Az Év Erdésze előválogató

2021. augusztus 02. 09:15
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2021. július 15-én a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg Az Év Erdésze 2021 elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
Az Év Erdésze előválogató

A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Mihók István erdészeti vezérigazgató-helyettesa versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyították felkészültségüket.

komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

gyérítésjelölést vastagrudas fejlődési fázisban lévő elegyes kocsánytalan tölgyes állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (KST, A, NNY) rönk számbavétele volt a feladat.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy gímszarvas és egy őzbak – erdőállományba kihelyezett – trófeájának távolságát, korát, méretét és lőhetőségét. A verseny során 600 pontot lehetett összegyűjteni.

Az esős időjárás ellenére is jó hangulatú verseny végeredménye:

1. Bakti Péter (Lillafüredi EI.) 494,5 pont
2. Billik Miklós (Délbükki EI.) 406,0 pont
3. Márton István András (Sajóvölgyi EI.) 402,0 pont

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében
2021. augusztus 24-25. között megrendezésre kerülő országos versenyen Bakti Péter kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az őszi településfásítás befejeződött, de tavasszal folytatjuk!

2020. november 23. 08:56
Országszerte 475 település csatlakozott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási programhoz. A KEFAG Zrt. által csemetekertjében felnevelt sorfák igénylésében az EGERERDŐ Zrt. működési területén lévő települések közül is több, mint 20-an sikeresen vettek részt.

Szakértők: a Föld már nem tud eltartani ennyi embert

2020. szeptember 14. 11:48
2050-re 10 milliárdnyian leszünk a Földön, harcban vízért és energiáért, a partvidékek pedig megnézhetik magukat – ezáltal az élelmiszer-termelés is.