Az agrártárca kiemelt célja, hogy megvédje a magyar gazdák érdekeit

2019. szeptember 11. 07:47
Egyre jelentősebb a közbeszerzéssel megvalósuló beruházások aránya a mezőgazdaságban, a tavalyi 694 eljárás összértéke elérte a 175,9 milliárd forintot, amely több mint négyszerese a 2017-es értéknek - mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke az Agrárminisztérium számára kedden rendezett szakmai konferencián.

A KH MTI-hez eljuttatott közleménye szerint tavaly az összes közbeszerzési eljárás több mint 5 százalékát az agráriumban folytatták le. A hivatal emiatt - mint írták - feladatának tartja, hogy a források hatékony felhasználását ezen a területen is szakmai tudásmegosztással segítse.

Nagy István agrárminiszter a rendezvényen kijelentette, hogy a költségvetési és uniós források jogszerű, átlátható felhasználása szakszerű, jogkövető munkát igényel, és ebben a Közbeszerzési Hatóság iránymutatásai nagy segítséget jelentenek.

A miniszter ismertette, hogy az Agrárminisztérium nemcsak hazai, de uniós pályázati forrásokat is kezel a vidékfejlesztési program keretében, amely 2014 és 2020 között mintegy 1380 milliárd forintnyi meghirdetett támogatást jelent. Hozzátette: a tárca kiemelt célja, hogy megvédje a magyar gazdák érdekeit, és az európai uniós agrártámogatások ne csökkenjenek a következő, 2021-2027 közötti hétéves költségvetési ciklusban.

A konferencián a két szervezet együttműködési megállapodást kötött a tudásmegosztás folytatásáról a jogszerű és átlátható közpénzfelhasználás érdekében - olvasható a közleményben.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövő mezőgazdasága az információra épül

2020. szeptember 15. 10:45
A járvány a mezőgazdaságban is olyan informatikai készségek megszerzését és módszerek alkalmazását kényszerítette ki, amelyek az elmúltával is velünk maradnak, és lökést adhatnak az eddig vontatottan haladó digitális fejlesztéseknek.

Amire mindenképpen oda kell figyelni az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban résztvevő gazdálkodóknak

2019. július 12. 08:15
A munkavégzést követő 15 napon belül be kell jelentenie a gazdálkodónak az Államkincstár felé a támogatás kérelmét.