Az együttműködés a siker záloga

2023. augusztus 18. 13:17
Az összefogás, a bizalom, a szakmai partnerség és a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozták a felszólalók a 32. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár megnyitóján. Az idei expo húszezer négyzetméterén, több mint 280 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait, illetve állatait.
Az együttműködés a siker záloga
A kiállításnak helyszínt is biztosító Debreceni Egyetem rektora a megnyitón hangsúlyozta, hogy céljuk az agrárium multidiszciplináris támogatása. Olyan oktatási-kutatási bázist építettek fel, amely a piacon megvásárolható termékekkel rendelkezik, és több mint 100 országban szabadalmai vannk. „Intézményünk ars poeticája az agrárszektorral való együttműködésben a proaktív flexibilitá”s – jelentette ki megnyitó beszédében Szilvássy Zoltán.
 
A rektor azt is kiemelte: az egyetem agrárterületi intézményrendszerének meghatározó eleme az agrárkabinet, amely fontos szerepet tölt be a nemzetközi kapcsolatépítésben. Az egyetem innovatív tevékenysége mellett ezzel a kiterjedt kapcsolati hálóval segítheti, segíti a mezőgazdászokat a piacépítésben.
- A válságos időkben, amilyen a mostani is, érdemes a gazdáknak önvizsgálatot tartani, felmérni erőforrásaikat és komolyan megtervezni a jövőt, utána pedig valóban elvégezni a megvalósításukhoz szükséges munkát – jelentette ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.
 
Kósa Lajos országgyűlési képviselő az Európai Unió agrárpolitikája kapcsán arról beszélt, a jelenlegi helyzet bizonytalanságát hangsúlyozta, ugyanakkor kiemelte, hogy az emberek mindig enni fognak, agráriumra mindig szükség volt és lesz: a magyar mezőgazdaság pedig évszázadok óta innovatív és jól szervezett, és megkerülhetetlen tényezője lesz a kontinens agráriumának a jövőben is.
 
Juh tenyésztállat-bírálat a Farmer Expón
Juh tenyésztállat-bírálat a Farmer Expón
 
Papp László Debrecen polgármestere ehhez azt tette hozzá, hogy pont a mostanihoz hasonló kritikus helyzetekben jó döntés az innováció, és kiemelte, hogy Debrecen meghatározó agrárszerepének egyik alappillére a helyi agrár közép- és felsőoktatás, amelynek tovább erősítése a térség érdeke.
A megnyitó ünnepség keretében a Farmer Expo hagyományainak megfelelően kiosztották a vásári díjakat, valamint megszentelték az új kenyeret is. A legszebb kiállító teret Körömi János nyerte el, Ő a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara díját kapta. Innovatív növényvédelemért díjban részesült Szöllősi László növényorvos, családi őstermelő a hajdúhadházi lapos káposzta tájfajta fenntartója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének különdíját Hanzel Tamás a vármegyei tanácsadó kapta meg. A MAGOSZ Hajdú-Bihari díját Ádám Jenő az Ádám és társa Kft. tulajdonosa nyerte el. A MAGOSZ hagyományteremtő díjjal új elismerést alapított a leginnovatívabb kiállító számára. Ezt a bizottság a MasterGood cégcsoportnak ítélte oda. A VTrade Kft és Debrecen város Farmer Expó díját az Agrofirm Kft kapta.
Örvendi László és Ádám Jenő a MAGOSZ Hajdú-Bihari díjával
Örvendi László és Ádám Jenő a MAGOSZ Hajdú-Bihari díjával - Fotó: Avar László
 
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programból azt mondta: várhatóan idén a tavalyi, mintegy ezer tonna búzát is meghaladja a felajánlott gabona mennyisége.
 
A 32. Farmer Expót Nagy István nyitotta meg. - A kormányzat erős szövetségese az agráriumnak, a termelőknek, a feldolgozóknak, az egyetemeknek és minden erejével arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az ágazat szereplőinek. Bátor intézkedéseket hoz a mezőgazdaság védelme érdekében – jelentette ki az agrárminiszter.
Nagy István nyitotta meg a 32. Farmer Expót Debrecenben
Nagy István nyitotta meg a 32. Farmer Expót Debrecenben -Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
 
A tárcavezető szerint a kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz hazánk egyedülálló mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás jelent a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben.
 
Nagy István hozzátette: a Farmer Expo egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon és megosszák tapasztalataikat, a Debreceni Egyetem pedig tudással, innovatív megoldásokkal segítse elő a nehézségek közös megoldását, a tervek megvalósítását.
 
A kiállításra kilátogatók az agráriumhoz kapcsolódó gépeket, szolgáltatásokat ismerhettek meg, valamint ló, baromfi, tejelő-, és húshasznú szarvasmarha és juh, illetve kecske tenyészállatokkal találkozhattak.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben

2023. szeptember 13. 14:45
A szlovák és a magyar agrárminiszter is egyetért abban, hogy az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmat. Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíreš szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel.

Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban

2023. május 12. 13:55
A lengyel alsóház megszavazta azokat a jogszabályi módosításokat, melyek alapján az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került gazdák állami támogatása megemelhető.
 
Üzemanyagköltségek támogatása és agrárvédelmi alap
Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.