Az egyszerűsített foglalkoztatás beleszámít a nyugdíjba?

2017. április 11. 08:20
Rokkantnyugdíjas vagyok. Szeretném tudni,hogy a napi bejelentéssel ledolgozott napok beszámítanak e a munkaviszonyba?

A rokkantsági nyugdíj már megszűnt, 2012. január 1-jétől Ön rokkantsági ellátásban részesülhet, amelynek folyósítási idejével nem szerez szolgálati időt (nem számít a nyugdíjba), mert az ellátás összegéből nem vonják a nyugdíjjárulékot.

A rokkantsági ellátás mellett végzett munkával viszont szolgálati időt szerezhet, ha a napi bejelentéssel végzett munka az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerinti alkalmi munkát jelent (alkalmi munka egy naptári éven belül legfeljebb összesen 90 napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb összesen 15 napig, egymást követő naptári napok esetében legfeljebb 5 napig végezhető). 
Az alkalmi munka után napi 1000 Ft a közteher, amely magában foglalja a munkavállalói nyugdíjjárulékot is. Emiatt a nyugdíj szempontjából az alkalmi munkavállalás napjai jogszerző időnek minősülnek, viszont az alkalmi munkavállaló a TB egyéb ellátásai szempontjából - a baleseti egészségügyi ellátáson kívül - nem biztosított, így táppénzre sem jogosult.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem jelölt földimogyoró-tartalmú édes kekszet vontak ki a forgalomból

2017. május 24. 08:26
Nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz szállítmány került forgalomba két tagállamban, köztük hazánkban is. Az édesség Törökországból érkezett Magyarországra. A riasztásról a RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül, szlovák bejelentés alapján értesült a NÉBIH.

Őstermelők: így változtak a járulékfizetési, értékcsökkenési szabályok

2017. január 19. 09:40
Január 1-jétől módosultak a mezőgazdasági őstermelők járulékfizetésére vonatkozó szabályok. Változtak a tárgyi eszközök értékesítésekor kapott, előlegként megszerzett bevételre, valamint az ilyen eszközök megvásárlásakor átadott előleg költségként történő elszámolására vonatkozó szabályok.