Az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony

2019. március 04. 08:32
Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2017-es pénzügyi helyzetéről tett közzé elemzést az AKI.

A mezőgazdasági kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 2 milliárd forintos növekedést követően 49,0 milliárd forinttal 155,6 milliárd forintra nőtt 2017-ben. A jövedelemben tapasztalt számottevő bővülés leginkább a vállalkozások 46,8  milliárd  forinttal  nagyobb  üzemi tevékenységből  származó  eredményének  tulajdonítható,  amelyet  a  ráfordítások  bővülését  meghaladó mértékű  bevételgyarapodás  eredményezett.  Összességében  megállapítható,  hogy  a  vállalkozások fizetőképessége és pénzügyi helyzete tovább javult a 2017. évben.

Az élelmiszeripari kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 20 milliárd forintos növekedést követően 5,4 milliárd forinttal 141,4  milliárd  forintra  csökkent  2017-ben. A  tárgyévben  azonban  a  kapott  osztalék,  részesedés több mint 90 százalékkal elmaradt a korábbi 22,4 milliárd forinttól, már csak 1,8 milliárd forint volt, ami negatívan  hatott  a  bevételekre  és  a  pénzügyi,  valamint adózás előtti eredményre is. Összességében az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony,  ugyanakkor  likviditása továbbra  is  jónak  mondható  2017-ben.  Csökkent  az eladósodottság  mértéke,  az  ágazat  tőkeszerkezete javult a 2016. évihez képest.

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyi helyzete 2017 című elemzés itt érhető el.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Öt cukrászati remek került az év cukormentes tortája verseny döntőjébe

2020. június 11. 07:43
Tizenhét torta közül választott a zsűri.

Vidéken is egyre népszerűbb az ételmentés: ezekben a városokban tarol a Munch

2021. március 08. 09:56
Az ételpazarlás máig megoldatlan problémáján felbuzdulva négy fiatal gondolt egy nagyot, és létrehozták a mára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételmentő appot, a Munchot. Noha vállalkozásukat a pandémia idején, 2020 nyarán indították el, járvány ide vagy oda, a vendéglátóhelyeken, pékségekben, kisboltokban és kávézókban is keletkezhet felesleg, aminél a legfőbb cél, hogy az ne a kukába landoljon. A fővárosi debütálást követően egyre több vidéki városban, Szegeden, Debrecenben, Sopronban és Győrben is vannak már olyan helyek, ahol 40-70%-os engedménnyel juthatunk hozzá a teljes értékű ételekhez, amely sorhoz hamarosan Pécs is csatlakozni fog. A Munch vidéki térhódításáról és az ételpazarlásról a mozgalom egyik alapítója beszélt a HelloVidéknek.