AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK FELELŐSEK AZ ELSZABADULT MŰTRÁGYAÁRAKÉRT

2022. november 22. 15:23
A szankciós energiaáremelkedés miatt kialakult műtrágyahelyzet megoldására ma bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szüksége. Ezért az uniós agrárminiszterek mai ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte a Bizottságtól Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.
AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK FELELŐSEK AZ ELSZABADULT MŰTRÁGYAÁRAKÉRT
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 21-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a műtrágyák elérhetőségére és megfizethetőségére vonatkozó közleményét. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a bizottság javaslata nem több, mint a már rendelkezésre álló eszközök és eddig megtett intézkedések összefoglalása. A szerves trágyák előtérbe helyezése és a fenntartható ammóniára való áttérés támogatása kétségkívül jó és hasznos kezdeményezések, azonban rövid távon nem kínálnak megoldást az energiaárak emelkedése miatti helyzet kezelésére. Márpedig a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor az élelmiszerárak az egekbe szöktek, és az élelmezésbiztonságot is veszély fenyegeti az elszabadult műtrágyaárak és input költségek miatt, egyértelmű, hogy a gazdáknak a lehető leghamarabb további rendkívüli uniós támogatásra van szükségük - közölte a tárcavezető.
 
Hozzátette, a válsághelyzetet a háború és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók okozzák, amelyek az energiaárak emelkedéséhez vezettek. Ez teljesen mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem lehet kizárólag a Közös Agrárpolitika forrásaira támaszkodni. A miniszter elengedhetetlennek tartja, a KAP-on kívüli friss uniós források bevonását. Kifejtette, a leghatékonyabb kezelése a helyzetnek azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet Nagy István.
 
Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Pusztító növénykórokozó baktérium tűnt fel három megyében

2023. március 31. 11:08
Nincs ellene vegyszer!
 
Három vármegyében - Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában - igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban – közölte a szervezet a honlapján csütörtökön.

KULCSFONTOSSÁGÚ FELADATOK VÁRNAK AZ AGRÁRDIPLOMÁSOKRA

2024. március 07. 17:31
Összességében bőven önellátó hazánk zöldségből és gyümölcsből a szakma erejének köszönhetően, ennek a jövőbeli megőrzéséhez és erősödéshez elengedhetetlen a jó szakemberek képzése - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartott diplomaátadó ünnepségén, szerdán.