Az EU enyhítené a GMO növényekre vonatkozó korlátozásokat

2023. július 05. 09:40
Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjeszt elő a génmódosított (GMO) növényekre vonatkozó jelenlegi korlátozások enyhítésére, amelyet környezetvédelmi szervezetek és baloldali törvényhozók máris élesen bírálnak.
 
A terv új akadályt gördíthet az EU zöld megállapodása elé, amelynek bizonyos elemi eddig is komoly vitát generáltak, az egyik érv a szigorú szabályozások ellen, hogy a mezőgazdasági termelőket nehéz helyzetbe hozza.
Az EU enyhítené a GMO növényekre vonatkozó korlátozásokat
A Bizottság szerint a GMO-kra vonatkozó szabályokat enyhíteni kell, hogy olyan növények termesztését is lehetővé tegyék, melyek kevesebb növényvédő szert és vizet igényelnek, és jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.
A bizottság a génszerkesztést engedélyezné, mely a növény meglévő DNS-ében hoz létre változást. Ez különbözik a transzgénikus technikáktól, amelyek idegen fajok DNS-ét juttatják be.
"Az új géntechnológiával előállított növények segíthetik a fenntarthatóságot" - mondta Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa áprilisban.
 
"Olyan szabályozási keretet dolgozunk ki, amely határozottan jelzi majd a gazdálkodók, a kutatók és az ipar számára, hogy ez a jövő útja az EU-ban" - mondta.
 
Ezen a területen a bizottság csökkenteni kívánja a GMO-kra vonatkozó szigorú korlátozásokat, amelyek az engedélyezést, a címkézést és a nyomon követést foglalják magukban.
 
A tervezet AFP által látott szövege azt kéri, hogy a meglévő GMO-szabályok ne vonatkozzanak azokra a génmódosított növényekre, melyeknél a módosítások természetes úton vagy a növényfajok hagyományos nemesítési és keresztezési eljárásai révén is létrejöhettek volna.
 
Az ilyen új növények a hagyományos fajtákkal "egyenértékűnek" minősülnének, a mutációk típusára és számára vonatkozó feltételek, a nyilvánosan hozzáférhető jegyzék és a vetőmagok értékesítésére vonatkozó címkézés mellett.
 
Az ilyen új genomikai technológiából (new genomic techniques, NGT) származó termékek azonban nem viselhetik a "bio" címkét, és a gyomirtó tulajdonságokkal rendelkező növények nem tartoznának az enyhébb szabályozások hatálya alá.
 
A peszticideknek ellenálló növények továbbra is a GMO-kra vonatkozó korlátozó rendszerben maradnának.
 
Brüsszel jelenleg 90 engedélykérelmet kapott NGT-növényekre vonatkozóan, amelyek egyharmada előrehaladott kutatási szakaszban van.
 
Néhány közülük már a szabadföldi tesztelés stádiumában tart, mint például egy kukorica Belgiumban és egy burgonya Svédországban.
 
A termelékenység növelése is a cél
Az olyan befolyásos agrárcsoportok, mint a Copa-Cogeca, egyszerűsített szabályokat követelnek termékeik piacra juttatásának felgyorsítása érdekében.
Egyes uniós tagállamok és az Európai Parlament néppárti frakciójának törvényhozói támogatják ezt az álláspontot.
 
"Fokozni kell a termelékenységet, és figyelembe kell vennünk a természeti erőforrások korlátozott szintjét" - mondta Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter június közepén, mielőtt országa átvette volna az EU soros elnökségét. Az NGT-k ellenőrzésének feloldását egy másik uniós tervezettel szemben kívánja mérlegelni, amelynek célja a növényvédő szerek használatának csökkentése az európai mezőgazdaságban, és ami a terméshozamok várható csökkenése miatti viták miatt elakadt.
 
Az Európai Néppárt, amely a parlament legnagyobb frakciója, hevesen ellenzi a növényvédő szerek használatának csökkentését, valamint a szintén tárgyalás alatt álló, a károsodott ökoszisztémák helyreállítását célzó természetvédelmi törvényt.
 
Pascal Canfin, a Renew képviselőcsoport törvényhozója, aki a parlament környezetvédelmi bizottságát vezeti, elmondta, hogy a bizottság NGT-javaslata lehetőséget teremt egy kompromisszumos megoldásra.
 
"Az Európai Néppárt határozottan támogatja, és egy olyan lehetőséget kínál, ahol a biotechnológiai és a természetes megoldások - az ökoszisztémák helyreállítása - egymással párhuzamosan valósulhatnak meg" - mondta.
 
Többen ellenzik a "GMO deregulációt", és szisztematikus kockázatelemzést, kötelező címkézést, valamint az ilyen termékek felderítésének és nyomon követésének eszközeit követelik.
 
A környezetvédelmi csoportok szintén hevesen tiltakoznak. A Greenpeace egyértelműen elítélte. A szervezet szerint ez nem más, mint "GMO dereguláció" egy kiskapun keresztül, amely "figyelmen kívül hagyja a környezetre, a méhekre és a beporzókra, valamint az emberi egészségre leselkedő potenciális veszélyeket", és eltitkolja a fogyasztók elől, hogy mit esznek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani a MATE felnőttképzésén

2024. január 16. 16:52
A hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit mutatják be a szakemberek.
 
A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

Mi történik a talajainkkal? Lesz még min termelni évek múlva?

2024. február 06. 17:31
Aki még mindig a szántáson gondolkodik, az 15-20 éven belül lehúzhatja a rolót.