Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

2024. február 22. 17:02
Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját
A farmon naponta 3 tonna zöldséget takarítanak be - Fotó: Emirates
 
A Dubaj déli részén található, 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat –, fűszernövényt, mikrozöldséget termesztenek. A gigantikus méretű vertikális farm nem csupán a régió élelmiszerbiztonságának növeléséhez, de hatékony vízgazdálkodásához is hozzájárul, mivel a növénytermesztés során 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját -  Turizmus.com
Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia – mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia –, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, amelyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta átlagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be. Mivel nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomirtókat, a tápanyagokban gazdag termés olyan frissen és tisztán kerül a fogyasztókhoz, hogy közvetlenül a csomagolásból lehet fogyasztani.Az Emirates Bustanica fenntarthatósági elkötelezettségét bizonyítja, hogy az év elején Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt.
Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját | 24.hu
A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok utasai a fedélzeten felszolgált ételekben már közel két éve kóstolhatják, az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók pedig a szupermarketekben vásárolhatják meg a Bustanica zöldségeit.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Egyre több ilyen élelmiszert árulnak a boltokban: tényleg ezt etetik a magyarokkal?

2023. február 08. 12:58
A hazai médiában mostanában az egyik legfelkapottabb téma a rovarok és az élelmiszerek voltak. Csakhogy nem külön-külön, hanem egyben kerültek a fókuszba, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy Európában is utat törtek maguknak, hiába ellenzi az emberek nagy része. Számos pozitívumot fel lehet hozni a rovarfehérjék mellett, de nem lehet vitatkozni azzal a ténnyel sem, hogy az európai kultúrába nem feltétlenül illik bele, illetve, talán nem annyira rossz még a helyzet, hogy erre valóban rá legyünk kényszerülve. Persze, vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják. Jó vitaindító lehet tehát mindez, első körben azonban vegyük jobban szemügyre, hogy itthon, Magyarországon mi a helyzet e téren.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu