Ellenőrizhető-e a dolgozó saját telefonja, privát e-mailje?

2018. január 15. 09:46
A munkáltatói adatkezelés körében a munkáltató jogos érdekében áll a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése. Igaz ez akkor is, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve a kérdéses e-mailfiók nem céges? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Tisztelt Szakértő! Megjelent egy cikk a munkáltatói adatkezeléssel, a GDPR-el kapcsolatban. Az írásban olvasható, hogy a munkáltató jogos érdeke a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése. Kérdésem, hogy ez akkor is igaz, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve a kérdéses e-mail postafiók a dolgozó privátja (nem céges)? Ugyanúgy felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a GPS alapú helymeghatározással munkaidőn túl?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
 

Abból kell kiindulni, hogy a munkahelyi ellenőrzésnek mi is a célja. Az ellenőrzés célja a munkaidő felhasználása, a munkavégzés ellenőrzése, illetve a munkáltatói tulajdonban lévő eszközhasználat ellenőrzése. Jelen esetben a munkáltató kizárólag a munkaidő felhasználását és a munkavégzést ellenőrizheti.

Abban az esetben ugyanakkor, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, további problémával szembesülünk. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) 11. § (1) bekezdés szerint a munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. 

A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

Emellett arra is figyelemmel kell lenni, hogy munkaviszonyban nem kérhető hozzájárulás a munkavállalótól az adatkezeléshez.

A fentiek alapján magántulajdonú eszközök esetén a munkáltató ellenőrzése sértheti a munkavállaló magánszféráját, illetve túlzott (szükségtelen) adatkezelésnek is minősülhet. 

Saját eszköz esetén így a munkáltató számára a jogos érdek alátámasztása (igazolása) nehezen kivitelezhető.

Ami pedig a helyzetmeghatározást illeti, biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a munkaidőn túl az ellenőrzés kikapcsolható legyen. Ellenkező esetben itt is jogellenesbe fordul át a munkáltató jogos érdekén alapuló ellenőrzés.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszüntetett munkabérelemek

2018. szeptember 24. 08:42
Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Indul az idei tanyafejlesztési program

2016. május 05. 07:50
Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut - jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.