Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

2023. május 31. 10:36
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.
 
A kormányok a jelenlegi madárinfluenza járvány által okozott pénzügyi és személyes áldozatok miatt elkezdték újragondolni a baromfi immunizálását. Néhányan, köztük az Egyesült Államok, még mindig hezitálnak, elsősorban az ezzel járó kereskedelmi korlátozások miatt.
Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást
Ezek a vírusok megfertőzhetik a házi baromfit és más madár- és emlősfajokat.
Természetes módon világszerte elterjedtek a vadon élő vízi madarak között. Normális esetben az ember nem fertőződhet meg a madárinfluenza-vírusokkal. Voltak azonban elszigetelt esetek, amikor emberi fertőzést okozott a madárinfluenza-vírus.
 
"Egy COVID-válságból jövünk ki, amikor minden ország felismerte, hogy a világjárvány hipotézise valós volt" - osztja meg a WOAH főigazgatója, Monique Eloit a Reutersszel. "Mivel mostanra szinte minden nemzetközi kereskedelmet folytató ország megfertőződött, talán itt az ideje, hogy a szisztematikus selejtezés mellett, amely továbbra is a fő eszköz (a betegség megfékezésére), a védőoltásokról is beszéljünk" - folytatja Eloit.
 
A szervezet május 28-án kezdődő ötnapos általános ülésszakára gyűlt össze, amelynek középpontjában a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) megelőzése és kezelése áll. A WOAH tagországainak mindössze 25%-a mondta azt, hogy engedélyezné a magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinával beoltott baromfitermékek behozatalát.
 
Az Európai Uniót alkotó 27 ország tavaly döntött a madárinfluenza elleni védőoltási tervről.
"Ha egy olyan tömb, mint az EU, amely nagy exportőr, ebbe az irányba kezd elmozdulni, annak visszaható hatása lesz" - mondja Eloit. Azt állítja, hogy, ha az EU az immunizáció irányába mozdul el, mások is követhetik.
 
Az első EU-tag, amely oltási programot indít, Franciaország lesz, amely 2021 és 2022 között nagyjából 1,10 milliárd dollárt költött arra, hogy pótolja a baromfiágazatban történt jelentős selejtezéseket. A vakcinakampány a kacsákkal kezdődik majd.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint bár még mindig minimális a madárinfluenza okozta emberi fertőzés kockázata, a nemzeteknek fel kell készülniük a status quo bármilyen változására.
A madárinfluenzát Eloit szerint a fertőzött vándormadarak terjesztik, ezért a vakcinázási erőfeszítéseknek a szabadon tartott baromfira, különösen a kacsákra kell összpontosítaniuk. Szerinte a brojlercsirkék immunizálásának, amelyek a világ csirketermelésének mintegy 60%-át teszik ki, kevesebb értelme van. Több ezer élőlény, köztük rókák, vidrák és macskák pusztultak el a jelenlegi HPAI-járványban kiemelkedő H5N1 törzs miatt.
 
Forrás: healthnews.com

Kapcsolódó cikkek

MATE Georgikon Campus – Szőlészeti és Borászati Szakmai Nap, Metszési bemutató

2023. március 07. 18:40
Számos szakmai előadás, gyakorlati program és borbemutató várja az érdeklődőket.
 
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, a MATE Tangazdaság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság "Szőlészeti és Borászati Szakmai Nap, Metszési bemutató" címmel rendezvényt tart.
 

Kiábrándító hírek jöttek a learatott búzáról, Baranyában példátlanul sok a takarmány minőség

2023. július 18. 14:03
Lassan a végéhez közeledik az idei búzaaratás, ám sok helyen a termés mennyiségével és minőségével is gond van. Most Baranyából érkeztek csalódást keltő hírek.