Az átlagember nem sokallja az agrártámogatásokat

2018. február 27. 07:49
28 tagállamból 28 ezer ember mondhatta el, mennyire tartja jogosnak az agráriumból élők támogatását, és arról, hogy a támogatások jó célokat szolgálnak-e.

A szakmában is gyökeret vert az a gondolat, hogy az európai fogyasztók valójában nem értik, miért is kellene támogatni a mezőgazdaságot, és a kiutalt pénzeket sokallják. A környezetvédelmi és állatjóléti előírásokat éppen azért találták ki, hogy indokolhatóvá váljanak a kifizetések. A jól címkézett támogatásokkal létrejött a "valamit valamiért" üzlete a fogyasztók és a termelők között. Az érdekes az, hogy az Európai Bizottság legutóbbi felmérése alapján ma már az átlagemberek inkább pozitívumként élik meg az agrárszubvenciókat és ezek felhasználását. Annyira, hogy már a mértékével kapcsolatban sincsenek nagy aggályaik.

A kutatás egy sor támogatási célra is kitér, és alátámasztja, hogy az átlagember valóban"ellenszolgáltatást" vár el a pénzéért: jobb minőségű ételt, a környezet védelmét, a klíma megóvását, az állatok jólétét, munkahelyteremtést és 17%-os mértékben a vidéki életminőség javítását is.  És végül egy grafikon, ami szerint lényegében mindenkinek hasznára válik, ha a mezőgazdaságból élőket támogatja a társadalom.

 

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén sok kert vendége a fehérpettyes álcsüngőlepke

2018. június 18. 11:02
Az elmúlt hetekben többen is láthattuk az igen kecses megjelenésű fehérpettyes álcsüngőlepkét. Fehér pettyein kívül sárga gyűrűs potroha hívja fel magára a figyelmet, és persze a kissé sete-suta röpte. Mintha nem tudná eldönteni, hogy repüljön vagy ne, és ha igen, akkor merre. Úton-útfélen belebotlunk, mintha mondani, mutatni szeretne valamit.

Nem éri meg kockáztatni – 4 milliónál tart a parlagfűbírság

2016. augusztus 25. 08:04
Az, aki nem irtja ki a parlagfüvet a területéről 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Jellemzően a mezőgazdasági területek a leginkább érintettek.