Az Audi-sztrájk már most többe kerül a cégnek, mint a dolgozók bérkövetelése

2019. január 29. 08:58
A sztrájk kezdete óta 300 újabb dolgozó lépett be a szakszervezetbe

Csütörtök reggel óta áll a győri Audi-gyár mivel az Audi Hungária Független Szakszervezet hívására a gyár dolgozói sztrájkba léptek. A negyedik napja tartó sztrájk azt jelenti, hogy a leállás által okozott bevétel kiesés meghaladta annak a bérkövetelésnek az összegét amit a szakszervezet el akar érni – írja a Mérce.

Vasárnap írt arról a Kisalföld, hogy a cég már 7 ajánlatot nyújtott át a szakszervezetnek a sztrájkköveteléseik és a sztrájk kapcsán. Az  AHFSZ kommunikációs vezetője, Szimacsek Tibor viszont azt mondta el a 24.hu-nak, hogy „csupán az ajánlatok darabszáma nőtt, érdemi változás nincs. Ugyanazokat az elemeket variálják, ettől nem lesz több a bér.”

18 százalékos, minimum 75 ezer forintos béremelést kért a szakszervezet még november elején, a gyár azonban csak 10 százalékot ajánlott, és ebből nem engedett, így fajult sztrájkig a bérkövetelés.

Mindeközben pedig ahogy  Csalogány György AHFSZ-alelnök a Blombergnek elmondta a cseh Volkswagen dolgozók 25 százalékkal, a szlovákok 28 százalékkal, a lengyelek 39 százalékkal keresnek többet a magyaroknál. Nem is beszélve a belgákról, akik 3,6-szor többet kapnak a győrieknél.

A szakszervezet számításai szerint bérköveteléseik kiegyenlítése a gyár 3,5 napi árbevételébe kerülne, így

a 4 napos sztrájk már keményen érintheti a céget,

főleg, hogy ahogy Szimacsek a 24.hu-nak elmondta, a győri üzem elakadása máshol is befolyásolhatja a termelést, mert ez az Audi legnagyobb motorgyára. Pont ezért még a hétvégén a szakszervezet vezetői elhívták az Audi AG ingolstadti felső vezetését, személyesen jöjjenek el a győri gyárba. Választ erre a felkérésre még nem kaptak, viszont a győri gyár vezetése vasárnap este új tárgyalást kért, hétfő délután kettőre.

A sztrájk egyébként a 24.hu beszámolója szerint szervezetten zajlik.

A szakszervezeti vezetők szerint a dolgozók kitartanak, sőt a sztrájk kezdete óta 300 újabb dolgozó lépett be a szakszervezetbe.

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A nap kérdése: mit tehet a munkáltató, ha a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton a munkavállaló nem jelenik meg?

2022. március 04. 08:17
Mit tehet a munkáltató, ha a home office-ban, illetve hibrid munkavégzés keretében otthon dolgozó munkavállaló a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton nem jelenik meg, a pót időpontokat is figyelmen kívül hagyja? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kik az álláspiac nyertesei, hol kevesebb a hirdetés?

2022. március 04. 08:15
Március 2-án 44 268 álláshirdetést szemlézett az interneten az Állásportál.hu állásgyűjtő oldal. Ez 1,5 százalékkal elmarad az előző havitól, éves összevetésben viszont 20 százalékos a növekedés. Egy hónap alatt 800-zal nőtt az informatikusoknak szóló hirdetések száma, HR-eseknek is közel 1000 szól.