Védetté nyilvánították a jáki kardvirágos erdőt

2020. augusztus 18. 07:57
A terület védett fajok országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.
Védetté nyilvánították a jáki kardvirágos erdőt

A jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az itt található, az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához, írta a termeszetvedelem.hu.

Saját kezűleg építi zöldtetős hobbitházát a csodabogár mester Jákon
Egyre többen zarándokolnak el a Jákon épülő különleges birtokra.

Az agrárminiszter 2020. augusztus 7-én kihirdetett – 40/2020. (VIII. 7.) AM – rendeletével létesített, 69,56 hektár kiterjedésű jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület legfőbb rendeltetése az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése.

Az immár kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészlet védett fajok – például a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a fokozottan védett sápadt szemeslepke (Lopinga achine) – országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

A védetté nyilvánítással egyidejűleg sor került a terület természetvédelmi kezelési tervének kihirdetésére is, amely a terület táji és természeti értékeinek hatékony megőrzéséhez, fenntartásához mindenki által megismerhető és hosszú távra kiszámítható kereteket biztosít.

Kiemelt kép: Facebook/Őrségi Nemzeti Park

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Kirándulók figyelem! Ellenek a vadak!

2020. június 11. 13:59
Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak, a szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy a kisállatokhoz a legtöbb esetben nem ajánlott túl közel menni.

Ellenállóbbak az idősebb erdők az éghajlat változásával szemben

2019. június 18. 07:55
A kutatók több ezer erdőterületet vizsgáltak meg.