Védetté nyilvánították a jáki kardvirágos erdőt

2020. augusztus 18. 07:57
A terület védett fajok országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.
Védetté nyilvánították a jáki kardvirágos erdőt

A jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az itt található, az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához, írta a termeszetvedelem.hu.

Saját kezűleg építi zöldtetős hobbitházát a csodabogár mester Jákon
Egyre többen zarándokolnak el a Jákon épülő különleges birtokra.

Az agrárminiszter 2020. augusztus 7-én kihirdetett – 40/2020. (VIII. 7.) AM – rendeletével létesített, 69,56 hektár kiterjedésű jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület legfőbb rendeltetése az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése.

Az immár kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészlet védett fajok – például a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a fokozottan védett sápadt szemeslepke (Lopinga achine) – országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

A védetté nyilvánítással egyidejűleg sor került a terület természetvédelmi kezelési tervének kihirdetésére is, amely a terület táji és természeti értékeinek hatékony megőrzéséhez, fenntartásához mindenki által megismerhető és hosszú távra kiszámítható kereteket biztosít.

Kiemelt kép: Facebook/Őrségi Nemzeti Park

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Kulináris élmény egyenesen az erdőből

2020. november 12. 12:07
Bár a vadhúst nálunk is sokan kedvelik, mégis Magyarországon, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 30 dekagramm. Jó hír, hogy a VADEX Mezőföldi Zrt. a közelmúltban debütált a VADEX Vadvilág nevű márkacsaládjával a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, mellyel közelebb hozza ezt az értékes húsfajtát a fogyasztókhoz - tudtuk meg Majoros Gábortól, a cég vezérigazgatójától.

Hozzászólás a Greenpeace és a Védd az Erdőt szervezeteknek a svéd erdő-alapú szektorral szembeni kampányához

2021. február 08. 09:06
Január közepén a Greenpeace Nordic és a Védd az Erdőt (Svédország) szervezetek közös kampányt indítottak, amely frontális támadást jelent a svéd erdő-alapú ágazat ellen.