észlelhető táj az ember és a természet, valamint az egyén és társadalom, továbbá az országok és a nemzetek között is hidat jelent - idézte az Európai Táj Egyezmény tájmeghatározását a helyettes államtitkár. Jelezte: ezért az építészek, tájépítészek, urbanisták folyamatosan részt vesznek a tájegyezmény céljainak megvalósításában, az egyezmény ugyanis a fenntarthatóságról szól.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Utólagos adótraffipax

2018. március 09. 08:12
Március 13-tól az adóhivatal azt is ellenőrzi, hogy a dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Áfacsökkentés: ki nyert vele?

2018. február 06. 09:23
Az ipar várta az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését, a fogyasztók azonban a legtöbb terméknél mégsem tapasztalták, hogy az ár nagyon visszaesett volna. Az árképzésben nem minden a forgalmi adó.