Az agrárgazdaság jövőjéről tárgyaltak az Európai Mezőgazdasági Fórumon

2019. március 05. 07:47
Az európai agrárgazdaság jövőjével kapcsolatban fontos, hogy lehetőségünk legyen a legjobb tagállami gyakorlatok megőrzésére, a KAP forrásainak legalább szintentartására, és hogy megfelelő válaszokat találjunk a Brexit okozta új társadalmi és gazdasági kihívásokra – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár a lengyelországi Jasionkában, március első napjaiban megrendezett Európai Mezőgazdasági Fórumot követően.

Juhász Anikó elmondta: a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy fontos cél a KAP forrásainak megőrzése, hiszen a jelenlévők azon 22 tagállam táborát erősítik, amelyek hajlandóak akár többlet befizetést is biztosítani ennek érdekében. Teljes mértékben egyetértve a közös uniós fenntarthatósági célokkal, fontos, hogy lehetőségünk legyen a legjobb tagállami gyakorlatok megőrzésére, például a gazdálkodókat ne terhelje egy teljesen új zöld intézkedési rendszer – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Emellett véleménye szerint a KAP rendelet végrehajthatósága szempontjából a rugalmasság is rendkívül fontos. Ezt támasztja alá a támogatások felső korlátja és a kisgazdaságoknak történő visszaosztás kérdésében kibontakozó vita, ahol egyértelműen látszott, hogy ennyire sokszínű agrárgazdasággal rendelkező Európában nem lehet merev szabályokkal igazságos megoldást találni.

A Közös Agrárpolitika mellett a Fórumon - amelynek díszvendége az EU mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan és a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki volt – véleményt cseréltek az agrárgazdaság számára fontos innovációról és a digitalizációról. A résztvevők megvitatták az agrár-élelmiszeripar innovációjának fejlesztését támogató jelenlegi és jövőben uniós program nyújtotta lehetőségeket. Elhangzott többek között a visegrádi országok összefogásának szükségessége a kutatás területén, és a magyar alapítású BIOEAST kezdeményezés, mint fontos közös program.

Az Európai Mezőgazdasági Fórumon felmerültek továbbá a klímaváltozással kapcsolatos kihívások, az állategészségügyi problémák, valamint az öntözésfejlesztés szükségessége is.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

2020. november 04. 08:03
A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Ángyán: A parlamentben biorobotok ülnek

2015. október 30. 10:00
Lázár János korábbi kijelentése, mely szerint szétlopják az erdészetek, az állami cégek privatizációját előkészítő kommunikációs fogás lehetett – mondta Ángyán József volt államtitkár az ATV Szabad szemmel című műsorában.