Az egyszerűsített foglalkoztatás beleszámít a nyugdíjba?

2017. április 11. 08:20
Rokkantnyugdíjas vagyok. Szeretném tudni,hogy a napi bejelentéssel ledolgozott napok beszámítanak e a munkaviszonyba?

A rokkantsági nyugdíj már megszűnt, 2012. január 1-jétől Ön rokkantsági ellátásban részesülhet, amelynek folyósítási idejével nem szerez szolgálati időt (nem számít a nyugdíjba), mert az ellátás összegéből nem vonják a nyugdíjjárulékot.

A rokkantsági ellátás mellett végzett munkával viszont szolgálati időt szerezhet, ha a napi bejelentéssel végzett munka az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerinti alkalmi munkát jelent (alkalmi munka egy naptári éven belül legfeljebb összesen 90 napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb összesen 15 napig, egymást követő naptári napok esetében legfeljebb 5 napig végezhető). 
Az alkalmi munka után napi 1000 Ft a közteher, amely magában foglalja a munkavállalói nyugdíjjárulékot is. Emiatt a nyugdíj szempontjából az alkalmi munkavállalás napjai jogszerző időnek minősülnek, viszont az alkalmi munkavállaló a TB egyéb ellátásai szempontjából - a baleseti egészségügyi ellátáson kívül - nem biztosított, így táppénzre sem jogosult.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Határozat a tejágazat átfogó intézkedési tervéről

2016. március 08. 08:12
A kormány határozott a tejágazat átfogó intézkedési tervéről - a kormányhatározatot a Magyar Közlöny közli.

Fazekas megnevezte, hol csökkenhet még az áfa

2017. január 12. 07:49
A kenyérnél, péksüteményeknél, a zöldségféléknél és a halnál csökkenhet a következő időszakban az áfa Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. A tárca egyes feldolgozott termékeknél is vizsgálja az áfamérséklés lehetőségét.