Az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony

2019. március 04. 08:32
Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2017-es pénzügyi helyzetéről tett közzé elemzést az AKI.

A mezőgazdasági kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 2 milliárd forintos növekedést követően 49,0 milliárd forinttal 155,6 milliárd forintra nőtt 2017-ben. A jövedelemben tapasztalt számottevő bővülés leginkább a vállalkozások 46,8  milliárd  forinttal  nagyobb  üzemi tevékenységből  származó  eredményének  tulajdonítható,  amelyet  a  ráfordítások  bővülését  meghaladó mértékű  bevételgyarapodás  eredményezett.  Összességében  megállapítható,  hogy  a  vállalkozások fizetőképessége és pénzügyi helyzete tovább javult a 2017. évben.

Az élelmiszeripari kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 20 milliárd forintos növekedést követően 5,4 milliárd forinttal 141,4  milliárd  forintra  csökkent  2017-ben. A  tárgyévben  azonban  a  kapott  osztalék,  részesedés több mint 90 százalékkal elmaradt a korábbi 22,4 milliárd forinttól, már csak 1,8 milliárd forint volt, ami negatívan  hatott  a  bevételekre  és  a  pénzügyi,  valamint adózás előtti eredményre is. Összességében az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony,  ugyanakkor  likviditása továbbra  is  jónak  mondható  2017-ben.  Csökkent  az eladósodottság  mértéke,  az  ágazat  tőkeszerkezete javult a 2016. évihez képest.

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyi helyzete 2017 című elemzés itt érhető el.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiválasztották az idei országtorta hat döntősét

2020. február 07. 09:27
A Magyarország Tortája címre pályázó versenymunkáknak szigorú követelményeknek kellett megfelelniük.

Ki nem találod, miből készül kolbász a Hortobágyon: itt a boltok új slágere?

2021. június 15. 07:36
A Hortobágyi Nemzeti Park területén tenyésztett állatok húsához nincs fogható, ahogy ez a belőlük előállított termékekre is igaz. Aki egyszer megkóstolta a tulokból, bivalyból vagy szürkemarhából készült kolbászt vagy szalámit, nem sajnálja érte a tömegtermékeknél magasabb árat sem kifizetni. Országosan egyelőre nem sokan ismerik ezeket a nagyon finom termékeket, amelyek teljes mértékben húsból készülnek, méghozzá első osztályú, a lehető legbiobb alapanyagból. A vásárok és a piacozás szüneteltetése ezeknek az értékesítését is visszavetette, de a nemzeti parknak nem is a gazdálkodás az elsődleges feladata, hanem a magyar állatok megőrzése, és ennek egy kicsi, de fontos szegmense, hogy a nagyközönség is egyre szélesebb körben ismerhesse meg a minőségi állatokból készült árut. A nemzeti park mezőgazdasági csoportvezetője, Hasznosi László osztotta meg velünk a tapasztalataikat.