Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását

2023. június 29. 13:50
Az Európai Unió ismét elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elindítását. Az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi weboldalán a korábbi 2023 novemberi dátumot 2024-re változtatták.
Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását
Az ETIAS bevezetése után a nem uniós országok állampolgárai csak vízummal léphetnek be a schengeni térség területére
 
"Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) várhatóan 2024-ben lesz működőképes" – olvasható az ETIAS honlapján. A rendszert eredetileg 2022-ben vezették volna be, később azonban többször meghosszabbították a határidőt, míg el nem érték a mostani 2024-es dátumot – írja a schengenvisainfo.com.
 
Az ETIAS célja az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy azok elérnék az Európai Unió területét.A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell majd benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 4 nappal kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-cím mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat.A 7 eurós illeték hitelkártyával egyenlíthető ki, azonban nem kell vízumdíjat fizetniük a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 70 évnél idősebbeknek.
 
Az ETIAS várhatóan 1,4 milliárd embert érint majd a világ több mint 60 különböző országából, akik jelenleg még vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezetbe.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

Január 20-án több mint 35 helyszínen korcsolyázhatunk a Jégpályák Éjszakáján

2024. január 16. 17:53
2024. január 20-án csússz rá a bulira, korcsolyázz éjnek idején, a Jégpályák Éjszakáján!
Meghosszabbított nyitvatartás, remek, jeges programok, zene, szórakozás – minden, ami felejthetetlenné teszi a Jégpályák Éjszakáját, mely Magyarország legnagyobb télisport-rendezvénye.
 

Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

2023. október 18. 18:10
Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán.
 
Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható a szlovén belügyminisztérium közleményében.