Az EP az ipar és a nagy állattartó gazdaságok szennyezésének csökkentéséről szóló rendeletet fogadott el

2024. március 12. 15:33
Az Európai Parlament szerdai (márc.6.) plenáris ülése elfogadta az ipari kibocsátásokról szóló irányelv felülvizsgálatát taglaló, a tagállamokkal már korábban megkötött megállapodást, az ipari kibocsátási portálról szóló új rendeletet.
Az EP az ipar és a nagy állattartó gazdaságok szennyezésének csökkentéséről szóló rendeletet fogadott el
Az új szabályok kötelezővé teszik a legszigorúbb elérhető kibocsátási szintek meghatározását az érintett ágazatokban. A vízfogyasztásra vonatkozóan kötelezővé válnak a környezetvédelmi teljesítménycélok. A hulladék, az erőforrás-hatékonyság, az energiahatékonyság és a nyersanyag-felhasználás tekintetében a célok egy tartományon belül lesznek, az új technikák tekintetében pedig iránymutató jellegűek. A felülvizsgált irányelv mostantól a nyersanyag-kitermelő ipari létesítményekre és az akkumulátorokat gyártó nagy létesítményekre is kiterjed – olvasható a testület sajtóközleményében.
 
A társjogalkotók megállapodtak abban is, hogy az ipari kibocsátásokról szóló irányelv intézkedéseit kiterjesztik a 350-nél több állatot számláló sertéstelepekre is. Nem tartoznak ide azonban azok a gazdaságok, amelyek extenzív vagy ökológiai módon, és egy éven belül jelentős ideig szabadtéren tartják a sertéseket. A baromfi esetében az irányelv a több mint 300 darab tojótyúkot vagy 280 darab brojlercsirkét tartó gazdaságokra vonatkozik. A sertést és baromfit egyaránt tartó gazdaságok esetében ez a határérték 380 egység lesz.
 
A Bizottság 2026 végén fogja értékelni, hogy szükség van-e további intézkedésekre az állattenyésztésben, egyebek között a szarvasmarha-tenyésztésből származó kibocsátások tekintetében, valamint egy viszonossági záradékra annak biztosítása érdekében, hogy az EU-n kívüli termelők az EU-ba irányuló export esetén az uniós szabályokhoz hasonló követelményeket teljesítsenek.
 
Az Európai Parlament azt is megszavazta, hogy az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás uniós ipari kibocsátási portállá alakuljon át, ahol a polgárok hozzáférhetnek az összes uniós engedélyre és helyi szennyező tevékenységre vonatkozó adatokhoz.
 
Az előírásoknak nem megfelelő vállalatok a legsúlyosabb jogsértések esetén az üzemeltető éves uniós forgalmának legalább 3 százalékát kitevő büntetésre számíthatnak.
 
A jogszabályt az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A rendelet az EU hivatalos közlönyében történő kihirdetése után húsz nappal lép hatályba. A tagállamoknak ezután 22 hónapjuk lesz arra, hogy megfeleljenek az irányelvnek.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

2023. május 02. 11:05
Az Agrárminisztérium kiemelt kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a III. Natúr Sümeg borászati rendezvényen április 29.-én, szombaton.

Nagy István kimondta, hogy kik lehetnek sikeresek a mezőgazdaságban

2023. április 14. 13:16
Hogyan lehet felkészülni az aszályra, és van-e megoldás a tavaszi fagyok okozta károk mérséklésére?
 
Változtatnunk kell, alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, és aki gyorsabban, könnyebben alkalmazkodik, az lesz a sikeres – mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.