Az EU enyhítené a GMO növényekre vonatkozó korlátozásokat

2023. július 05. 09:40
Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjeszt elő a génmódosított (GMO) növényekre vonatkozó jelenlegi korlátozások enyhítésére, amelyet környezetvédelmi szervezetek és baloldali törvényhozók máris élesen bírálnak.
 
A terv új akadályt gördíthet az EU zöld megállapodása elé, amelynek bizonyos elemi eddig is komoly vitát generáltak, az egyik érv a szigorú szabályozások ellen, hogy a mezőgazdasági termelőket nehéz helyzetbe hozza.
Az EU enyhítené a GMO növényekre vonatkozó korlátozásokat
A Bizottság szerint a GMO-kra vonatkozó szabályokat enyhíteni kell, hogy olyan növények termesztését is lehetővé tegyék, melyek kevesebb növényvédő szert és vizet igényelnek, és jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.
A bizottság a génszerkesztést engedélyezné, mely a növény meglévő DNS-ében hoz létre változást. Ez különbözik a transzgénikus technikáktól, amelyek idegen fajok DNS-ét juttatják be.
"Az új géntechnológiával előállított növények segíthetik a fenntarthatóságot" - mondta Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa áprilisban.
 
"Olyan szabályozási keretet dolgozunk ki, amely határozottan jelzi majd a gazdálkodók, a kutatók és az ipar számára, hogy ez a jövő útja az EU-ban" - mondta.
 
Ezen a területen a bizottság csökkenteni kívánja a GMO-kra vonatkozó szigorú korlátozásokat, amelyek az engedélyezést, a címkézést és a nyomon követést foglalják magukban.
 
A tervezet AFP által látott szövege azt kéri, hogy a meglévő GMO-szabályok ne vonatkozzanak azokra a génmódosított növényekre, melyeknél a módosítások természetes úton vagy a növényfajok hagyományos nemesítési és keresztezési eljárásai révén is létrejöhettek volna.
 
Az ilyen új növények a hagyományos fajtákkal "egyenértékűnek" minősülnének, a mutációk típusára és számára vonatkozó feltételek, a nyilvánosan hozzáférhető jegyzék és a vetőmagok értékesítésére vonatkozó címkézés mellett.
 
Az ilyen új genomikai technológiából (new genomic techniques, NGT) származó termékek azonban nem viselhetik a "bio" címkét, és a gyomirtó tulajdonságokkal rendelkező növények nem tartoznának az enyhébb szabályozások hatálya alá.
 
A peszticideknek ellenálló növények továbbra is a GMO-kra vonatkozó korlátozó rendszerben maradnának.
 
Brüsszel jelenleg 90 engedélykérelmet kapott NGT-növényekre vonatkozóan, amelyek egyharmada előrehaladott kutatási szakaszban van.
 
Néhány közülük már a szabadföldi tesztelés stádiumában tart, mint például egy kukorica Belgiumban és egy burgonya Svédországban.
 
A termelékenység növelése is a cél
Az olyan befolyásos agrárcsoportok, mint a Copa-Cogeca, egyszerűsített szabályokat követelnek termékeik piacra juttatásának felgyorsítása érdekében.
Egyes uniós tagállamok és az Európai Parlament néppárti frakciójának törvényhozói támogatják ezt az álláspontot.
 
"Fokozni kell a termelékenységet, és figyelembe kell vennünk a természeti erőforrások korlátozott szintjét" - mondta Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter június közepén, mielőtt országa átvette volna az EU soros elnökségét. Az NGT-k ellenőrzésének feloldását egy másik uniós tervezettel szemben kívánja mérlegelni, amelynek célja a növényvédő szerek használatának csökkentése az európai mezőgazdaságban, és ami a terméshozamok várható csökkenése miatti viták miatt elakadt.
 
Az Európai Néppárt, amely a parlament legnagyobb frakciója, hevesen ellenzi a növényvédő szerek használatának csökkentését, valamint a szintén tárgyalás alatt álló, a károsodott ökoszisztémák helyreállítását célzó természetvédelmi törvényt.
 
Pascal Canfin, a Renew képviselőcsoport törvényhozója, aki a parlament környezetvédelmi bizottságát vezeti, elmondta, hogy a bizottság NGT-javaslata lehetőséget teremt egy kompromisszumos megoldásra.
 
"Az Európai Néppárt határozottan támogatja, és egy olyan lehetőséget kínál, ahol a biotechnológiai és a természetes megoldások - az ökoszisztémák helyreállítása - egymással párhuzamosan valósulhatnak meg" - mondta.
 
Többen ellenzik a "GMO deregulációt", és szisztematikus kockázatelemzést, kötelező címkézést, valamint az ilyen termékek felderítésének és nyomon követésének eszközeit követelik.
 
A környezetvédelmi csoportok szintén hevesen tiltakoznak. A Greenpeace egyértelműen elítélte. A szervezet szerint ez nem más, mint "GMO dereguláció" egy kiskapun keresztül, amely "figyelmen kívül hagyja a környezetre, a méhekre és a beporzókra, valamint az emberi egészségre leselkedő potenciális veszélyeket", és eltitkolja a fogyasztók elől, hogy mit esznek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább folytatódik az árverés útján történő földértékesítés

2023. szeptember 15. 13:20
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók és a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve bárki tehet vételi ajánlatot.

Az EFSA vizsgálta az uniós állati eredetű élelmiszerek biztonságosságát

2023. március 21. 12:54
Az állattenyésztők betartják az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó uniós rendeletek előírásait.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által az állatgyógyászati készítmények és egyes anyagok maradványainak élő állatokban és állati termékekben való jelenlétéről szóló legfrissebb jelentése ismét azt bizonyítja, hogy az Európai Uniós állattenyésztők betartják az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó uniós rendeletek előírásait – írja a nak.hu