Az Év Erdésze előválogató

2021. augusztus 02. 09:15
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2021. július 15-én a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg Az Év Erdésze 2021 elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.
Az Év Erdésze előválogató

A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Mihók István erdészeti vezérigazgató-helyettesa versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyították felkészültségüket.

komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

gyérítésjelölést vastagrudas fejlődési fázisban lévő elegyes kocsánytalan tölgyes állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (KST, A, NNY) rönk számbavétele volt a feladat.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy gímszarvas és egy őzbak – erdőállományba kihelyezett – trófeájának távolságát, korát, méretét és lőhetőségét. A verseny során 600 pontot lehetett összegyűjteni.

Az esős időjárás ellenére is jó hangulatú verseny végeredménye:

1. Bakti Péter (Lillafüredi EI.) 494,5 pont
2. Billik Miklós (Délbükki EI.) 406,0 pont
3. Márton István András (Sajóvölgyi EI.) 402,0 pont

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében
2021. augusztus 24-25. között megrendezésre kerülő országos versenyen Bakti Péter kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdőket zabáló mezőgazdaság

2021. augusztus 05. 08:27
Példátlanul nőtt a szénkibocsátás az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt Délkelet-Ázsiában egy friss kutatás szerint, amelyről az MTI számolt be.

Holtfák, tele élettel - nélkülük nem működne az erdő

2020. november 17. 08:59
Hazánk erdeiben túrázva a robusztus, egészséges fák mellett többször találkozhatunk korhadó tönkökkel vagy viharok által megtépázott, letört koronájú törzsekkel is. Ezek láttán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a terület gazdálkodói miért nem távolítják el a pusztulófélben lévő fákat, ám fontos tudni, hogy az erdők természetes egyensúlyának fenntartásához ezek a holtfák is nélkülözhetetlenek.