Az ételnél csak az alkohol és a dohány drágult jobban

2018. február 13. 12:25
A szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek áremelkedése húzta az inflációt.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a KSH. A leginkább a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül a tojás 48,0, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1 százalékkal drágult. A cukor 11,3 százalékkal olcsóbb lett.

A szeszes italokat és a dohányárukat a KSH egyben számolja, ez a csoport drágult a legnagyobb mértékben, átlagosan 6,5 százalékkal.

A háztartási energia ára 1,6 százalékkal nőtt. Itt azonban nagyok a különbségek: a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkek besorolású csoport – ide tartoznak például a gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos kiadások, valamint kulturális cikkek – 0,1 százalékkal lett olcsóbb.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Lett-magyar egyetértés az EU-s agrártámogatásokról

2018. február 09. 08:44
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni forrásfelhasználásának lehetőségeiről és a kelet-közép-európai álláspontok összehangolásáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lett kollégájával, Jänis Düklavsszal, Rigában.

Döntöttek! - Államadósságra mennek a földeladások százmilliárdjai

2016. augusztus 26. 08:22
Az államadósság csökkentésére kívánja fordítani a kormány az állami földárverésekből befolyt összeget. Ennek érdekében önálló törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez.