Az egyeztetés fontosságára hívja fel a figyelmet az ESZSZ

2020. április 03. 09:26
Az Európai Szakszervezeti Szövetség makrogazdasági, pénzügyi és munkavállalókat védő intézkedéseket szorgalmaz a koronavírus járvány kapcsán, és felhívja a kormányok figyelmet a szociális párbeszéd és a szakszervezetekkel folytatott egyeztetés fontosságára a veszélyhelyzet kezelésében.

2020. március elején, amikor Európában igazoltan kirobbant a koronavírus, a kormányok sorra hozták az egészségvédelmi intézkedéseket, több esetben is a szociális partnerek bevonásával. Ezeket az intézkedéseket sorra követtek azok a gazdasági intézkedéscsomagok, melyek a jövedelem kiesés miatt bajbajutott embereken segítenek.
Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2020. március 9-10-én a Végrehajtó Bizottság ülése után nyilatkozatot adott ki. A nyilatkozatban a 2008-as világgazdasági válságot is meghaladó gazdasági összeomlást jósolt a COVID-19 következtében, s felhívta a figyelmet, hogy nem elfogadható, hogy a járvány következtében keletkezett terhek a közszolgáltatásokra és a munkavállalókra háruljanak. Kérte, hogy a kormányok a kialakult helyzetet a 2008-as válság hibáján okulva ne megszorításokkal próbálják kezelni!

Az Európai Szakszervezeti Szövetség fontos üzenete volt, hogy a vírusjárvány visszaszorítását célzó erőfeszítések sikerének érdekében a munkavállalók ne szenvedjenek el jövedelem kieséseket a COVID-19 miatt, ezért rendkívül fontos az érintett munkavállalók nettó jövedelmének fenntartása, hogy képesek legyenek folytatni életüket, különös figyelmet fordítva azon munkavállalói csoportokra is, akikre gyakran nem vonatkozik a többi munkavállalóval azonos jog és védelem. Március 16-án az Európai Szociális partnerek, közös nyilatkozatban fogalmazták meg követeléseiket, mely megtalálható a LIGA Szakszervezetek honlapján, az alábbi linken:

A szövetség március közepén, az EU és a kormányok által megtett lépéseket kevesellve, rendkívüli makrogazdasági intézkedéseket szorgalmazott a COVID-19 okozta válság kezelésére, melyekhez neves közgazdászok adták támogatásukat Európa szerte. Az Európai Szakszervezeti Szövetség makrogazdasági követeléseit levélben juttatta el március 20-án az Európai Központi Bank elnökének és a főbb európai intézményeknek. Felszólította a pénzügyi intézeteket, hogy ne nyerészkedjenek a példa nélküli egészségügyi krízishelyzet okán, és előzzék meg a gazdasági sokkot, melynek elérése érdekében többek között javasolják a tőzsdék felfüggesztését. Javasolta továbbá az Európai Központi Bank marginális hitelezési kamatlábának csökkentését legfeljebb nulla százalékra és annak megakadályozását, hogy a pénzügyi intézmények pozitív kamatlábú kölcsönöket folyósítsanak mind a tagállamok, mind a KKV-k részére. A visszaélések elkerülése érdekében pedig külön intézkedéseket szorgalmazott a létfontosságú termékek és lakhatás ármozgásainak szabályozására.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség bátor döntésnek nevezte, hogy március 20-án az Európai Bizottság javasolta a Stabilitási és Növekedési Paktum általános menekülési záradékának alkalmazását annak érdekében, hogy összehangoltan reagáljon a koronavírus pandémiára. Minderre szükség is lesz, mert a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO negatív kimenetű forgatókönyve szerint a COVID-19 vírus okozta válság túl fog mutatni a 2008-as világgazdasági válságon (melyben világszerte 22 millió ember veszítette el a munkahelyét), a mostani krízis által előrejelzett körülbelül 24,7 millió munkahely elvesztésével fenyegetve. Emellett a munkavállalói szegénység növekedésére és a válság hatására felerősödő polarizációra is lehet számítani. Guy Ryder, az ILO igazgatója így fogalmazott: „Ez már nem egy globális egészségügyi válság, hanem egy jelentős foglalkoztatási és gazdasági válság egyaránt, mely hatalmas hatással van az emberek életére.”

Március 24-én az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívta az eurózóna figyelmét az un. "korona kötvények" nullához közeli kamatlábbal való kibocsátására és kérte az Európai Bizottságot, hogy halassza el a gazdaságpolitikai döntéshozatali szemeszter szokásos ütemtervét, hiszen a koronavírus-válság közepén nincs értelme a gazdasági ajánlások kiadásának, különösen a tagállamok költségvetési helyzetével kapcsolatban.

A szervezet követi az európai országok válságkezelési intézkedéseit és segítségét ajánlja fel tagszervezeteinek követeléseik foganatosításához, valamint kiemelten felhívja a kormányok figyelmét a szociális párbeszéd és a szakszervezetekkel folytatott egyeztetés fontosságára a veszélyhelyzet kezelésében.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Pandémiás vészforgatókönyv munkáltatók számára

2020. március 30. 12:47
A koronavírus fertőzés terjedésének beláthatatlan gazdasági kihatásai lehetnek. Valamennyi vállalkozás bevétele csökkeni fog, hiszen a piacai beszűkülnek, így érdemes áttekinteni, hogy milyen munkajogi eszközzel rendelkeznek a keletkező feszültség részleges enyhítésére. A helyzet megítélésénél figyelembe vesszük a 47/2020.(III.18.)Korm.r. rendelkezéseit is.  

A százmilliós adatvédelmi bírság tanulságai

2020. július 27. 08:19
A személyes adatok védelmét szabályozó Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 83. cikke akár milliárdos bírságok kiszabását is lehetővé teszi. Ez idáig azonban jelentős mértékű adatvédelmi bírság kiszabására Európában alacsony, bár egyre növekvő számban került sor. Magyarországon az első százmilliós nagyságrendű büntetést a felügyeleti hatóság 2020. május 18. napján szabta ki, s ezzel új fejezet nyílt az adatvédelem történetében. Az alábbiakban az ügy tanulságait mutatjuk be: