Az agrárkereskedelem jelentős központja a 25 éves Budapesti Nagybani Piac

2016. szeptember 23. 07:47
Ha igaz, hogy Budapest az ország szíve, akkor az ország vérkeringését a vidék adja. A Budapesti Nagybani Piac negyedszázados fennállása jól példázza a főváros és vidék egymásra utaltságát – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nagybani Piac 25. jubileumi ünnepségén.

Az elmúlt huszonöt évben válságos időket is megért magyar mezőgazdaság ma újra növekedési pályán van: emelkedett a zöldség- és gyümölcstermesztés árbevétele is, holott ezt az ágazatot különösen érzékenyen érinti az orosz embargó – mondta az államtitkár, akinek véleménye szerint mindebben a gazdák és a kormányzat egyre jobb együttműködése, az időben kifizetett támogatások is szerepet játszanak. A magyar kormány a családi gazdaságokat védő agrártámogatási rendszeren túl további intézkedésekkel - Hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program ­­- igyekszik piaci versenyelőnyt teremteni a kiváló minőségű, biztonságos hazai élelmiszereknek - sorolta Zsigó Róbert.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar embereknek több évszázados gyakorlatuk van abban, hogy gazdasági érdekeiket egy tágas közép-európai piacon érvényesítsék. Ez régen sem volt könnyű feladat, ahogyan ma sem az – vélekedett az államtitkár. A zöldség- és gyümölcs-kereskedelem fokozatos talpra állását a Budapesti Nagybani Piac fejlődésén is le lehet mérni - mondta. Az 1991-ben nagyjából 6000 négyzetméteren megindult kereskedés ma több mint 28 ezer m2-en történik. Szerencsére nem maradtak el a fejlesztések, korszerűsítések sem. Ennek köszönhetően a Nagybani Piac jó eséllyel meg tudja őrizni a régióban játszott vezető szerepét.

Zsigó Róbert kifejtette: a fővárosi Nagybani, ahol az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek jelentős tömege cserél gazdát, természetesen élelmiszerlánc-biztonsági szempontból is kiemelt terület. Mind azt kívánjuk, hogy családunk asztalára GMO- és növényvédőszer-maradványoktól mentes, egészséges élelmiszerek kerüljenek. A világ növénytermesztésében nemcsak az új technológiák, hanem az újabb veszélyforrások is gyors egymásutánban jelennek meg. Éppen ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhetünk el megfelelő eredményeket a növényvédelemben és növényegészségügyben.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Fazekas Sándor, földművelési miniszter a napokban jelentette be: a minisztérium társadalmi vitára bocsájtotta a Nemzeti Élelmiszergazdasági Programot, melynek legfontosabb célja, hogy egy emberöltőre meghatározza az élelmiszertermelés és feldolgozás főbb irányait. Ezzel hitet tettünk az egészséges, jó minőségű, a hagyományos és természetes élelmiszerek mellett – fogalmazott az államtitkár. Magyarország az elkövetkező időszakban jelentős élelmiszeripari fejlesztéseket valósít meg, hogy a kiváló természeti adottságok mellett megtermelt jó ízű zöldségek, gyümölcsök és feldolgozott élelmiszerek minden fogyasztói elvárásnak megfeleljenek.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanácskozás a hazai élelmiszergazdaság fenntarthatósági kilátásairól

2017. május 11. 07:41
A mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásainak mérséklése, annak fenntartható mértéke egyre nagyobb fontossággal bír. A piaci folyamatokat már rövid távon is elkerülhetetlenül befolyásolják a negatív környezeti hatások csökkentését célzó jogszabályok, valamint kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok, ennek ellenére Magyarországon az élelmiszer-gazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a problémára.

Ellenőrizhető-e a dolgozó saját telefonja, privát e-mailje?

2018. január 15. 09:46
A munkáltatói adatkezelés körében a munkáltató jogos érdekében áll a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése. Igaz ez akkor is, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve a kérdéses e-mailfiók nem céges? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.