Az Európai Tejpiaci Megfigyelő 10. évfordulóját ünnepli

2024. április 24. 11:32
Április 16-án, pontosan tíz évvel ezelőtt indult el az Európai Tejpiaci Megfigyelő. Ez volt az első mezőgazdasági piaci megfigyelő intézmény, amelyet az Európai Bizottság hozott létre.
Az Európai Tejpiaci Megfigyelő 10. évfordulóját ünnepli
Azóta ez a sikeres formátum más piacokra is kiterjedt, például a hús, cukor, növények, gyümölcsök, zöldségek és bor szektorokra. Szolgált példaként az 2023-ban indult trágya megfigyelőnek, valamint az élelmiszerlánc megfigyelőjének, melynek első ülése várhatóan júliusban lesz.
 
A tejkvótarendszer megszűnése előtt egy évvel alapított Tejpiaci Megfigyelő célja a tejtermék-szektor átláthatóságának növelése volt a legpontosabb piaci adatok és rövid távú elemzések időben történő nyújtásával. A tejellátási lánc érintettjei és a Bizottság számára lehetővé tette, hogy jól tájékozott döntéseket hozzanak. A megfigyelő különösen értékes volt a tejágazat alacsony árait tapasztaló időszakában, 2016-2017-ben, ami lehetővé tette az Európai Bizottság számára a közintervenciós eszköz sikeres alkalmazását a piaci egyensúly fenntartása és a tejipar helyreállításának támogatása érdekében.
A Tejpiaci Megfigyelő (MMO) rendszeresen online áttekintést nyújt a fő tejtermékek – nyers tej, vaj, tejporok és többféle sajt – termeléséről, árairól és kereskedelméről. A havi analitikai tájékoztatókat az Európai Bizottság készíti és teszi közzé. Bőséges piaci adatok állnak rendelkezésre a tej- és tejtermékekkel kapcsolatban az agrár-élelmiszer adatportálon.
 
A piacon elérhető gazdag piaci adatok mellett a megfigyelő gazdasági tanácsot is magában foglal, melyet a Bizottság vezet, és a tejellátási lánc minden lépését képviselő szervezetek képviselőiből áll: CEJA (fiatal gazdák), COPA-COGECA (termelők és termelőszövetkezetek), ECVC (Via Campesina), EMB (European Milk Board), EDA (tejipar), Eucolait (tejkereskedelem) és Eurocommerce (kiskereskedelem). A Tejpiaci Megfigyelő Gazdasági Tanácsa évente négy alkalommal ülésezik. A 50. ülését júliusban tartja. Az összes ülés napirendje és jegyzőkönyve elérhető online.
 
A tejágazat
A tej és tejtermékek az EU egyik jelképes mezőgazdasági ágazata. 280 regisztrált tejtermék földrajzi árujelzővel rendelkezik (GI), ez a második legtöbb GI terméket előállító szektor a bor után. A tejtermékek továbbá az EU exportjának kulcsfontosságú hajtóereje. Az összes EU agrár-élelmiszer export 9%-át képviselik, értékük közel 20 milliárd euró, ez a második legnagyobb exportkategória a gabonakészítmények és malomipari termékek előtt és a bor után. Az EU híres a magas minőségű termékeiről és arról, hogy a világon a legszigorúbb termelési és fenntarthatósági normákat alkalmazza.
 
A tejtermelés fontos tevékenység a vidéki területeken. Az EU területén mintegy 530 000 tejtermelő gazdaság található, ezek legtöbbje családi gazdaság. A legelésző tehenek jól ismert jelenségei az EU vidéki tájainak. Tény, hogy az állatok (tehén, kecske és bárány) fogyasztotta legelők és növényi maradványok 86%-a nem alkalmas emberi fogyasztásra, míg az állatok tejéből készült termékek nagy része a szükséges fehérjebevitelünk egy jelentős részét biztosítja.
Milyen is a frissen fejt házi tej? - Wellness Hotel Aphrodite - Zalakaros
A Közös Agrárpolitika (KAP) támogatást nyújt az ágazatnak a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok felé való elmozdulásban, a mezőgazdasági szektorokkal együtt, mióta a KAP-támogatás 2003 óta nagyrészt levált a termeléstől. Az aktuális KAPban szereplő ökotervek célzott és testre szabott beavatkozásokat támogatnak a lágyszárúak lenyomásának minimalizálására és pozitív hatásaik maximalizálására. Például, az extenzív legelő állattartási rendszerek pozitív hozzájárulásukat bizonyították azzal, hogy az állatok által fogyasztott füvet élelmiszeré, gyapjút és biomasszát termelnek, fenntartják a biodiverzitást, raktározzák a szén-dioxidot, ellenőrzik a talajeróziót és megőrzik a tájat. Az ökotervek összességében a mezőgazdasági terület 68%-át fedik le, így ígéretes eszköznek számítanak az ágazat környezeti fenntarthatóságának növelésére. Emlékeztetőül, közel 98 milliárd euró a KAP-ból (a teljes költségvetés 32%-a) származik, amelyet az éghajlat, víz, talaj, levegő, biodiverzitás és állatjólét előnyeinek biztosítására fordítanak.
 
forrás: agrotrend.hu / Európai Bizottság

Kapcsolódó cikkek

ÚJABB INTÉZKEDÉS AZ INFLÁCIÓ LETÖRÉSE ÉRDEKÉBEN: KÖTELEZŐ AKCIÓZÁST VEZET BE A KORMÁNY

2023. április 21. 12:38
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium közös közleménye
 
A háború és az elhibázott szankciós politika Európa szerte eddig nem látott inflációhoz vezetett. A Kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt.

Az örök kérdés: ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben Magyarországon?

2022. december 08. 19:20
Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián. Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével.