Az egyszerűsített foglalkoztatás beleszámít a nyugdíjba?

2017. április 11. 08:20
Rokkantnyugdíjas vagyok. Szeretném tudni,hogy a napi bejelentéssel ledolgozott napok beszámítanak e a munkaviszonyba?

A rokkantsági nyugdíj már megszűnt, 2012. január 1-jétől Ön rokkantsági ellátásban részesülhet, amelynek folyósítási idejével nem szerez szolgálati időt (nem számít a nyugdíjba), mert az ellátás összegéből nem vonják a nyugdíjjárulékot.

A rokkantsági ellátás mellett végzett munkával viszont szolgálati időt szerezhet, ha a napi bejelentéssel végzett munka az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerinti alkalmi munkát jelent (alkalmi munka egy naptári éven belül legfeljebb összesen 90 napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb összesen 15 napig, egymást követő naptári napok esetében legfeljebb 5 napig végezhető). 
Az alkalmi munka után napi 1000 Ft a közteher, amely magában foglalja a munkavállalói nyugdíjjárulékot is. Emiatt a nyugdíj szempontjából az alkalmi munkavállalás napjai jogszerző időnek minősülnek, viszont az alkalmi munkavállaló a TB egyéb ellátásai szempontjából - a baleseti egészségügyi ellátáson kívül - nem biztosított, így táppénzre sem jogosult.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Négy fő trend alakítja az e-kereskedelmet

2017. november 03. 09:51
Az élelmiszerek online forgalma fél évtizeden belül a hagyományos bolti eladások fölé kerekedhet.

Átadták „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjakat

2018. október 05. 08:56
Négy kategóriában hirdettek győztest „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjátadón csütörtökön Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban. Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett közös pályázaton 21 szervezet vett részt. Az eseményen Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az ökoturizmus legnagyobb letéteményesének nevezte a hazánkban működő 10 nemzeti parkot.