AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉG AZ AGRÁRIUM SZÁMÁRA IS FONTOS

2023. június 21. 20:01
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a lengyelországi Olawa településen tett szakmai látogatása során beszélt a mezőgazdaságot érintő változások és válságok kapcsán arról, hogy mindezek rávilágítottak arra, hogy a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos.
AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉG AZ AGRÁRIUM SZÁMÁRA IS FONTOS
A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szervezésében a magyar szakmai delegáció az agrármegoldásokkal is foglalkozó lengyelországi Olawa EKO Energia Klaszter mintatelepén tett látogatást, ahol a megbeszélésen mindkét félnek lehetősége volt bemutatni tevékenységi körét, illetve megvitatni a jövőbeli együttműködés lehetőségeit, formáit. A látogatás alkalmával a magyar fél megismerkedett a lengyelországi innovatív agrár-ökoszisztéma jó gyakorlataival. A delegáció tagja megtekinteték az olyan megújuló energiaforrások működési mechanizmusait, mint például a szélerőművek, napelempark illetve a zöld hidrogén előállításának konkrét eljárását.
 
A telep egyik fő innovációja az Agrár Hidrogén Energia (AHE) rendszer kidolgozása, amely a mezőgazdasági termelés segítve egyesíti a napenergia, a szélenergia és hidrogén-termelés, valamint a vízmegtartás és öntözés lehetőségeit. A Klaszter agrárszempontból jó példája a termékpálya szemléletű, magas hozzáadott érték előállításra törekvő együttműködésnek is, mivel a tervezett rostkender termesztési rendszer kialakítása - a növényfajta választástól a technológia kialakításáig - a kapcsolódó innovatív iparitermék előállításra épül.
 
Az egyeztetésen Juhász Anikó hangsúlyozta, a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos. Ehhez, mint mondta, szükség van minden olyan innovációra és fejlesztési beruházásra, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható gazdálkodásra és a környezeti értékek megóvására. A megújuló energiaforrások mellett a jövőben egyre nagyobb teret fog hódítani a (zöld) hidrogén előállítása is, amelynek kiváló példája a lengyel kezdeményezés.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

BIVALYTENYÉSZTŐK TANÁCSKOZÁSA HAJDÚNÁNÁSON

2023. február 27. 09:39
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában (KAP) számos olyan új elem, támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget a gyepre épített, extenzív állattartás számára – tájékoztatta Feldman Zsolt a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete által rendezett tanácskozáson résztvevőket, pénteken, Hajdúnánáson.
 
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őshonos állatfajták tartásával és bemutatásávával foglalkozó Hajdúnánási Kendereskerten tartott II. Bivalytanácskozáson elmondta, hogy azok az állattenyésztési ágazatok, amelyek gyepre alapozott legeltetést folytatnak, a most induló agrártámogatási rendszerben új forrásokhoz is hozzáférnek, miközben a korábbi támogatási lehetőségek is rendelkezésükre állnak.

Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

2023. szeptember 27. 15:05
Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt képviselte.