Az élelmiszerlánc szereplői közötti igazságosabb haszonelosztás érdekében tanácskoztak szakértők

2016. szeptember 20. 07:57
Magyarország további uniós eszközök mellett az élelmiszerlánc szereplői között igazságosabb haszonelosztást szorgalmazott Brüsszelben a tejpiaci válsághelyzet stabilizálása érdekében. Az uniós tagállamok magas szintű képviselői és a mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoport szeptember 16-án tartott együttes ülésén Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hazánk elsők között vezette be a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, amely hozzájárult az üzleti környezet javításához.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a jelenleg csak a termelőket sújtó természeti és piaci kockázatoknak az élelmiszerlánc többi szereplőivel közös viselése lenne optimális, melyhez a szerződési rendszerben megjelenő kockázat-megosztási rendszer kialakítása előrelépést jelentene a hazai termelőknek. A kisebb horderejű problémák kezelésére némi korrekcióval a jövőben is elegendő lehet a Közös Agrárpolitika által biztosított jelenlegi eszköztár, ugyanakkor a tartós piaci válsághelyzetek kezelésére - mint a mostani tejpiaci krízis - biztosan nem - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A tejpiacon jelentős az árakkal kapcsolatos információk követése, ezért egy EU-szintű árfigyelési rendszer akkor jelentene hozzáadott értéket, ha az megbízható adatokon alapul, és a termelői árakon túl a feldolgozói és a kiskereskedelmi árakat is képes összevetni. Ez ugyanis növelné az uniós piac átláthatóságát, egyúttal képet adna arról, hogyan alakul az ellátási láncon belüli jövedelem-eloszlás az egyes tagállamokban. A válsághelyzetek elleni küzdelemben a sikeres, működő termelői, ágazati és tagállami eszközök terjesztésére irányuló tudástranszfer nagyobb szerepet kell, hogy kapjon - tette hozzá Feldman Zsolt.

Az Európai Bizottság még tavaly ősszel jelentette be, hogy létrehoz egy mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoportot annak érdekében, hogy az áttekintse a gazdák helyzetét az élelmiszerláncban és lehetőség szerint megerősítse a kis és közepes vállalkozások helyzetét. Tevékenysége során olyan fontos kérdéseket vizsgál, mint a piaci átláthatóság, a mezőgazdasági termelők hozzáférése a pénzügyi eszközökhöz vagy például az élelmiszerlánc szereplői közötti szerződéses viszonyok. A 12 fős szakértői csoport – mely január óta hat alkalommal ülésezett – az év végén megjelenő jelentésében fogalmazza meg szabályozási kérdéseket is érintő konkrét ajánlásait a tagállamok és az Európai Bizottság felé.

A szakértői csoport tevékenysége az alábbi honlapon követhető nyomon:
http://ec.europa.eu/agriculture/agri-markets-task-force/meetings/index_en.htm

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / FM Sajtóiroda

 

Kapcsolódó cikkek

A kormány kijelölte a mintagazdaságokat

2016. február 29. 07:59
A kormány kijelölte a mintagazdaságokat csütörtöki határozatában - válaszolta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa írásbeli kérdésére.

Minden tizedik munkavállaló feketén dolgozik

2018. szeptember 25. 11:47
A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság.