Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását

2023. június 29. 13:50
Az Európai Unió ismét elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elindítását. Az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi weboldalán a korábbi 2023 novemberi dátumot 2024-re változtatták.
Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását
Az ETIAS bevezetése után a nem uniós országok állampolgárai csak vízummal léphetnek be a schengeni térség területére
 
"Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) várhatóan 2024-ben lesz működőképes" – olvasható az ETIAS honlapján. A rendszert eredetileg 2022-ben vezették volna be, később azonban többször meghosszabbították a határidőt, míg el nem érték a mostani 2024-es dátumot – írja a schengenvisainfo.com.
 
Az ETIAS célja az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy azok elérnék az Európai Unió területét.A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell majd benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 4 nappal kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-cím mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat.A 7 eurós illeték hitelkártyával egyenlíthető ki, azonban nem kell vízumdíjat fizetniük a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 70 évnél idősebbeknek.
 
Az ETIAS várhatóan 1,4 milliárd embert érint majd a világ több mint 60 különböző országából, akik jelenleg még vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezetbe.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes tokaji bringatúra piknikkel

2023. május 09. 11:37
A 6. Bringa Piknik fókuszában is a jó hangulat, a vidám társaság, a sport fontossága, az egészségmegőrzése és a jótékonykodás áll.
A 2023-as Bringa Piknik május 20.-án a szokásos útvonalon, Nyíregyházáról indul Tokaj felé, érintve a nyírteleki és a rakamazi piknikpontot, ahol szintén csatlakozhatnak az érdeklődők, hogy együtt érkezzenek közel 35 km-es út után a tokaji Fesztiválkatlanba. Az elmúlt években az ország minden részéről, sőt Japánból is volt résztvevő az ingyenes túrán.

Ezek a legjobb új vasútvonalak Európában, amelyek kiválthatják a repülést

2023. február 17. 11:39
A klímatudatos és pénztárcabarát utazások egyre népszerűbbé váltak az utóbbi időben, ami a vonatközlekedés reneszánszát hozta magával. Az Euronews Travel összegyűjtötte a friss, valamint 2023-ban és 2024-ben megvalósuló legjobb vasúti fejlesztéseket Európában.
Turistaként karbon lábnyomunk csökkentésének az egyik legjobb módja a vasúti közlekedés: a Londonból Párizsba tartó út például repülővel 14-szer több szén-dioxid-kibocsátással jár, mintha vonattal utaznánk. A Európai Unió országai a fenntarthatóság érdekében egyre többet fektetnek a vasúti közlekedésbe, így az országokon belül és a határokon átnyúlóan is sokkal jobbá válik a vonatösszeköttetés. Az Euronews Travel összeszedte a friss, továbbá 2023-ban és 2024-ben megvalósuló legjobb vasúti fejlesztéseket és vonalakat, a kedvező árú éjszakai vonatoktól, az új belföldi járatokon át egészen az országhatárokon átívelő pályákig.